Premis accessibilitat 1

Turisme de Barcelona premia les millors empreses del sector turístic que operen amb pràctiques sostenibles.

• El Palau de la Música Catalana, el Museu Marítim, Yurbban Hotels i CosmoCaixa obtenen els premis com a millors empreses en gestió sostenible.


• Els Premis Barcelona Sustainable Tourism a les Bones Pràctiques reconeixen l’esforç i dedicació de les empreses en l’àmbit de la sostenibilitat ambiental, social, cultural i de l’accessibilitat.


• Es tracta d'iniciatives que promouen l’slow tourism, l’ocupació als refugiats, el respecte per la cultura i la identitat dels pobles, la filosofia de l’agricultura biodinàmica, les energies renovables o la gestió forestal sostenible.

Turisme de Barcelona ha celebrat la Tercera edició dels Premis Barcelona Sustainable Tourism amb l’objectiu d’impulsar les bones pràctiques entre la indústria turística i reconèixer l’esforç i dedicació de les empreses en l’àmbit de la sostenibilitat ambiental, social, cultural i l’accessibilitat.

Els premiats d’aquest any han estat el Palau de la Música Catalana, el Museu Marítim, Yurbban Hotels i el museu CosmoCaixa. Xavier Marcé, regidor de Turisme i Industries Creatives; Juan Luis Ruiz López, diputat delegat de Turisme de la Diputació de Barcelona, i Joan Torrella, director general de Turisme de Barcelona, han estat els encarregats de lliurar els premis als projectes guanyadors amb iniciatives molt innovadores en diferents àmbits de la sostenibilitat.

El Palau de la Música Catalana, Premi a la millor pràctica en Accessibilitat

Pel que fa a l’eix l’accessibilitat, el premi ha estat atorgat al Palau de la Música Catalana, per promoure les visites accessibles i establir l’accessibilitat universal en totes les activitats, tant en visites guiades com en concerts o altres esdeveniments. El guardó l’ha recollit la presidenta de l’Associació Orfeó Català, Mariona Carulla.

Com a finalista d’aquesta categoria ha etsat l’empresa BCN4All, incubada al SuaraLab, laboratori d’innovació social de la cooperativa Suara amb qui té un acord per prestar serveis personals i equipaments necessaris per atendre tot tipus de públics independentment de la seva edat, salut, mobilitat, autonomia i dependència.

En l’eix social, el Museu Marítim sva obtenir el Premi a la Bona Pràctica Social pel programa “Catalunya al Través. La Vela com Escola de Vida”, mitjançant el qual joves amb pocs recursos van viure una experiència per enfortir la seva confiança i desenvolupar habilitats i talents en equip amb una travessa per la costa catalana amb velers tradicionals, amb escala a Palamós, Badalona, Tarragona i Sant Carles de la Ràpita. Els joves, instruïts pels mateixos tripulants en les disciplines de la navegació i les maniobres de govern de l’embarcació, han viscut experiències que enforteixen valors al voltant de la solidaritat i el treball en equip. Als ports d’escala s’organitzen activitats culturals i esportives pel jovent de tots els vaixells participants, enfortint així la camaraderia i la companyonia”.

En aquesta categoria han quedat com a finalistes l’empresa catalana d’òptica Etnia Barcelona, per la Fundació Etnia, i el seu projecte de crear una xarxa d’òptiques solidàries per donar accés a la salut visual al màxim de població amb menys recursos; i l’Hotel Hilton Diagonal Mar, pel projecte d’inclusió a les persones refugiades a la cadena de valor de l’hotel per 2030, donant suport a l’ocupació de refugiats i realitzant donacions en espècies a centres de refugiats.

En l’eix de la sostenibilitat del patrimoni cultural, natural i de les tradicions, el Premi a la Bona Pràctica s’ha lliurat a Yurbban Hotels per la seva línia d’accions i esdeveniments, que sota la marca “Live as a native”, pretén fer viure al client les nostres tradicions i cultura d’una manera amable, sostenible i autèntica.

En aquesta categoria, Icono Barcelona Cultural Services ha quedat finalista pel seu projecte Slow Barcelona Cultural Services, mitjançant el qual proposa una nova forma de fer turisme sostenible i responsable amb el medi ambient i les persones que hi habiten. Ofereixen serveis que segueixen la filosofia slow travel per relacionar-se, lluny del turisme de masses, de manera més autèntica amb l’entorn i experimentar genuïnament del patrimoni i les tradicions locals. En aquest apartat destaca Gramona, que treballa la viticultura sota la filosofia biodinàmica seguint una evolució gradual i natural per vivificar la terra i el paisatge al qual pertanyen.

En relació a la sostenibilitat ambiental, el guardonat ha estat la Fundació "la Caixa" per l’edifici verd que educa el CosmoCaixa. Seguint els estàndards mundials en matèria de sostenibilitat, l'ODS, les accions de sostenibilitat del CosmoCaixa s’emmarquen en diferents línies de treball com la producció d’energia renovable per a l’autoconsum, a través de panells fotovoltaics i sistemes eficients de gestió de l’aigua o el control de la petjada ecològica.

Finalista en aquest apartat ha estat el Circuit de Barcelona pel bosc educatiu i la gestió forestal sostenible que contribueix a l’objectiu OSD 13 millorant la Biodiversitat(ODS15), aliances (ODS17), educació (ODS4) i millorant les seves zones verdes que ocupen 25Ha.

El jurat, format per quatre experts membres del Comitè del programa BST, ha valorat les diferents candidatures tenint en compte la creativitat, la sostenibilitat de la pràctica, el benefici per l’entorn i les persones i els beneficis pel sector turístic.

El BST, creat el 2012, posa a l’abast dels visitants productes i serveis turístics que els permet gaudir de la ciutat d’una manera sostenible: allotjaments amb sensibilitat ambiental i social, hotels amb certificacions reconegudes, agències de viatges especialitzades en turisme accessible, espais i serveis dedicats a l’organització d’esdeveniments sostenibles, restaurants i mitjans de transport sostenibles, etc.

Palau de la Música Catalana, Premi a la millor pràctica en Accessibilitat