Valentina Lisitsa

El concert, amb un aforament ampliat a 1.000 localitats, es retransmetrà en directe per streaming a Palau Digital

Dimecres que ve, 16 de desembre (Sala de Concerts, 20 h), la pianista ucraïnesa Valentina Lisitsa oferirà un recital dedicat a Beethoven exactament el dia que es compleixen 250 anys del naixement del compositor alemany, esdevingut el 16 de desembre de 1770 a Bonn. Amb aquest concert, que es retransmetrà en directe per streaming a Palau Digital gràcies al patronici d'Endesa, el Palau de la Música Catalana tanca l’any especial que ha dedicat a Beethoven. Lisitsa, una “estrella de Youtube” de la música clàssica i la primera artista d’aquest gènere que ha convertit el seu èxit per internet en una carrera de concerts a les principals sales d’Europa, Amèrica i l’Àsia, ha escollit cinc joies de les 32 Sonates per a piano de Beethoven per oferir-les al públic del Palau.

La pianista obrirà el concert amb la Sonata per a piano núm. 14, en Do sostingut menor, op. 27 núm. 2, “Quasi una Fantasia”, més coneguda amb el sobrenom de Clar de Lluna, en què la seva delicadesa dona plena llibertat interpretativa. La seguiran la Sonata núm. 15, en Re major, op. 28, “Pastoral”, qualificatiu que al·ludeix a la seva atmosfera idíl·lica; la Sonata núm. 17, en Re menor, op. 31/2, “la Tempesta”, que marca l’inici d’una segona etapa creadora en l’evolució del seu estil pianístic; la Sonata núm. 21, en Do major, op. 53, “Waldstein”, també coneguda com Aurora, que presenta innovacions pianístiques atrevides, i Lisitsa tancarà el recital amb la coneguda Sonata núm. 23, en Fa menor, op. 57, “Appassionata”, una obra que recull les intenses emocions internes i externes que Beethoven va viure entre el 1804 i el 1806.

El concert, corresponent al cicle Palau Piano, tindrà una durada aproximada de 109 minuts, sense pausa.

Valentina Lisitsa (Kíev, 1973), començà els estudis de piano als tres anys i va fer el primer recital públic un any després. Es graduà al Conservatori de Kíev i es traslladà als Estats Units, tot debutant a Nova York el 1995. Considerada la primera “estrella de Youtube” , des del seu primer vídeo a Youtube el 2007, té registrats més de 600.000 subscriptors i 147 milions de visites (amb una mitjana de 75.000 diàries) a Youtube, mentre que el seu compte de Spotify suma més 800.000 oients cada mes. Un recital al Royal Albert Hall de Londres davant de 8.000 persones el juny del 2012 li va servir de consolidació internacional.

La seva àmplia faceta discogràfica inclou per al segell Decca tots els Concerts per a piano de Rakhmàninov, així com obres de Chopin, Philip Glass i Skriabin, entre d’altres, i la col·lecció més completa de les obres per a piano de Txaikovski, alguna de les quals no enregistrades mai abans, amb motiu del 125è aniversari de la mort del compositor.

Aquesta temporada 2020-21, la seva agenda, a més del Palau, inclou recitals a Baden-Baden, Belgrad, Pàdua, Brussel·les i el retorn als festivals de música de cambra de Madison i Amelia Island als Estats Units. I també actuacions amb l’Orquestra Simfònica de l’Estat d’Armènia, Pasadena Symphony, Filharmònica del Bàltic Polonès, Filharmònica d’Istanbul Borusan i Orquestra de València.

Valentina Lisitsa tancarà l’any Beethoven del Palau amb Sonates del geni de Bonn el dia que se’n compleixen els 250 anys del naixement