Paul Lewis 1

Diumenge que ve, 17 d’octubre (Sala de Concerts, 18 h), l’Orfeó Català, el Cor Zóngora del Vendrell i el Cor Tyrichae de Tortosa oferiran un concert al Palau de la Música Catalana en el marc del projecte Xarxa Coral. Les tres formacions actuaran per separat i al final s’uniran per interpretar tres cants a la mare de Déu: Mare d’Artur Gaya i Jordi Fusté (versió coral d’Andreu Ferré), Nigra sum de Pau Casals, Ave Virgo sanctissima de Josep Ollé i Sabaté, i amb El cant de la senyera de Lluís Millet, l’himne de l’Orfeó Català, com a cloenda.

El concert s’emmarca en el projecte Xarxa Coral, una iniciativa impulsada per l’Orfeó Català que cerca establir relacions, vincles i sinergies amb altres cors de Catalunya. Així, l’Orfeó actua arreu al costat d’altres agrupacions del país i la iniciativa culmina amb concerts de l’Orfeó i les formacions convidades al Palau de la Música Catalana, iniciativa amb què s’obre l’escenari modernista a les agrupacions corals del país.

El concert començarà amb l’actuació del cor de noies Zóngora, que celebra 25 anys, i que estarà dirigit per la seva titular, Montserrat Meneses, amb un programa integrat per obres dels compositors vendrellencs Carlota Baldrís (Rondalla del bou) i Albert Solé (Les tres ninetes), i de Frederic Mompou (Damunt de tu només les flors, amb arranjament coral de Jordi Domènech), Edwar Elgar (The snow) i Steve Murray (Train travel suite). Aquest repertori forma part del concert Tradició i poesia que el cor, que estarà acompanyat pel pianista Àlvaro Carnicero i les violinistes Anna Urpí i Esther Buendia, ha ofert en gira pel territori.

Tot seguit serà el torn del cor de cambra Tyrichae –que havia de participar a l’edició passada celebrant el seu vintè aniversari, però que per causa de la pandèmia va haver de posposar la participació a aquest curs–, dirigit pel seu titular, Andreu Ferré, amb un programa en què la cançó catalana és protagonista i que posa en relleu els poetes, els músics, la tradició i el territori. La formació cantarà obres de Josep Vila i Casañas (Cançó de l’instant), Ricard Castells (Els degotalls, sardana), Miquel Tortell (Aubada), Josep Prenafeta (Molt lluny d’aquí, sardana), Josep Ollé i Sabaté (Cançó de l’Ebre), Lluís Llach (Cançó a Mahalta, arranjament de Josep Ollé i Sabaté) i la cançó popular Rondalles de l’Ebre (arranjament d’Andreu Ferré). El cor estarà acompanyat per la pianista Jordina Setó.

Per la seva banda, l’Orfeó Català, dirigit pel seu director principal, Pablo Larraz, oferirà un petit recorregut per alguns dels compositors anglesos més destacats de l’època victoriana i principis del segle XX. Així, el cor cantarà dues obres de Samuel Sebastian Wesley: el serè i reflexiu Thou wilt keep him i el dramàtic i colpidor Wash me throughly, ambdues per a cor i orgue, amb l’organista Joan Seguí; i de Charles Villiers Standord cantarà el motet Beati quorum via. A la recta final de la seva intervenció, l’Orfeó Català interpretarà dues obres de comiat: “Never weather-beaten sail”, de Songs of farewell de Hubert Parry i “Requiem aeternam”, del Requiem de Herbert Howells.

El Cor Zóngora, fundat el 1996 i dirigit per Montserrat Meneses, va néixer en el si de l’Escola Municipal de Música Pau Casals del Vendrell (EMMPAC) i està format per una vintena de noies, la majoria estudiants de l’Escola, que treballen per aconseguir una acurada emissió vocal i oferir una interpretació fidel i rigorosa de tota mena de repertoris, des de música antiga fins a contemporània.

El Cor de Cambra Tyrichae (Associació Coral Tyrichae) va ser fundat l’any 2000 amb la voluntat de difondre el repertori coral de diferents gèneres, èpoques i estils, i està format per una vintena de cantaires de les Terres de l’Ebre. Dirigit des dels inicis pel mestre Raül Martínez, des de l’octubre del 2014 Andreu Ferré n’és el director.

L’Orfeó Català és un dels cors amateurs de referència del país i té la seu al Palau de la Música Catalana. Amb més de 125 anys d’història, va ser fundat el 1891 per Lluís Millet i Amadeu Vives per difondre el repertori coral català i universal amb la màxima excel·lència artística. Ha interpretat les obres més representatives del repertori coral i ha protagonitzat primeres audicions al nostre país d’obres importants, com la Missa en Si menor de Bach o Les estacions de Haydn. Simon Halsey n’és el director artístic i Pablo Larraz n’és el director principal.

Paul Lewis i la Franz Schubert Filharmonia interpreten la integral dels ‘Concerts per a piano i orquestra’ de Beethoven en dos dies consecutius al Palau de la Música Catalana