El proper dimarts, 23 de maig (Sala de Concerts, 20.30 h), el cicle Palau 100 acull el director Yuri Temirkanov, al capdavant de l’Orquestra Filharmònica de Sant Petersburg, que dirigirà dues de les obres més emblemàtiques de la tradició simfònica russa. Concretament, s’hi interpretaran el Concert per a violí núm. 1, en La menor, op. 99 de Dmitri Xostakóvitx, que tindrà com a solista convidada la violinista espanyola Leticia Moreno, amb qui recentment l’orquestra ha enregistrat la peça per a Deutsche Grammophone, i la Simfonia núm. 6, “Patètica” de Txaikovski.

Escrites en contextos ben diferents, “les dues obres comparteixen el fet d’expressar amb màxima intensitat i emoció el moment vital del seu creador”, segons explica Joan Oller, director general del Palau en el programa de mà. Oller subratlla que expressen la llibertat creativa al servei del compositor per posar de manifest dos dels elements més propis de la condició humana: la tristesa davant la mort (Txaikovski) i el desig de sobreviure i la llibertat de l’individu davant l’opressió del sistema (Xostakóvitx)”.

Xostakóvitx va escriure el Concert per a violí núm. 1 durant els anys terribles de censura artística imposats per Stalin, i va esperar fins després de la mort del dictador per estrenar-lo, l’any 1955. Obra d’una enorme força i introspecció, explica en música la solitud i les angoixes d’un compositor incomprès i reduït a agradar al règim. En aquells anys Xostakóvitx va escriure quatre obres sense saber si mai s’escoltarien, però que va compondre segurament per “necessitat íntima”. Una de les quals és aquest Concert, que mostra la necessitat de Xostakóvitx de sobreviure i expressar-se com a artista malgrat l’opressiu règim estalinista. Des de la seva estrena, el Concert és considerat una de les seves peces més emblemàtiques i personals.

A la segona part s’escoltarà la Simfonia Patètica de Txaikovski, una de les predilectes del públic i darrera obra del compositor, que en va dirigir l’estrena només nou dies abans de morir. Taxikovski en deia: “L’estimo com no he estimat cap altra de les meves composicions. No exagero, tota la meva ànima està en aquesta simfonia”. Estructurada en quatre moviments, el primer conté un tema principal de gran inspiració melòdica i un dramatisme intens; mentre que el segon esdevé molt amable i recorda els valsos dels genials ballets del compositor. El tercer moviment contrasta amb els anteriors pel seu caire heroic i triomfal i una brillant marxa amb final explosiu. El darrer moviment conté la gran innovació de la Simfonia; lluny dels finals brillants, èpics i espectaculars, Txaikovski la tanca amb un temps lent, introspectiu i molt trist que acaba desapareixent en el no res.

Yuri Temirkanov (Nálchik, Rússia, 1938) és director artístic i musical de la Filharmònica de Sant Petersburg des del 1988. Segons el diari «Le Monde»: “El seu art de dirigir és com una immersió màgica en un món que semblava haver-se perdut per sempre”.

Per la seva banda, la violinista Leticia Moreno (Madrid, 1988) estudià amb Zakar Bron a l’Escuela Superior de Música Reina Sofía de Madrid i a l’Escola Superior de Música de Colònia, i esdevingué el membre més jove de la Fundació Alexander von Humboldt. Ha guanyat concursos internacionals, com l’Szernyng, Concertino Praga, Novosibirsk, Sarasate i Kreisler. Artista que va ser escollida Echo Rising Star, ha treballat amb orquestres, directors i solistes de renom internacional, i ha fet gires per la Xina i per l’Amèrica del Sud. Toca amb un violí Nicolò Gagliano del 1762.

Una hora abans del concert, a les 19.30 h, tindrà lloc al Petit Palau (accés gratuït, aforament limitat) una nova conferència “Parlem de música” entorn del concert, a càrrec de Joan Oller.

Yuri Temirkanov dirigeix un concert centrat en Xostakóvitx i Txaikovski al Palau, amb Leticia Moreno com a artista convidada