Savall-&-Enard

L’Hivernacle del Palau presenta més de 60 activitats complementàries a l’activitat musical del Palau

Joan Fontcuberta, Blanca Llum Vidal, Joan Magrané, Jörg Widmann, Jordi Savall, Mathias Enard i William Basinski en seran enguany els protagonistes

Demà dimecres, a les 19 h, al Petit Palau tindrà lloc la segona conferència de la programació 2019-20 de l’Hivernacle del Palau. Es tracta d’un diàleg, d’accés gratuït, moderat pel periodista David Guzmán, entre el mestre Jordi Savall i l’escriptor Mathias Enard, guanyador del Goncourt de 2015, com a protagonistes. La sessió, titulada “Lligats a l’encanteri”, serà un cant a les influències culturals a la conca mediterrània. Una oportunitat única per apropar-nos als universos musical i literari de dues de les personalitats més destacades de la cultura europea actual.

Vinculada al concepte Transformació, leimotiv de la temporada de concerts 2019-20 del Palau, aquesta és la segona proposta de l’Hivernacle del Palau, que aplega un total de 60 activitats complementàries a la programació musical del Palau, la majoria gratuïtes, protagonitzades per destacades personalitats del món de la cultura, com Victoria Cirlot, que ja va omplir la setmana passada l’auditori del Petit Palau, o Jörg Widmann, Chantal Maillard, Blanca Llum Vidal, Joan Fontcuberta i Joan Magrané, entre d’altres.

L’Hivernacle del Palau suposa una aposta de la institució per enriquir la reflexió i divulgació del fet musical, obrir debats a nivell artístic, presentar i explorar nous formats, i establir nous vincles amb artistes, altres institucions i nous públics. En definitiva, explorar els propis límits de la Sala de Concerts per esdevenir un centre musical en diàleg constant amb altres disciplines artístiques.

Sobre la temporada 2019-20 de l’Hivernacle del Palau
Enguany les propostes se centren en l’eix temàtic de la temporada: la Transformació, i també en Beethoven, el músic que va suposar com ningú una transformació en el món de la música i de qui l’any que ve se celebra el 250è aniversari del naixement. Igualment es proposen nous formats i temàtiques i s’exploren altres espais més enllà de les fronteres del propi edifici sota diversos paraigües: conferències, itineraris, artistes convidats, el Palau en Ruta, exposicions del CEDOC i fins i tot una performance que desafia el pas del temps.

Les conferències són sessions divulgatives i de pensament, totes de caràcter gratuït, al voltant del fet artístic i musical. Enguany es programen tres blocs de conferències:

  • Conferències Transformació: sis trobades amb personalitats destacades per reflexionar sobre el fil conductor de la temporada del Palau: la Transformació des de diferents vessants i disciplines.
  • Conferències sobre Beethoven: dues propostes divulgatives per posar llum a la influència del compositor de Bonn en la història de la música, amb Carlos Calderón i Luis Gago.
  • Conferències al voltant dels concerts: es tracta de presentacions i audicions abans i després dels concerts per completar l’experiència en viu de les principals cites de la temporada.

Els itineraris són modalitats d’abonament que combinen quatre concerts de la temporada i trobades prèvies en diferents espais significatius dins i fora de l’edifici modernista. Una curosa selecció feta amb l’objectiu d’iniciar els interessats a la música clàssica (Itinerari Obertura: Orígens Clàssics); de descobrir com la clàssica va canviar al segle XX i ho continua fent al XXI (Itinerari Obertura: Temps Moderns) i l’Itinerari Lletraferits, amb quatre conferències per d’establir ponts entre literatura i música, tot resseguint el fil musical de quatre novel·les, i que se celebraran a la Biblioteca Pública Arús amb motiu del seu 125è aniversari.

L’Hivernacle també proposa activitats relacionades amb els artistes convidats de la temporada: Bill Viola, Joan Fontcuberta i Blanca Llum Vidal; una oportunitat per apropar-nos a la seva obra a través d’exposicions, converses, recitals i diverses performances. Un exemple és el concert del mestre de l’ambient, William Basinski, amb visuals immersius, que s’oferirà la nit del canvi d’hora (matinada del 26 al 27 d’octubre). Un esdeveniment que començarà a la mateixa hora a la qual finalitzarà, aprofitant que a les 03 hores retornarem a les 02 hores, després d’una hora d’actuació. Una evocació temporal a partir del concepte Transformació.

I en l’àmbit de la interrelació entre la música i les arts, el Palau col·labora enguany amb la Filmoteca, concretament al cicle Per Amor a les Arts, amb dues propostes que uneixen música i cinema.

Amb l’objectiu de sortir dels límits físics propis i de gaudir de la música i l’art en altres escenaris, l’Hivernacle planteja el Palau en Ruta: experiències, viatges i rutes en espais i indrets històrics i de gran càrrega simbòlica.

Finalment, també s’afegeixen a l’oferta d’activitats les exposicions que organitza el Centre de Documentació de l’Orfeó Català (CEDOC), amb les quals dinamitza el seu valuós patrimoni sobre la història del Palau, de l’Orfeó i de la música i que aquesta temporada seran quatre mostres temporals al Foyer del Palau de la Música Catalana.

Jordi Savall i Mathias Enard protagonitzen la segona conferència gratuïta de l’Hivernacle del Palau, moderada per David Guzmán