imtage_NdP_Palau_Digital_31-5-2023

Palau Digital, la plataforma virtual del Palau que ofereix gratuïtament concerts i continguts divulgatius vinculats a l’oferta musical del Palau de la Música Catalana i l’Orfeó Català, i que a data d’avui acumula més de 285.000 visualitzacions i 87.000 espectadors únics des de la seva creació el 2019, estrena avui noves produccions de concerts i activitats.

Nous concerts a l’abast de tothom

Des d’avui els usuaris ja poden veure l’enregistrament del concert del Quartet Casals, a la Sala Modernista que es va celebrar el passat mes de gener i en el qual la cèlebre formació va interpretar el Quartet de corda núm. 6, op. 20 de Haydn i el Quartet de corda núm. 14, en Re menor, D. 810, “la Mort i la Donzella” de Schubert. També s’ha posat a disposició del públic, en aquesta ocasió en format àudio, l’estrena mundial del compositor Jörg Widmann que ell mateix va dirigir  al Palau de la Música Catalana amb l'Orfeó Català el dissabte 18 de febrer. Es tractava de l’estrena absoluta de la fantasia per a cor i orgue Variacions sobre El cant dels ocells, obra d'encàrrec del Palau de la Música Catalana a Jörg Widmann, amb l’organista Juan de la Rubia. L’enregistrament inclou també la Setena Simfonia de Beethoven a càrrec de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), formació que Widmann va dirgir per primera vegada i dues més dues obres de Widmann, Con brio i Concert per a violí núm. 2, amb Carolin Widmann com a solista convidada.

Aquestes propostes musicals se sumen als concerts que s’han anat incorporant a la plataforma aquest 2023 amb produccions molt reeixides com la Marató d’El cicle El Primer Palau; el concert del Kebyart Ensemble i el Cor Cererols, que es va emetre en directe; l’estrena de Talaiot de Marco Mezquida amb l’Orquestra Simfònica del Vallès, amb gairebé 2.000 visualitzacions, o la darrera producció del Cor de Cambra, El cançoner popular contemporani, un concert que encara està fent gira per Catalunya.

També es previst enregistrar i posteriorment posar a disposició pública el concert que tindrà lloc el 13 de juny per celebrar el 50è aniversari de Tubular Bells de Mike Oldfield; el concert amb el Cosmos Quartet que inclourà una estrena absoluta de Bernat Vivancos i comptarà amb una intervenció de l’escultor Naxo Farreras, el proper 5 de juliol; i l’enregistrament sonor del concert Wagnerisme, que s’emmarca dins del Festival Grec, interpretat per l’Orquestra Simfònica del Liceu sota la direcció del seu titular Josep Pons.

Perspectives Musicals, les càpsules divulgatives al volant dels concerts de Palau 100

La plataforma Palau Digital continua publicant les càpsules divulgatives Perspectives Musicals al voltant dels concerts de Palau 100. Un format audiovisual innovador, realitzat amb una acurada estètica i direcció artística. Les càpsules es distingeixen per un llenguatge audiovisual amb segell i qualitat propis, i estan dirigides a un públic melòman, però també adreçades a totes aquelles persones interessades en la música i els concerts del Palau. Les 21 càpsules de Perspectives musicals ja publicades, suposen un catàleg de consulta sobre obres del repertori universal, a l’abast de tothom.

Novetats en format conferències i diàlegs

Palau Digital també és l’espai on gaudir de propostes de l’Hivernacle del Palau, el conjunt d’activitats que complementen la programació musical. En aquest marc, Palau Digital estrena l’àudio d’El combat de les oblidades, el programa de ràdio teatre que va tenir lloc el passat 8 de maig al Petit Palau  per homenatjar la tasca de tres dones intel·lectuals relacionades amb el món de la música que, pel fet de ser dones, van veure com el seu paper quedava desplaçat de la centralitat de la qual gaudien els seus homònims masculins. Conduit i guionitzat per la musicòloga i periodista Victòria Palma, la proposta va comptar amb la participació de grans veus estimades del món de la comunicació: Gemma Nierga, Raquel Sans, Elisenda Roca, Enric Calpena i Martín Llade.

També en format àudio s’ha penjat al portal el diàleg entre Òscar Tusquets, arquitecte de les reformes del Palau, i Lluís Domènech Girbau, arquitecte de la comissió de Patrimoni i besnet de l’arquitecte artífex del Palau, Lluís Domènech i Montaner. Una conversa sobre l’arquitectura original i les actuacions modernes del Palau de la Música Catalana emmarcada dins de les activitats de l’Any Domènech i Montaner en el centenari de la mort del reconegut arquitecte. La sessió inclou també la presentació del llibre Lluís Domènech i Montaner: Una visió des del segle XXI de Domènech Girbau, editat per Viena Edicions, que va comptar amb la participació d’ Antoni Gelonch, acadèmic d’Honor de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi i autor de diverses obres d'història, art i literatura.

Aquestes novetats se sumen a les del 2023 que inclouen el recital de poesia Llegats vivents, conduït per Anna Gual i Jaume C. Pons Alorda, poetes convidats la temporada 2021-22 del Palau que va celebrar-se l’1 de maig de 2022; el recital Flor contínua corona de veus presentat per Eduard Escoffet, poeta convidat de la temporada 2022-23 del Palau, i la cantant i compositora Maria Arnal; i la proposta de Los Sara Fontan amb cantaires dels cors de l'Orfeó Català.

Properament és previst penjar a la interfície l’àudio de la sessió L'estructura arquitectònica de Johann Sebastian Bach de L’Hivernacle amb Juan de la Rubia i Lluís Domènech i Girbau. Un diàleg sobre els paral·lelismes que es poden establir entre música i arquitectura i sobre Domènech i Montaner i Bach.

Els continguts de Palau Digital

Els visitants que entrin a Palau Digital trobaran els productes audiovisuals agrupats segons diferents categories.

- Concerts: obres universals i patrimoni musical català de concerts celebrats al Palau de la Música Catalana. Una mostra de les produccions destacades de la programació del Palau i de la família coral de l’Orfeó Català.

- Perspectives Musicals: amb un format audiovisual innovador i realitzades amb una estètica i direcció artística acurades, són càpsules divulgatives dirigides a un públic melòman, però també accessible per a totes aquelles persones interessades en la música i els concerts del Palau.

- Conferències i diàlegs: en aquest espai s’incorporen conferències divulgatives per comprendre i enriquir l’experiència musical. Tot un seguit d’activitats complementàries a la programació del Palau de la Música Catalana.

- Palau 360: en aquesta secció es dona veu als protagonistes del projecte del Palau i dels cors: cantaires, mecenes, artistes, equip humà i col·laboradors.

- Extra: documentals, videoclips i altres continguts que formen part de l’extensa activitat, programació i projectes del Palau de la Música Catalana.

Palau Digital, que compta amb la col·laboració d’Endesa i Agrolimen, suma més de 285.000 visualitzacions des del seu naixement el febrer del 2019. Des de la seva creació ha posat a disposició del públic un total de 45 concerts, dels quals 19 es van emetre també en directe. A més, dins el web estan a disposició del públic un total d’11 conferències, 17 càpsules de la sèrie Palau 360, 21 entregues de Perspectives Musicals i una vintena d’arxius amb continguts extra que inclouen les Activitats de l’Hivernacle, entre d’altres propostes.

Palau Digital, la plataforma virtual gratuïta del Palau que acumula més de 285.000 visualitzacions des de la seva creació, estrena avui nous continguts de concerts i activitats culturals