La Barcelona universal de Joaquim Cabot

Del 16 d'octubre al 12 de febrer

Després que el novembre del 2022 es va presentar el llibre amb el mateix títol i una petita mostra expositiva del seu recorregut vital i professional, amb aquesta exposició ampliada es dona a conèixer la rica trajectòria de Joaquim Cabot i Rovira, en un context de desenvolupament cultural, polític i artístic de la ciutat de Barcelona.

Cabot fou un orfebre, financer, escriptor i polític nascut a Barcelona el 1861. A l’entorn del 1881 s’incorporà al negoci familiar Vídua i Fills de Francesc Cabot, que també comptà amb la participació dels seus germans Francesc i Emili. Des de molt jove va tenir una presència important en l’associacionisme cultural i econòmic barceloní, en entitats com el Centre Excursionista de Catalunya, l’Ateneu Barcelonès o la Societat Catalana de Concerts, entre d’altres, i especialment a l’Orfeó Català, on fou vicepresident i president en un primer mandat entre el 1900 i el 1910. Durant aquells anys a l’Orfeó Català es fundà la «Revista Musical Catalana» (1904) i s’inaugurà el Palau de la Música Catalana (1908). Va ser novament president de l’Orfeó Català entre els anys 1915 i 1935, i en cessar en fou nomenat president honorari. Va morir a Barcelona el 5 de gener de 1951, als vuitanta-nou anys.

Més informació

Josep Anselm Clavé. D’Icària a la República Federal

Del 15 de febrer al 16 de juny.

Josep Anselm Clavé va néixer a Barcelona l’any 1824. De jove va abraçar les idees liberals i progressistes i es va implicar en les revoltes per transformar el Regne d’Espanya en una societat més justa i democràtica. Aquelles experiències personals i col·lectives el van fer reflexionar sobre el mètode més efectiu per assolir aquella fita i es va decidir per un projecte associatiu de caràcter cultural. 

S’inspirà en les idees plantejades per Étienne Cabet a la novel·la filosòfica Voyage en Icarie i aprofità l’impuls d’un associacionismepopulari recreatiu que s’inseria de ple en els nous espais de diversió contemporània. Al llarg de trenta anys Clavé va exercir d’activista, empresari, periodista, músic i poeta. També va estar empresonat diverses vegades, va conèixer l’exili de primera mà i va ocupar càrrecs de responsabilitat política.  

Aquesta exposició proposa un recorregut cronològic per la trajectòria vital i professional de Josep Anselm Clavé, i relaciona els punts més destacats d’aquest periple amb esdeveniments polítics i socials coetanis. Una història que forma part del nostre passat recent i que transcorre entre la descoberta d’Icària i la proclamació de la República Federal.

Més informació

CEDOC

El Centre de Documentació de l’Orfeó Català gaudeix d’un fons considerat com un dels principals centres musicals creats per una entitat civil privada a Catalunya. Dipositari d’autèntics tresors, ens descobreix amb algunes exhibicions al Foyer l’ingent patrimoni referent a la història del Palau, l’Orfeó Català i la música.