• Palau 100 ofereix la versió de concert de L'holandès errant amb Marc Minkowski (3 de juny)
  • S'exposen obres d'Antoni Tàpies, artista plàstic convidat de la temporada 12/13 del Palau, i un recull documental relacionat amb Wagner, a diferents espais del Palau
  • Es mostren les campanes tubulars que es van utilitzar en la interpretació de fragments de Parsifal al Palau l'any 1913

El Palau de la Música Catalana ha organitzat una sèrie d'activitats per retre homenatge a Richard Wagner en el bicentenari del seu naixement. De la mà del cicle Palau 100, la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana presenta la versió de concert de L'holandès errant que Les Musiciens du Louvre Grenoble, sota la direcció de Marc Minkowski, interpretaran el dia 3 de juny.

Al voltant d'aquest concert, del 25 de maig al 4 de juny s'oferirà una exposició a diferents espais del Palau amb obres de l'artista Antoni Tàpies, que aquest any hauria fet 90 anys i que tenia una predilecció especial pel compositor alemany. També s'exposaran fonts documentals del Centre de Documentació de l'Orfeó Català, del 27 de maig al 9 de juny, que testimonien la vinculació de l'Orfeó i el Palau amb el testament wagnerià, i es presentaran les campanes tubulars, trobades recentment, que es van utilitzar per interpretar fragments de Parsifal al Palau de la Música Catalana l'any 1913.

L'holandès errant
(3 de juny, 20.30 h)

Palau 100 presentarà una versió historicista d'una de les òperes més representades de Richard Wagner, L'holandès errant, també coneguda sovint com El vaixell fantasma. Interpretada per Les Musiciens du Louvre Grenoble, una formació que ha jugat un paper molt actiu en el renéixer de la música barroca, dirigida pel seu fundador, Marc Minkowski, el Palau acollirà aquest títol, considerat la culminació de l'òpera romàntica. El llibret de l'òpera està inspirat en la llegenda d'un vaixell fantasma que recorre els mars del nord d'Europa tripulat per espectres i comandat per un mariner holandès, condemnat a un vagar eternament sense mort ni salvació. En la versió de Wagner, aquest mariner baixa a terra cada set anys amb l'objectiu de trobar una dona, el sacrifici de la qual per amor, pot comportar la seva redempció.

Amb motiu d'aquest concert s'instal·larà a l'escenari de la sala un ornament inspirat en el que va decorar l'escenari durant els Festivals Wagner d'ara fa 100 anys.

Exposició Tàpies
(del 25 de maig al 4 de juny)

El Palau de la Música Catalana posa en diàleg l'arquitectura modernista de Domènech i Montaner amb l'obra d'Antoni Tàpies (1923-2012). Figura cabdal de la segona meitat del segle XX, Tàpies, artista plàstic convidat de la temporada 12/13 del Palau, va ser un gran amant de l'obra de Wagner, a qui va retre homenatge amb una de les peces que s'exposaran al Palau: Carrer de Wagner (1988), un llibre que inclou 13 textos al·lusius al compositor escrits per Joan Brossa entre els anys 1941 i 1987 i 10 gravats del mateix Antoni Tàpies (coberta inclosa). Emmarcat en l'homenatge a Wagner, el Palau reconeix la figura de Tàpies l'any en què l'artista hauria arribat als noranta i en presenta quatre obres més als visitants: Cap embenat I (1989), Crani 376 (1987) i dos cartells: Projecte per cartell original "Palau 100" (2000) i Maqueta cartell "50è Concurs Musical Maria Canals, Barcelona" (2004). En el diàleg amb l'arquitectura modernista del Palau, l'espectador descobrirà els secrets d'una obra que parla des de l'estètica del gest i el modelatge de la matèria, des del caràcter orgànic d'un art capaç d'habitar l'espai físic i d'oferir una finestra a allò que és insondable.

Com visitar l'Exposició Tàpies:
- Amb la compra de l'entrada de la visita guiada a l'edifici (17 euros): diàriament de 10 a 15.30 h (cal consultar disponibilitat).
- Amb la compra d'una entrada de qualsevol concert del període de l'exposició. Accés a partir de l'obertura de portes i fins a 30 minuts després d'acabar el concert.
- El dia 1 de juny: de 16 a 18 h. Preu: 3 euros.
- El dia 2 de juny: de 16 a 20 h. Preu: 3 euros.

Exposició del Centre de Documentació de l'Orfeó Català
(del 27 de maig al 9 de juny, entrada gratuïta)

Al Foyer del Palau, el Centre de Documentació de l'Orfeó Català (CEDOC) exposarà una mostra de fonts documentals que són testimoni de la recepció de l'obra de Wagner. En l'exhibició es troben programes de concerts, llibrets d'òpera, bibliografia específica, fotografies i un recull de premsa, tot reflex de l'important paper que van tenir l'Orfeó Català i el Palau en la difusió de l'obra wagneriana al país. Així l'any 1913, durant la celebració del centenari del naixement del compositor, l'Orfeó Català ja li dedicà diversos concerts en col·laboració amb l'Associació Wagneriana de Barcelona.

En relació amb aquesta mostra, cal destacar especialment una peça única: les campanes tubulars originals que van ser construïdes i utilitzades per a la interpretació de fragments de Parsifal al Palau de la Música Catalana el 1913. Aquestes campanes també foren utilitzades dos anys després per l'arquitecte Antoni Gaudí, com a punt de partida del seu estudi per a la construcció de les campanes tubulars del carilló de la Sagrada Família.

El Palau de la Música Catalana homenatja Wagner en el bicentenari del seu naixement amb un programa d’activitats del 25 de maig al 9 de juny