El Genoma Musical - Taula rodona

El Genoma Musical - Taula rodona
Do we carry music in our genes?
Fitxa artística
Ponents:
Henkjan Honing (UvA / MusicGens consortium)
Tara Henechowicz (UToronto / MusicGens consortium)
Gemma Marfany (UB)
Cristina Cubells (ESMUC)
Presentadora-moderadora:
Bea Rodríguez (BTV)
Detalls
La música és una de les activitats humanes més fascinants. Tot i que no proporciona un avantatge per a la supervivència, s’ha trobat en totes les cultures humanes conegudes des de la prehistòria. L’estudi de la música és un camp molt fructífer en diverses disciplines, des de la filosofia, la musicologia, la psicologia i la biologia, entre moltes altres.
En els darrers anys, hi ha hagut un interès creixent per entendre les bases genètiques que permeten als éssers humans compondre, produir, percebre i gaudir de la música. Diferents equips de recerca arreu del món han pogut avançar en aquest coneixement. L’any 2022 es va establir el consorci Musicality Genomics (MusicGens, https://www.mcg.uva.nl/musicgens/), un consorci internacional d’investigadors que estudien les relacions entre els gens i la música.
Com a part de les seves activitats, els membres del consorci es reuneixen presencialment un cop l’any per treballar en els projectes de recerca en curs. Aquest any, la reunió tindrà lloc del 18 al 20 de setembre de 2025 a l’àrea de Barcelona. Comptar amb alguns dels científics més destacats en el camp de la genètica i la psicologia musical és una oportunitat única per obrir aquest coneixement científic a la societat.
Actors rellevants de la comunitat científica i artística local de Barcelona participaran en l’esdeveniment juntament amb alguns dels membres del consorci MusicGens per establir una conversa-debat al voltant d’aquesta recerca, que es troba en una intersecció privilegiada entre les ciències biològiques (genètica, neurociència), les ciències socials (psicologia) i les humanitats (creació artística).