Manuel Blancafort

Demà divendres, 27 de gener, el Petit Palau (20 h) serà l’escenari d’un concert d’homenatge al compositor Manuel Blancafort de Rosselló (La Garriga 1897-Barcelona 1987), inclòs dins els actes de celebració de 125è aniversari del seu naixement. Organitzat per la Fundació Manuel Blancafort, en col·laboració amb la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana, el concert proposarà un recorregut entre Record (1915) i Sonatina antiga (1967), posant l’accent en obres poc conegudes, de diferents èpoques creatives i amb formacions tan variades com el piano sol, violí i piano, quartet de corda i conjunt de deu instruments solistes. Un viatge que “explora la cara oculta de la seva producció musical” i del qual se’n destaca l’estrena de Sonatina antiga en la seva versió per a piano, quintet de corda i quartet de vent, obra que tancarà la vetllada. Es tracta d’una versió del mateix Blancafort de la Sonatina antiga per a piano sol del 1929, obra que el va consolidar internacionalment com a compositor, i que mai no s’ha interpretat amb aquesta formació.

Al concert hi intervindran deu reconeguts intèrprets com el pianista Miquel Villalba i el Quartet Gerhard (Lluís Castán i Judit Bardolet, violins, Miquel Jordà, viola, i Jesús Miralles, violoncel), amb els músics Pau Llopis (contrabaix), Aleix Vaqué (flauta), Daniel Souto (oboè), Abel Batlles (clarinet) i Maria José Rielo (fagot).

El concert començarà amb sis obres per a piano de la primera joventut (Record, Tema campanyart, Paraules de queixa, Consolació, Cançó de la canalla i Cançoneta per a dormir) “que Blancafort no va incloure en cap dels reculls que es van editar; de manera que no van ser accessibles ni interpretades fins després de la seva mort”, explica al programa de mà del concert Xavier Calsamiglia i Blancafort, membre de la Fundació Manuel Blancafort. A continuació s’interpretaran “tres peces per a violí i piano que fan una transició de la primera a la segona part de la seva producció musical” (Per a l’Helena, Romança de saló i Pastorel·la). Seguirà el Quartet en Do, el primer quartet de corda que Blancafort va escriure, el 1946, i que van estrenar Eduard Bocquet, Domènech Ponsa, Mateu Valero i Josep Trotta, el 1949; l’obra va ser premiada poc després al Concurso Nacional de Música de Madrid.

Manuel Blancafort va mantenir una estreta relació amb l’Orfeó Català i el Palau de la Música Catalana. La sala modernista va acollir l’estrena de diverses obres, com els dos concerts per a piano i orquestra els anys 1944 i 1950, per Maria Canals i dirigits per Eduard Toldrà. També, la seva Cantata Virgo Maria va guanyar el primer Premi de l’Orfeó Català convocat l’any 1963, i va ser estrenada al Palau el 8 de març de 1968 per l’Orfeó Català i l’Orquestra Ciutat de Barcelona, dirigits per Lluís M. Millet, que la va qualificar com a “obra mestra de la música catalana”. Des de llavors no havia tornat a ser interpretada fins que el 7 de juliol de 2016, 48 anys després de la seva estrena, es va tornar a interpretar al Palau en un concert en què hi participà l’Orfeó Català, el Cor de Cambra del Palau i l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), sota la direcció del mestre Antoni Ros Marbà.

El Petit Palau acull un concert d’homenatge a Manuel Blancafort amb un monogràfic del compositor que inclou una estrena