Foto de família Clàssica a la Platja 2025 (c) Sergi Panizo

Els concerts, oberts, gratuïts i organitzats pels tres equipaments i l’Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona Obertura, se celebraran el 9 i 10 de juliol, a les 21 h, a la platja de Sant Sebastià de Barcelona.  

La iniciativa, amb el suport de la Fundació ”la Caixa”, té l’objectiu d’apropar la música simfònica a tota la ciutadania. 

El dia 9, l’Orquestra i el Cor del Gran Teatre del Liceu, sota la direcció de Pablo Assante i Sergi Cuenca, oferiran una selecció de fragments de la versió simfònica del mític musical de Dagoll Dagom. 

El dia 10, l’OBC i el Cor de Cambra del Palau, dirigits per Ludovic Morlot, interpretaran fragments de la popular òpera de Georges Bizet i Tres danzas españolas d’Enric Granados. 

Enguany es referma l’aposta per l’accessibilitat posant a disposició del públic motxilles vibratòries i bucles d’inducció individual per a persones sordes o amb discapacitat auditiva. 

Als concerts a la platja, també s’hi han sumat un concert i dos tallers de música coral oferts per cors de l’Escola Coral de l’Orfeó Català a l’Hospital del Mar i a dues residències de gent gran, per acostar la música als col·lectius que no es poden desplaçar a la platja. 

L’espai a la platja per al públic podrà acollir 20.000 persones i disposarà de tres pantalles amb subtítols o sobretítols, perquè tots els assistents puguin gaudir de la imatge de l’escenari. 

Barcelona, 30 de juny de 2025.- Els propers dies 9 i 10 de juliol, a les 21 h, la platja de Sant Sebastià de Barcelona s’omplirà de música clàssica amb una nova edició de Clàssica a la Platja, el programa de concerts gratuïts oberts a tota la ciutadania que organitzen L’Auditori, el Gran Teatre del Liceu, el Palau de la Música Catalana i l’Ajuntament de Barcelona, sota el paraigua de Barcelona Obertura. Una nova edició que aposta per l’accessibilitat per a tots els públics amb diverses mesures que milloren la mobilitat i la recepció del so, així com iniciatives que refermen la dimensió social del projecte i acosten la música a aquells que no poden desplaçar-se a la platja. Clàssica a la Platja, que rep el suport de la Fundació “la Caixa”, porta la música clàssica dels equipaments referents de la ciutat més enllà de les sales respectives, l’acosta a una audiència diversa i plural, i la promou entre tota la ciutadania. 

Els concerts, oberts a tothom, ocuparan la sorra de la platja de Sant Sebastià i s’oferiran des d’un escenari de 26 m d’ample per 17 m de profunditat, cobert amb una cúpula tipus òrbit. L’espai previst té capacitat per acollir unes 20.000 persones i l’accés es podrà fer a través de dues entrades: d’una banda, entre el Club Natació Atlètic Barceloneta i el Club Natació Barcelona (CNB) i, de l’altra, pel lateral del CNB a l’alçada de l’escenari. 

El muntatge incorpora dues pantalles al costat de l’escenari de 8 x 4,5 m amb subtítols i una de 6 x 3,5 m al mig de la platja amb sobretítols, perquè la gent més allunyada també pugui gaudir del concert a través de la realització en directe de Betevé. En aquesta realització, la televisió local de Barcelona ha previst una unitat mòbil que controlarà sis càmeres: una muntada en una grua, dues a la boca de l’escenari –per donar primers plànols dels músics–, una altra dins l’escenari que oferirà plans a prop del director, i dues més muntades a la taula tècnica per presentar perspectives generals. Així mateix, per garantir que el so arriba bé al llarg del més de més de 250 m de longitud de la platja, s’ha muntat un dispositiu d’àudio especial basat en 1 Delays Stereo al mig de la platja. 

Tots dos concerts seran retransmesos en directe per Betevé i Catalunya Música i en podran gaudir tant la gent present a la platja, a través de la realització a les pantalles, com els espectadors que siguin a casa, a través del canal de Betevé i l’emissora Catalunya Música. 3Cat també oferirà el concert en diferit a posteriori (encara data sense confirmar). 

Els concerts s’ofereixen en el marc de Barcelona Obertura, una iniciativa fruit de la unió dels tres centres de música clàssica més importants de la ciutat −L’Auditori, el Gran Teatre del Liceu i el Palau de la Música Catalana−, que té l’objectiu de promoure internacionalment la ciutat de Barcelona a través de la música clàssica i el compromís per fer-la arribar a tothom. Clàssica a la Platja és una mostra més que les tres institucions culturals musicals de la ciutat treballen conjuntament per la difusió, el gaudi, el coneixement i el valor de la marca Barcelona, i així promouen la imatge d’una ciutat icònica, festiva, alegre, familiar i oberta al mar, amb la platja com un espai més per gaudir de la música clàssica. 

