portada RMC 373-detall-BLOG

Ja podeu llegir la Revista Musical Catalana núm. 373, corresponent als mesos de maig-agost de 2021, que es complementa, com és habitual, amb els continguts de la pàgina web i les xarxes socials FacebookTwitter i Instagram de la publicació, que s’actualitzen permanentment.

Després d’un any d’absència, la Revista Musical Catalana torna a veure la llum. Albert Torrens, director de la publicació, comença l’editorial d’aquest número amb aquesta reflexió: “Dèiem ‘ahir’, en l’editorial de l’últim número que vam publicar en paper, fa exactament un any, que les conseqüències de la pandèmia que llavors començàvem a patir eren imprevisibles, tant a curt termini com a llarg termini. Una volta al Sol després gosem deixar constància d’allò que hem viscut, però continuem amatents al que ha de passar, ja que com més avancem, més ens adonem del camí que ens queda per recórrer”. Òbviament, l’impacte de la COVID-19 en la música ha marcat els últims mesos de les vides de nombrosos professionals del nostre sector. És per això que en aquest número dediquem els tres articles del dossier a analitzar, des de diversos punts de vista, aquest fenomen.

Amb tot, posem l’èmfasi en el futur i així dediquem la portada i l’entrevista principal a Marc Timón, compositor convidat al Palau de la Música Catalana aquesta temporada i la vinent. Del compositor i director empordanès, fincat a Los Angeles (EUA), el públic podrà gaudir de la versatilitat i heterogeneïtat de la seva obra que inclou diverses estrenes. També repassem els sons de la natura de l’obra de Kaija Saariaho, compositora convidada d’aquesta temporada i la vinent, i presentem la propera temporada de concerts del Palau de la Música Catalana i els festivals d’aquest estiu.

A la Revista també ens fem ressò de l’estrena del ballet Soirées de Barcelone de Robert Gerhard, del cinquè aniversari de l’editorial Ficta i del cinquantè de la mort d’Igor Stravinsky. També dediquem un article a la “nova i brillant fornada” de conjunts de cambra a Catalunya. El número 373 es completa, entre d’altres, amb seccions habituals com Investigadors, El compositor, dedicada a Béla Bartók, els Escenaris del món, dedicada al Rossini Opera Festival, o Melòmans, amb una entrevista a l’escriptor Miquel de Palol.

Com és habitual, la secció La Casa dels Cants recull l’activitat dels cors de la família de l’Orfeó Català, tot destacant el 30è aniversari del Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana i una entrevista a l’artista visual Alba G. Corral, resident aquesta temporada i la vinent. També s’inclou un record per al cantaire de l’Orfeó Català Àlex Honrubia, que va morir el 9 de febrer passat als 21 anys.

Us convidem, doncs, a llegir aquest número 373 de la Revista Musical Catalana que podeu trobar als punts de venda habituals, o bé en versió digital a través del portal de premsa i revistes en català iQuiosc.cat.

També podeu escoltar la banda sonora d’aquest número al llistat d’Spotify que hem creat especialment per a l’ocasió.


Fotografia de Marc Timón (portada RMC 373): ©David Ruano

Marc Timón, portada de la Revista Musical Catalana núm. 373