Xavier Puig presenta el nou projecte artístic de l’Orfeó Català per als propers 4 anys

L’impuls de la nova generació de compositors catalans contemporanis i la defensa del patrimoni coral català són apostes decisives del nou projecte.
Els cors de l’Orfeó Català i el Cor de Cambra del Palau presenten una temporada 2025-26 marcada per reptes internacionals i grans projectes.
Cantar, conèixer, estimar i servir. Aquestes són les quatre paraules que Antoni Tàpies va escriure al cartell de les festes de La Mercè de l’any 2002 i que Xavier Puig recupera per definir el full de ruta del que serà el nou projecte de l’Orfeó Català, del qual assumirà la direcció artística aquesta nova temporada 2025-26, i durant els propers quatre anys. “Que la primera paraula sigui «cantar» en un context de celebració, és una tria molt significativa, ja que demostra que cantem per celebrar; «conèixer», perquè hem d’estar en continu aprenentatge i millora fins l’últim dia; «estimar», perquè no podem entendre cantar sense sentir passió per la música i per la gent amb qui la practiquem, i «servir», perquè servim una institució que és motor de la cultura catalana al nostre país i fora de les nostres fronteres, el Palau de la Música Catalana”.
Amb aquesta introducció Xavier Puig presenta el seu projecte artístic per als propers quatre anys, amb l’encàrrec del Palau de donar continuïtat als objectius que marca el Pla Estratègic per a l’Orfeó Català: seguir treballant per la internacionalització del cor, refermar el compromís en la defensa de la música de compositors catalans, tant contemporanis com patrimonials, i ser motor del moviment coral català. Així, el full de ruta del nou director de l’Orfeó Català preveu quatre eixos essencials: aprofundir els aspectes tècnics i expressius de la formació dels cantaires, posar el focus en el repertori català, amb un impuls especial per a l’obra de la nova generació de compositors corals catalans contemporanis, la Generació C, i la reivindicació de la pràctica del cant coral, que es complementa amb el treball en col·laboració amb altres directors i formacions.
Pel que fa al repertori, Xavier Puig proposa per a l’Orfeó un programa variat, tot combinant les obres del gran repertori habitual amb obres noves poc habituals, de totes les èpoques i estils, en què tindrà un paper protagonista el patrimoni coral català, la defensa i difusió del qual és un dels objectius principals del nou projecte. Així, el repertori de la formació els propers anys recollirà obres patrimonials de mestres de l’Orfeó Català –entre els quals Antoni Nicolau, Francesc Pujol i Pons, Amadeu Vives o Lluís Maria Millet– i s’enregistraran, però sobretot hi haurà una aposta decidia per les obres dels compositors catalans corals contemporanis, un veritable grup emergent de compositors, batejats des del Palau amb el nom de Generació C, des del convenciment que és una de les millors generacions que hi ha hagut en el terreny de la composició coral i que és la seva obra la que ha de marcar el camí del cant coral del futur. Les obres d’aquests compositors, on aquesta temporada trobem els noms de Bernat Vivancos, Joan Magrané Figuera, Anna Campmany, Carles Prat, Josep Ollé i Sabaté (que a més és compositor convidat de la temporada), tindran un paper protagonista en el repertori de l’Orfeó Català.
Un altre dels eixos del nou projecte de Xavier Puig és la reivindicació de la importància del cant coral i del paper del director en el procés de preparació i també durant el concert, moment en què la complicitat i simbiosi creades entre director i formació han de dur a un aprofundiment musical que aporti una experiència única per a l’oient. Com els seus predecessors, Puig entén l’Orfeó Català com una institució representativa del cant coral a Catalunya, moviment del qual ha de ser impulsor i motor de canvi. Per dur-ho a terme, l’Orfeó seguirà col·laborant amb directors corals de primer nivell del circuit coral internacional, a través de la figura dels directors convidats, com també amb grans formacions orquestrals.
