TRISTANO, Francesco

El concert es podrà seguir en directe per streaming i gratuïtament a Palau Digital

Dilluns que ve, 7 de novembre (Sala de Concerts, 20 h), el pianista i compositor d’origen luxemburguès Francesco Tristano tornarà la Palau de la Música Catalana per presentar el seu darrer treball On Early Music, un disc dedicat a la música antiga que va començar a gravar el 2019 i en què la preposició “on” té molt de sentit. “Volia titular el disc Early Music. Però de seguida vaig entendre que havia de comentar aquest repertori antic amb una mirada actual. Aquesta és una necessitat que tinc des de fa temps ja que m’interessa sobretot l’època en la qual vivim”, segons paraules del mateix músic.

En aquest concert, corresponent al cicle Palau Fronteres, Francesco Tristano, al piano i electrònica, “proposa tres vies d’aproximació” als compositors renaixentistes Orlando Gibbons, Cristóbal de Morales, Girolamo Frescobaldi i Jan Pieterszoon Sweelinck, “la música dels quals rarament podem escoltar a través de les tecles d’un piano”, segons el què explica musicòleg i crític musical el Miquel Gené al programa de mà del concert. Autors que conviuran amb obres del mateix Tristano. “El resultat d’aquest treball ens introdueix en un univers on passat i present es confonen i superposen amb un gust exquisit i una amplitud de recursos enlluernadora”.

On Early Music no és només un merescut homenatge a aquest repertori; les obres reben un gir fresc i contemporani gràcies al talent de Tristano en la producció, el seu domini en l’estudi i el seu bon ull per als detalls. Tots els treballs que s’hi inclouen són tonal i melòdicament complementaris, i si bé alguns han estat fidelment reproduïts, d'altres han estat àmpliament reelaborats i reinterpretats.

El concert es podrà seguir en directe per streaming i gratuïtament a través de Palau Digital.

Sobre Francesco Tristano

Francesco Tristano (1981), pianista i compositor luxemburguès de música clàssica i contemporània, és un artista amb múltiples talents i reconegut arreu. Va descobrir el piano quan tenia cinc anys i va estudiar a la Juilliard School de Nova York, ciutat on va començar a treballar en la música electrònica i dance, a més d’una masterclass amb Rosalyn Tureck. Va guanyar el primer premi al Concurs Internacional de Piano per a Música Contemporània a Orléans (França), el 2004, i el Premi El Primer Palau 2006, entre d’altres.

La seva obra combina piano i sintetitzador i es mou entre les partitures de Johann Sebastian Bach (i també Frescobaldi, Berio, Buxtehude, Stravinsky i Gershwin, entre d’altres) i les eines de producció i seqüenciació més avançades. Ha esdevingut una referència clau en un nou moviment que explora la intersecció creativa entre la música clàssica i l’electrònica, tot homogeneïtzant-la d’una manera natural i reunint públics de diversos mons al seu propi univers. Tristano col·labora amb figures de renom mundial de diferents gèneres, com Derrick May, Carl Craig i Michel Portal, per esmentar-ne alguns. Amb una discografia creixent, el músic presenta noves composicions regularment i actua al costat de grans orquestres als principals escenaris d’arreu del mon.

El pianista i compositor Francesco Tristano presenta el seu darrer treball ‘On Early Music’ dilluns que ve al Palau de a Música Catalana