Montserrat Caballé

La institució li dedicarà dos concerts, organitzarà una mostra documental i projectarà un documental en memòria seva, així com una sessió d’audició de registres sonors que en repassarà la trajectòria al Palau

La Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana expressa el seu condol per la mort de la soprano internacional Montserrat Caballé. La institució li dedicarà el proper concert líric dels cicles Palau Grans Veus i Palau 100, organitzarà una mostra que reunirà documents i fotografies de la relació de la soprano amb el Palau de la Música Catalana, i el 19 de novembre (19h) projectarà un documental en memòria seva, així com una sessió d’audició de registres sonors (20:30h) que repassarà la seva trajectòria al Palau.

Als concerts que oferiran el baríton Simon Keenlyside (10/10/18, Palau Grans Veus, en col·laboració amb el LIFE Victoria) i Cecilia Bartoli (25/10/2018, Palau 100) hi haurà un record a la soprano universal. Dissabte passat, abans del concert del cicle Simfònics al Palau, el Cor Jove de l’Orfeó Català ja va interpretar El cant dels ocells de Pau Casals en memòria de la cantant lírica més destacada del país.

L’exposició dedicada a Montserrat Caballé es podrà veure al Foyer del Petit Palau, organitzada pel Centre de Documentació de l’Orfeó Català, del 19 de novembre de 2018 al final de gener del 2019. Aquest mateix dia el Palau emetrà el documental Caballé, más allà de la música, que repassa la vida de la cantant.

El dia 19 també s’organitzarà una sessió d’audició de registres sonors, al mateix Petit Palau i conduïda per Víctor Garcia de Gomar, director artístic adjunt del Palau, que serà un repàs dels “grans moments” de la soprano al Palau de la Música Catalana.

La relació de Montserrat Caballé amb l’Orfeó Català va començar el setembre del 1962 quan la soprano va acompanyar el cor de gira per Itàlia i França, on van estrenar El pessebre de Pau Casals. La soprano va debutar al Palau de la Música Catalana el 21 d’octubre, en la programació dels concerts de l’Orquestra Municipal de Barcelona, en un recital d’homenatge a Eduard Toldrà. El 30 d’octubre va tornar a actuar al Palau ja amb el seu nom com a cap de cartell. Va ser un concert programat per l’Associació de Cultura Musical.

En el decurs de la seva trajectòria, la soprano va oferir una vintena de recitals al Palau de la Música Catalana i en destaquen els que va fer entre els anys 1973 i 1984, acompanyada per grans pianistes, com Miguel Zanetti, Alexis Weinssenberg o Martin Katz, així com també la seva col·laboració amb l’Scottish Chamber Orchestra, l’Orquestra Filharmònica d’Estrasburg o l’Orquestra Ciutat de Barcelona. La relació de Caballé amb l’Orfeó Català va ser constant, i cal destacar la participació de la soprano als actes de celebració del 75è aniversari de l’Orfeó.

El Palau de la Música Catalana va ser un lloc important d’acollida per a la soprano, on va destacar pels seus recitals de lied interpretant compositors com Toldrà –en el seu debut al Palau–, Schubert, Strauss, Mahler, Turina, Mompou, Montsalvatge o Granados, això sense oblidar la interpretació de fragments d’òpera de Wagner, Rossini, Donizzetti o Bellini.

Podeu descarregar-vos aquí fotografies i programes de mà de concerts de Montserrat Caballé al Palau de la Música Catalana.

La Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana homenatja la soprano Montserrat Caballé