En aquesta línia, Xavier Puig seguirà treballant en la internacionalització del cor, amb el suport de Simon Halsey com a ambaixador i assessor artístic, i promovent gires internacionals amb grans orquestres i formacions de primer nivell; en la tasca de dur l’Orfeó arreu a casa nostra, així com a l’Estat espanyol i a l’àmbit internacional, amb l’obra i llegat dels compositors catalans, en col·laboració amb altres orquestres i cors. També promourà la presència del cant coral a Catalunya i als territoris de parla catalana a través del projecte Xarxa Coral, amb col·laboracions amb orquestres catalanes i programes de petit format. Finalment, i en la línia de treball de l’Orfeó dels darrers anys, seguirà impulsant projectes conjunts amb els altres cors de la casa.
Projectes destacats de l’Orfeó Català per a la temporada 2025-26
L’Orfeó Català participarà un any més en el concert inaugural de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) a L’Auditori, els dies 3 i 4 d’octubre, on s’interpretaran, entre altres obres, la Novena Simfonia de Beethoven.
El 8 de desembre l’Orfeó Català estrenarà l’obra Te Deum de Josep Ollé (compositor convidat de la temporada 2025-26 al Palau) en el tancament dels actes commemoratius del Mil·lenari de Montserrat, concert que tindrà lloc a la mateixa Abadia. L’acompanyaran l’Escolania de Montserrat i la Schola Cantorum de l’Escolania de Montserrat.
Una altre dels grans reptes del cor aquesta temporada vinent serà el concert amb el Requiem de Verdi, amb la reconeguda formació Staatskapelle Dresden i direcció de Daniele Gatti, que tindrà lloc al Palau el 19 de maig, en un concert dins el cicle Palau 100, i el 21 de maig a Madrid.
Hi destacarà també la producció Human requiem, en què interpretarà Un rèquiem alemany de Brahms amb direcció de Simon Halsey i direcció escènica de Jochen Sandig, en un concert, el mes de juliol al Palau, que vol trencar barreres entre el públic i els oients.
Projectes comuns dels cors de l’Orfeó Català
El gran projecte de la temporada vinent de l’Orfeó Català és sens dubte el debut als Estats Units al costat del reconegut director veneçolà Gustavo Dudamel, que ha triat el cor per interpretar la monumental Missa solemnis de Beethoven. Se n’oferiran tres concerts, en què actuarà també el Cor de Cambra del Palau: els dies 20, 21 i 22 de febrer a Los Angeles, amb l’Orquestra Filharmònica de Los Angeles.
Abans dels concerts la ciutat de Califòrnia, l’Orfeó Català i el Cor de Cambra portaran la Missa solemnis en una gira catalana, juntament amb l’Orquestra Simfònica del Vallès, concretament a Sabadell (21 de novembre), Barcelona (al mateix Palau de la Música Catalana, el 22 de novembre) i a Terrassa (el 23 de novembre).
El Concert de Sant Esteve és sens dubte la gran festa de la família coral del Palau, que reuneix cada any a l’escenari modernista els 350 cantaires que integren les formacions de l’Orfeó Català i del Cor de Cambra del Palau, i tindrà lloc, com cada any, el 26 de desembre.
La directora eslovena Martina Batič, una de les principals directores corals de la seva generació i actual directora de la Formació Nacional Vocal Danesa de Copenhaguen, és la directora convidada en un concert que tindrà lloc a la Sala de Concerts el 12 d’abril i en què també prendran part el Cor de Cambra del Palau i el Cor de Noies de l’Orfeó Català.
Els dies 25 i 27 d’abril l’Orfeó Català i el Cor Infantil actuaran plegats al concert de Turandot de Puccini, amb el director Tomàs Grau i la Franz Schubert Filharmonia al Palau.
La commemoració del centenari de Gaudí tindrà un lloc també en els projectes comuns dels cors. Serà el 10 de juny al Palau: el Cor de Cambra del Palau, el Cor Jove, el Cor de Noies de l’Orfeó Català i la Philharmonia Orchestra actuaran sota la direcció de Marin Alsop en un concert en què estrenaran l’obra d’Olivia Pérez-Collellmir amb motiu de l’Any Gaudí.
