La Barcelona universal de Joaquim Cabot

Del 16 d'octubre al 12 de febrer

Després que el novembre del 2022 es va presentar el llibre amb el mateix títol i una petita mostra expositiva del seu recorregut vital i professional, amb aquesta exposició ampliada es dona a conèixer la rica trajectòria de Joaquim Cabot i Rovira, en un context de desenvolupament cultural, polític i artístic de la ciutat de Barcelona.

Cabot fou un orfebre, financer, escriptor i polític nascut a Barcelona el 1861. A l’entorn del 1881 s’incorporà al negoci familiar Vídua i Fills de Francesc Cabot, que també comptà amb la participació dels seus germans Francesc i Emili. Des de molt jove va tenir una presència important en l’associacionisme cultural i econòmic barceloní, en entitats com el Centre Excursionista de Catalunya, l’Ateneu Barcelonès o la Societat Catalana de Concerts, entre d’altres, i especialment a l’Orfeó Català, on fou vicepresident i president en un primer mandat entre el 1900 i el 1910. Durant aquells anys a l’Orfeó Català es fundà la «Revista Musical Catalana» (1904) i s’inaugurà el Palau de la Música Catalana (1908). Va ser novament president de l’Orfeó Català entre els anys 1915 i 1935, i en cessar en fou nomenat president honorari. Va morir a Barcelona el 5 de gener de 1951, als vuitanta-nou anys.

Més informació

CEDOC

El Centre de Documentació de l’Orfeó Català gaudeix d’un fons considerat com un dels principals centres musicals creats per una entitat civil privada a Catalunya. Dipositari d’autèntics tresors, ens descobreix amb algunes exhibicions al Foyer l’ingent patrimoni referent a la història del Palau, l’Orfeó Català i la música.