TRIO PEDRELL (c)Andrej Grilc

El proper dilluns 14 de novembre (Petit Palau, 20 h), el Trio Pedrell, que enguany celebra el seu 10è aniversari, es presentarà per primera vegada al Palau de la Música Catalana amb un concert en homenatge a Felip Pedrell, en commemoració del centenari de la seva mort. Format per Christian Torres, violí, Òscar Alabau, violoncel i Jordi Humet, piano, el trio ha desenvolupat la major part de la seva carrera fora de Catalunya i actualment és reconegut per seva qualitat i força interpretatives.

La formació interpretarà un programa amb obres de Felip Pedrell i Robert Gerhard, el seu alumne més universal. “La relació establerta, al llarg de la història, entre mestres i deixebles és una de les temàtiques més apassionants de la historiografia musical. Perquè, precisament, del contacte i de la influència recíproques és com s’arriben a forjar grans personalitats musicals com les que avui ens presenta el Trio Pedrell”, segons el què explica Oriol Pérez Treviño al programa de mà de concert. Així, es podran sentir el Nocturns op. 55 de Pedrell, obra emblemàtica del compositor per a aquesta formació, i el Trio núm. 2, en La bemoll major de Gerhard, estrenat el 2 de març de 1922 al Palau de la Música Catalana i que va dedicar al seu mestre. El concert, corresponent al cicle Petit Palau Cambra, es completarà amb una de les grans obres per a trio de cordes com el Trio núm. 1, en Re menor, op. 49 de Felix Mendelssohn. Aquest mateix programa, de celebració del 10è aniversari i commemoració del centenari de la mort de Felip Pedrell, s’ha presentat a diverses ciutats catalanes.

El Trio Pedrell porta el nom de Felip Pedrell per recuperar en la memòria col·lectiva la figura del compositor, musicòleg, editor i etnomusicòleg català, que va ser un dels pares de la música nacionalista espanyola i que va exercir una gran influència, sens dubte, en personatges com Enric Granados, Issac Albéniz, Manuel de Falla o Robert Gerhard.

Sobre el Trio Pedrell

Els membres del Trio Pedrell es van conèixer quan estudiaven a l’Escola Superior de Música de Catalunya i el 2012 van crear aquesta formació amb què des de llavors han dut a terme un treball constant d’aprofundiment en el repertori per a trio amb piano, sempre amb l’objectiu compartit de presentar la música del passat al públic d’avui oferint-ne una lectura contemporània, honesta i apassionada. El seu repertori inclou autors que van des del Classicisme fins als compositors actuals, amb una preferència especial pel patrimoni musical de Catalunya i Espanya. Així, el seu primer disc ha estat dedicat a Felip Pedrell i Robert Gerhard, en un treball de recuperació d’obres com el Trio núm. 1 en Si major de Gerhard, tot fent-lo sonar cent anys després de l’estrena i editant-ne també la partitura. Cal esmentar que aquest treball fet amb la discogràfica i editorial Ficta Edicions va merèixer el Premi Enderrock de la crítica al millor disc de clàssica del 2018.

Des dels inicis s’han mogut en tres eixos: formació acadèmica, activitat concertística i participació en concursos nacionals i internacionals, en els quals han estat premiats al 24è Concurs Internacional Paper de Música de Capellades, 13è Premi BBVA de Música de Cambra Montserrat Alavedra, IV Concurso Internacional de Música de Cámara Antón García Abril, 9è Concurs Internacional de Cambra de Les Corts, Mi Primer Auditorio de la Fundación Più Mosso o International Chamber Music Competition Pinerolo e Torino Città Metropolitana. La seva activitat concertística és constant i han participat en gires per Catalunya organitzades per la Xarxa de Músiques de Catalunya. També, a nivell estatal han actuat a diversos auditoris i festivals, i a nivell internacional cal destacar una gira per la Xina que els va portar a oferir deu concerts en nou ciutats diferents, amb un repertori monogràfic dedicat a Beethoven.

(fotografia del Trio Pedrell ©Andrej Grilc).

El Trio Pedrell celebra el seu desè aniversari amb un homenatge a Felip Pedrell dilluns que ve al Petit Palau