Concert del 9 de juliol: Orquestra i Cor del Gran Teatre del Liceu i Dagoll Dagom, amb Mar i Cel 

El dimecres dia 9, a les 21 h, la platja de Sant Sebastià acollirà un esdeveniment musical excepcional, gratuït i obert a tothom, que convertirà el litoral barceloní en un escenari de gran format. El Cor i l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, sota la batuta de Pablo Assante i Sergi Cuenca, oferiran una vetllada única amb un programa que unirà clàssics i grans èxits del teatre musical català. L’acte serà un emotiu homenatge a Dagoll Dagom, una de les companyies teatrals més emblemàtiques del país, que s’acomiadarà definitivament dels escenaris el 13 de juliol, coincidint amb l’última funció de Mar i Cel al Teatre Victòria.  

El concert s’iniciarà amb El somni d’una nit d’estiu de Felix Mendelssohn, una obra plena de màgia, brillantor i lirisme, ideal per a una nit d’estiu a la vora del mar. A continuació, el públic podrà gaudir d’una versió simfònica molt especial de Mar i Cel, amb arranjaments interpretats pel Cor i Orquestra del Liceu i cantats per la companyia del Mar i Cel 2024. A més, l’espectacle també comptarà amb la participació del mestre Albert Guinovart al piano, compositor de la música original del musical, i amb la col·laboració especial de Pep Cruz i Àngels Gonyalons, dues figures molt estimades de l’escena catalana i històrics de la companyia, que s’encarregaran de presentar i narrar la vetllada.  

El repartiment de la producció estarà format per: Jordi Garreta, Alèxia Pascual, Abel García, Albert Gràcia, Berta Luna, Xavi Fernández, Eloi Gómez, Clara Renom, Sergio Escribano, Candela Díaz Sanz, Esteve Roig, Cisco Cruz, Albert Mora, Anna Alborch, Bittor Fernández, Estel Aparicio, Carme Giner, Biel Llongueras, Guillem Ripoll i Guillem Fole. 

Mar i Cel és un musical que narra la història d’uns pirates i cristians tancats en un vaixell enmig del mar. L’obra reflecteix el conflicte entre Orient i Occident, i la intolerància entre dues religions enfrontades. Al centre de la trama hi ha una història d’amor impossible entre una noia cristiana i un corsari morisc. Amb molts paral·lelismes amb la realitat actual, el musical s’inspira en la pirateria al Mediterrani del segle XVII i en l’expulsió de 300.000 moriscos del regne d’Espanya decretada per Felip III l’any 1609. Entre els moments destacats del concert, s’hi interpretaran temes tan emblemàtics com “Per què he plorat” (Jordi Garreta i Alèxia Pascual), “Himne dels pirates” (Companyia Mar i Cel) i “No estàs sola” (Jordi Garreta i Alèxia Pascual), peces que han emocionat diverses generacions i que tornen en una versió simfònica que promet ser espectacular i commovedora. 

Es tractarà d’una nit irrepetible per reviure la força del teatre musical català en un format gran, obert i amb el mar com a teló de fons. El concert comptarà amb sobretítols en català, castellà i anglès. 

Concert del 10 de juliol: OBC, Cor de Cambra del Palau i Ludovic Morlot, amb Carmen i Tres danzas españolas 

L’endemà, dia 10, també a les 21 h, prendrà el relleu de Clàssica a la Platja l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), que sota la batuta del seu director titular, Ludovic Morlot, i amb el Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana oferiran un concert amb un repertori molt popular i festiu encapçalat per l’òpera més cèlebre i celebrada de Georges Bizet, Carmen.  

La formació interpretarà una selecció de passatges d’aquesta narració musical que parla de la llibertat d’una dona que decideix sotmetre’s només a l’imperi del seu desig i que, per això, despertarà l’atracció i el desconcert d’aquells amb qui interactua, tot avivant el paradigma de la fatalitat romàntica. 

La mezzosoprano Silvia Tro Santafé protagonitzarà aquesta peça amb les intervencions de la soprano Mira Alkhovik, el baix-baríton Marko Mimica i el tenor Marcelo Puente, i l’acompanyament de les veus del Cor de Cambra del Palau. 