L’Orfeó Català i el Cor Infantil de l’Orfeó Català participaran en la cloenda de la temporada 2025-26 de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), en un doble concert, els dies 12 i 13 de juny, a L’Auditori, amb direcció de Ludovic Morlot, per interpretar L’enfant et les sortilèges de Ravel i L’ocell de foc de Stravinsky.
El Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana
El Cor de Cambra del Palau dedicarà un concert als compositors de la Generació C. Bernat Vivancos, Joan Magrané, Josep Vila, Carles Prat i Josep Ollé seran presents en un programa que també inclourà obres de la tradició coral catalana, així com cançons populars. El concert s’esdevindrà al Palau el 9 de novembre i a l’Elbphilharmonie d’Hamburg el 16 de novembre.
La segona gira internacional de la temporada de la formació arribarà el mes de desembre, en què durà l’obra l’Oratori de Nadal de Bach a Anvers, Amsterdam, Sant Sebastià, Pamplona i Santander amb la formació Il Gardelino i el director alemany Christoph Prégardien. El concert recalarà també al Palau el 19 de desembre.
El Cor de Cambra manté la seva aposta per les produccions pròpies, genuïnes i singulars amb vocació divulgativa i voluntat de fer gira pel territori, i ho farà amb un nou projecte: Judici a Gesualdo, una producció en què combinaran obra del compositor renaixentista italià amb obra de Marco Mezquida, que actuarà amb la formació al piano a Premià de Mar el 10 d’octubre, com a preestrena, abans de l’estrena al Palau el 12 d’octubre.
Així mateix, després de la bona acollida dels projectes de producció pròpia estrenats la temporada 2024-25, tindran continuïtat arreu del territori Canto la lluita... i l’amor (ja amb calendari de concerts a Igualada, Balaguer i Sant Sebastià dels Gorgs), com a homenatge a Salvat-Papasseit, i Una Schubertíada (reservats a l’agenda concerts a Sant Fruitós de Bages i Vallromanes).
Altres concerts destacats de la temporada seran el concert amb la Missa en Si menor de Bach, amb Vespres d’Arnadí (31 de gener de 2026); la Festa de la Música Coral, en què el Cor de Cambra actuarà amb altres formacions corals i s’hi estrenaran les obres guanyadores del V Concurs Internacional de Composició Coral de l’Orfeó Català i els X Premis Internacionals Catalunya de Composició Coral de la FCEC (1 de març de 2026); l’estrena de l’obra de la mexicana Gabriela Ortiz, encàrrec del Palau, compositora convidada al Palau de la temporada (21 de març de 2026), i el concert amb obra de Clara Aguilar (30 de juny), on actuarà la mateixa compositora a l’electrònica, juntament amb la formació Frames Percussion, formació que clourà en aquesta cita la seva residència artística al Palau de la Música Catalana.
El Cor Jove de l’Orfeó Català
La temporada de la formació començarà el 2 de novembre al Palau amb un concert de músiques per a cor i orgue amb el jove organista Joan Seguí en què interpretaran obres de Wesley, Mendelssohn, Brahms, Casals i Ferrer, entre altres compositors.
Un dels grans projectes de la temporada del Cor Jove serà el concert del musical Gaudí d’Albert Guinovart, que tindrà lloc al Palau el 22 de febrer en companyia de l’Original SoundTrack Orchestra (OSTO), amb direcció de Belén Clemente i Albert Torrebella. L’obra, estrenada l’any 2002, explica a través de flashbacks la vida del genial arquitecte.
També destacat serà el concert del 13 de març al Palau en què el Cor actuarà sota la direcció de Thomas Hengelbrock, acompanyat de les seves dues formacions, Balthasar Neumann Chor & Orchester, per interpretar una selecció d’himnes i àries per a cors i música d’òpera de Händel.
