La figura de Domènech i Montaner és la d’un humanista de personalitat artística polièdrica i amb una consciència social i de país superlatives, que recorda els homes del Renaixement. Enguany que commemorem el centenari de la seva mort, recordem no només el vessant conegut de l’arquitecte artífex del Palau, sinó també la seva filiació musical als grans mestres que també van servir de guia a Lluís Millet, fundador de l’Orfeó: Bach, Beethoven i Wagner.

Lluís Domènech i Montaner va establir les bases del Modernisme a Catalunya i es va convertir en el referent dels arquitectes que van seguir el corrent imperant a les acaballes del segle XIX; fins i tot d’un geni inclassificable com Antoni Gaudí.

Amb el Palau de la Música Catalana, va transcendir el concepte de sala de concerts imperant fins al moment per crear una autèntica joia arquitectònica, una Wunderkammer (cambra de les meravelles) en què la Natura i les referències simbòliques a la música doten de sentit un espai inundat per la llum natural que amaga un tresor inabastable, l’art musical.

A través de les figures de Bach, Beethoven i Wagner, els seus compositors predilectes, podem entendre millor l’univers musical que incitava les emocions de Domènech i Montaner i que inspirà el mestre a crear el gran palau de la música que acull avui dia totes les manifestacions musicals.

CONFERÈNCIES

El Palau de la Música Catalana és més que un edifici modernista, és un temple de la música i un cor que batega des de fa més de cent anys en la vida cultural i social de la ciutat i el país. Un monument capaç d’integrar altres monuments en forma de fets històrics, idees i música. Tres conferències a la Sala d’Assaig de l’Orfeó Català, on es troba la primera pedra de l’edifici, vinculen l’obra de Domènech i Montaner amb la bastida intel·lectual i musical d'altres genis.

EXPOSICIONS

El Centre de Documentació de l’Orfeó Català és un centre especialitzat en documentació musical i el màxim referent en tota aquella documentació que agrupa la història de l’Orfeó Català i el Palau de la Música Catalana. Per la importància del seu fons, és considerat un dels principals centres musicals creat per una entitat civil privada a Catalunya. El CEDOC impulsa les exposicions al Palau i amb motiu de l’Any Domènech i Montaner en presenta una d’específica per a l’efemèride.

El Palau, Europa i la porta de l'Infern (De març a juliol del 2023)

Aquest 2023 es celebra el centenari d’uns dels arquitectes més rellevants del modernisme, Lluís Domènech i Montaner. El Palau de la Música Catalana com un dels edificis més emblemàtics de l’arquitecte, acollirà una exposició especialment dedicada a la construcció del Palau de la Música Catalana i a tot el seu geni inspirador que culminà amb la magnífica sala de concerts, única al món. 

Domènech i Montaner aglutinà al Palau totes les arts pròpies de l'època modernista  des d'escultura, vitralls o mosaics, però també sabem que es va inspirar en grans sales de concerts internacionals i amb artistes estrangers.

En el centenari que se celebra el 2023 és motiu per descobrir el Palau amb totes les seves dimensions, amb una nova mirada reveladora que ens ajudarà a descobrir el fonament creatiu de Lluís Domènech i Montaner.

MÉS INFORMACIÓ

VISITES ARQUITECTÒNIQUES I PATRIMONIALS

Més enllà de les visites regulars guiades i lliures amb audioguia, el Palau posa l'èmfasi en tres modalitats de visites especials per apropar-se al patrimoni des del taller creatiu, el component lúdic i una nova modalitat telemàtica d'endinsar-se al recinte.

Activitats performàtiques

El Palau és un temple musical de referència i un espai que abraça la multidisciplinarietat i miracles sobre el fet arquitectònic i musical. Fidel a aquesta obertura, convida artistes de diferents escenes per repensar el seu patrimoni i la pròpia idea de veu i cant. Intervencions heterodoxes i experimentals que el fan un ens viu.

Vincles amb concerts de la temporada

Domènech i Montaner no va ser aliè a l’impacte de la música de Wagner a Barcelona; una energia que va marcar la vida cultural de tota una ciutat. Per a l’arquitecte, l’obra de Wagner va esdevenir una forta influència gràcies a les primeres obres del compositor (Lohengrin, Tannhäuser...), per bé que després l’admiració es va anar diluint amb les obres més tardanes.

També són notables les seves vinculacions amb Richard Strauss. Domènech i Montaner va rebre una influència impactant del bombardeig de la catedral de Reims durant la Primera Guerra Mundial i Strauss va inspirar-se en els bombardejos de la Segona Guerra Mundial per compondre Metamorfosis. I ambdós van treballar sobre la idea de la metamorfosi en les seves obres; així, l’arquitectura del Palau és, també, un monument erigit sobre arts antigues sobre les quals s’introduïen tècniques modernes.

Concerts relacionats amb Lluís Domènech i Montaner

Programació familiar

El Servei Educatiu del Palau continua programant l'espectacle Colors i més colors, estrenat pel 110è aniversari de la construcció del Palau, adreçat a famílies i escoles, sota la direcció musical de Dani Espasa. Amb motiu de la commemoració de l'Any Domènech i Montaner se'n programen més sessions i n'està previst l'enregistrament per a Palau Digital. D'altra banda, s'ha encarregat a Marc Timón la composició d'un clip musical per acompanyar una animació audiovisual sobre l'arquitecte.

A banda d'aquest espectacle, que s'ofereix a escoles i també a famílies, també programem la sessió Visitem i experimentem el Palau, un recorregut guiat pel recinte amb activitats plàstiques experimentals (per a infants d'entre 5 i 10 anys). Alhora, oferim durant tot l'any diverses Visites familiars (també en castellà, anglès i francès) per recórrer el recinte modernista, amb un joc interactiu a través d'una aplicació digital (més informació a visits.palaumusica.cat).

Any Domènech i Montaner