El concert s’obrirà amb Tres danzas españolas d’Enric Granados –“Oriental”, “Andaluza” i “Rondalla aragonesa”–, compostes inicialment per a piano l’any 1890 i posteriorment orquestrades per Joan Lamote de Grignon el 1933, en una versió simfònica que exalça tota la riquesa melòdica i rítmica de les peces originals. El concert comptarà amb sobretítols en català. 

Una edició de Clàssica a la Platja més inclusiva 

El públic assistent amb mobilitat reduïda i/o necessitats especials podrà gaudir dels concerts des d’un espai reservat o zona accessible que es troba al passeig del Mare Nostrum, 15, davant l’edifici de Desigual. Enguany, aquesta zona accessible s’ha multiplicat per quatre (16 x 4 m), situada en un espai òptim, i és la zona més indicada per a qualsevol persona amb necessitats especials. 

A més, el públic amb sordesa i discapacitat auditiva podrà provar, mitjançant el Sistema Immersive Live, una quinzena de motxilles vibratòries i bucles d’inducció individual. Aquest servei incorporarà un professional amb l’LSC (Llengua de Signes Catalana) com a segona llengua. 

Les motxilles vibratòries amb un sistema de greus tàctic són dispositius que es col·loquen al pit o a l’esquena i converteixen les freqüències del so en vibracions. Permeten connectar un bucle magnètic individual i estan pensades per a persones sordes o amb discapacitat auditiva. 

Els cors de l’Escola Coral de l’Orfeó Català acosten la música a un hospital i dues residències de gent gran 

Aquesta iniciativa se suma al concert i als dos tallers de música coral que des del Palau de la Música Catalana s’han organitzat a l’Hospital del Mar i a dues residències de gent gran del barri, entitats on s’ha portat la música a persones que per la seva circumstància de salut no es poden acostar físicament als concerts de la platja. Aquesta actuació, que és el tercer any que es du a terme, va tenir lloc el 2 de juny passat, en què el Cor Infantil va oferir un concert obert a l’Hospital del Mar, per a pacients, familiars i personal sanitari, amb repertori d’Alberto Grau i direcció de la veneçolana Maria Guinand. El concert, titulat La ronda que nunca se acaba, s’havia estrenat el dia abans al Palau de la Música Catalana. D’altra banda, el 16 de juny va ser el torn del Cor Mitjans, que va actuar a la Residència Bouco, i del Cor Petits, que ho va fer a la Residència Icària, on van oferir un taller de cant coral en què van participar també els usuaris de les entitats i on es combinaven els jocs i exercicis corals amb cançons tradicionals.  

A tot això, el projecte ofereix una experiència encara més màgica en posar a disposició del públic –per mitjà d’un sorteig– vuit places per veure els concerts des de l’escenari. Les persones interessades poden participar-hi a través de la pàgina web de Barcelona Obertura fins al 3 de juliol.  

A més de la Fundació “la Caixa”, Clàssica a la Platja compta també amb el suport de Casa Seat-Cupra, Hutchison Ports Best i El Corte Inglés. Aigües de Barcelona també s'ha volgut sumar al projecte, dotant l’emplaçament dels concerts amb 6 fonts d’aigua per als treballadors i artistes, un gest que suposarà un estalvi de fins a 6.000 ampolles de plàstic. Amb aquesta iniciativa, Clàssica a la Platja fa un pas més cap a la sostenibilitat, promovent la reducció de residus i fomentant un esdeveniment més respectuós amb el medi ambient. Port Vell col·labora amb la cessió dels espais per tal que l’esdeveniment pugui ser una realitat. 

 

Podeu descarregar-vos aquí la foto de família, d’esquerra a dreta Valentí Oviedo, director del Gran Teatre Liceu; Joan Oller, director del Palau de la Música Catalana, Albert Guinovart compositor; Anna Rosa Cisquella, Dagoll Dagom; Xavier Marcé, egidor de Cultura i d’Indústries Creatives de l’Ajuntament de Barcelona; Víctor Medem, director de L’Auditori; Víctor García de Gomar, director artístic del Gran Teatre del Liceu; Marko Mimica, baix-baríton; Ignasi Vila, percussió de l’OBC; Isabel Baliu, gerent de L’Auditori i Maria Ibarz, gerent de cors de l’Orfeó Català. (c)Sergi Panizo.

Podeu veure aquí més informació del concert del dia 9 i aquí més informació del concert del dia 10.  

Podeu veure aquí l’espot del Clàssica a la Platja 2025.  

Podeu veure aquí el mapa amb els accessos  

L’Auditori, el Gran Teatre del Liceu i el Palau de la Música Catalana oferiran ‘Mar i Cel’ i ‘Carmen’ a l’edició d’enguany de Clàssica a la Platja