El Cor de Noies de l’Orfeó Català
Aquesta propera temporada, el Cor de Noies celebrarà el 25è aniversari de la seva fundació. El 3 de desembre es compliran exactament vint-i-cinc anys del seu primer concert, i per celebrar-ho, actuarà al mateix lloc on ho va fer un quart de segle enrere, a l’església de Sant Ramon de Penyafort, a Barcelona. També hi participaran antigues cantaires del Cor, i la seva directora, Montse Meneses. Interpretaran obres de Casals, Vila, Holst, Mendelssohn i Fauré entre d’altres.
La temporada del Cor de Noies seguirà amb més produccions del concert Els planetes de Gustav Holst, a final de la temporada 2025-26, amb l’Orquestra Simfònica del Vallès i el pianista Carles Marigó; seran tres concerts: a Sant Cugat del Vallès el 29 de maig, al Palau el 30 de maig i a Sabadell el 31 de maig.
Un altre concert destacat de la temporada de la formació serà l’estrena de l’obra Clam de la Terra! de la compositora i també cantant i pedagoga barcelonina Mariona Vila, en què els acompanyarà l’arpista Esther Pinyol.
Igualment, la formació farà un intercanvi musical amb l’Orquestra Acadèmia 1830, de Mallorca. Així, les dues formacions oferiran el 27 de juny un concert al Palau, on interpretaran la Missa Sancti Aloysii de Johann Michael Haydn, amb direcció de Fernando Marina, que repetiran a Mallorca el 3 de juliol.
Altres projectes del Cor Infantil, Cor Mitjans i Cor Petits de l’Orfeó Català
El Cor Infantil de l’Orfeó Català tornarà al Gran Teatre del Liceu per cantar al concert inaugural de temporada; serà La guineueta astuta de Janáček, del 20 al 30 de setembre. El cor farà una segona col·laboració amb el Liceu, arran de la producció de La Gioconda de Ponchielli, amb direcció de Daniel Oren, del 16 de febrer al 2 de març.
El 21 de desembre el Cor Infantil participarà a La Nit de Nadal de Joan Lamote de Grignon, juntament amb l’Orfeó Gracienc, Orquestra Simfònica del Vallès i amb direcció de Salvador Brotons. Serà un concert participatiu en què s’afegiran cantaires individuals.
Així mateix, després d’haver viatjat aquest mes de juny a la ciutat italiana de Torí en un intercanvi musical amb la formació Cor Piccoli Cantori, la temporada vinent serà la formació italiana la que viatjarà a Barcelona per actuar al Palau el 9 de juliol.
El Cor Mitjans i el Cor Petits de l’Orfeó Català actuaran juntament amb la Coral Xiquets de l’Orfeó Lleidatà en un concert al Palau el 6 de juny; en programa, Opereta ecològica, del compositor català-veneçolà Alberto Grau, una obra en quatre actes que pinta amb ritmes i moviments diferents elements de la natura, com el vent, el riu, els arbres o el mar.
Podeu descarregar-vos aquí la foto de família de la presentació d’avui, d’esquerra a dreta: Pablo Larraz, director de l’Escola Coral i del Cor Jove de l’Orfeó Català; Maria Ibarz, gerent dels cors de l’Orfeó Català; Montserrat Meneses, directora del Cor de Noies de l’Orfeó Català; Joaquim Uriach, president del Palau de la Música Catalana; Xavier Puig, director de l’Orfeó Català i del Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana; Joan Oller, director general del Palau de la Música Catalana; Glòria Coma i Pedrals, directora del Cor Infantil de l’Orfeó Català i Mercedes Conde, directora artística adjunta del Palau de la Música Catalana. Foto de (c)Toni Bofill.
Podeu descarregar-vos aquí tres retrats de Xavier Puig, nou director de l’Orfeó Català. Foto de (c)Mario Wurzburger.
Podeu descarregar-vos aquí imatges del concert de Sant Esteve amb les diferents formacions de la família coral de l’Orfeó Català. Fotos de (c)Toni Bofill.
Podeu consultar aquí tota la programació dels cors de l’Orfeó Català i del Palau de la Música Catalana per la temporada 2025-26.