20240218_Thomas_Hengelbrock_Balthasar_Neumann_Chor_Orchester_EPGS_c_Daniel_Dittus

El dia abans, les mateixes formacions van oferir un altre concert a la històrica sala Laeiszhalle

Ahir diumenge, l’Orfeó Català va finalitzar la seva gira a la ciutat d’Hamburg amb un concert a l’Elbphilarmonie, una de les sales de concerts més avançades acústicament del món i que, per la seva arquitectura, forma ja part de l’skyline de la ciutat alemanya. Després de l’actuació de dissabte a la Laeiszhalle, on van interpretar Un rèquiem alemany de J. Brahms, ahir va actuar de nou al costat del Balthasar Neumann Chor i la seva Orquestra, sota la direcció de Thomas Hengelbrock, director i fundador d’ambdues formacions, en aquesta ocasió, interpretant Simfonia núm. 2, “Lobgesang” de F. Mendelssohn.

Aquesta és una gira especial que culmina un projecte de col·laboració artística entre el Palau i les dues formacions de T. Hengelbrock, amb els què ja van actuar els passats dies 13  i 14 de febrer a Barcelona dins el cicle Palau 100 a la sala modernista. Als assajos i concerts conjunts s’hi van sumar diverses activitats de caire social i divulgatiu a la capital catalana, entre els quals van destacar actuacions a la Fundació Kàlida, i col·laboracions a assajos dels cors del projecte social del Palau, Palau Vincles.

Al concert d’ahir, que va comptar amb 50 cantaires de l’Orfeó Català i 50 del cor Balthasar Neumann acompanyats de 65 membres de l’Orquestra, van interpretar la Simfonia núm. 2, “Lobgesang” de F. Mendelssohn amb un auditori ple amb més de 2.300 assistents. Obra cabdal del Romanticisme alemany, va néixer de l’encàrrec de les autoritats de Leipzig per commemorar els quatre-cents anys que Johannes Gutenberg va inventar la impremta de tipus mòbils. L’ovació final del públic culminava així aquesta gira que ha suposat un capítol més en la internacionalització de l’Orfeó Català.

El concert de dissabte, oferia Un rèquiem alemany, estrenada el 1867 després d’una llarga gestació del seu compositor, J. Brahms (1833-1897), que hi va treballar del 1861 al 1865, coincidint amb l’any de la mort de la seva mare. A diferència de la majoria de rèquiems i misses de l’època, a Un rèquiem alemany no hi ha cap afany litúrgic.

La gira ha estat tot un esdeveniment per a l’Orfeó Català, interpretant dues obres de dos compositors en la seva pròpia ciutat natal, i omplint-ne les dues sales més representatives. Una quarantena de socis de l’Orfeó Català han volgut acompanyar el cor en aquesta gira vivint moments únics al costat dels cantaires i l’organització.

Un nou repte internacional per a l’Orfeó Català

Col·laborar amb grans directors i orquestres per establir noves relacions i sinergies és un dels objectius de l’Orfeó Català que l’ha dut a actuar a una quarantena de sales de concerts i en altres espais culturals d’arreu del món durant la darrera dècada.

Així, l’any passat l’Orfeó Català va actuar al costat de la Berliner Philharmoniker en una gira amb un total de quatre concerts: a Berlín (Berliner Philharmonie, 27 i 28 d’abril), Sagrada Família (1 de maig) i Auditorio Nacional de Madrid (3 de maig), amb la interpretació de la Missa de la coronació de W. A. Mozart, sota la direcció de Kirill Petrenko. L’any anterior, el 2022, ho va fer al Théâtre des Champs Élysées de París i a la Philharmonie de Luxemburg al costat de l’Orquestra Filharmònica de Luxemburg, sota la direcció de Gustavo Gimeno. Anteriorment, el cor va debutar a la Konzerthaus de Viena i a la Sala Gulbenkian de Lisboa, i va protagonitzar una gira per Itàlia amb la Mahler Chamber Orchestra, dirigits per Daniele Gatti, i va actuar a Londres en tres ocasions: el 2015 al Royal Festival Hall de Londres i el 2017 i el 2019 al Royal Albert Hall en el marc dels Proms. El 2018 va protagonitzar una gira per la Xina i l’estiu del 2019 (juny-juliol) va fer una gira amb Gustavo Dudamel i la Filharmònica de Múnic, al costat del Cor de Cambra del Palau, actuant al Palau de la Música Catalana, Madrid, Palma i Munic amb la Segona Simfonia de Mahler.

Us podeu descarregar aquí imatges del concert de diumenge 19 a l’Elbphilaromine; aquí un vídeo amb un fragment del concert i aquí un altre vídeo amb un altre fragment, els aplaudiments i el comiat dels directors.

Us podeu descarregar aquí imatges del concert del dissabte 18, al Laeiszhalle i aquí vídeos del concert

L’Orfeó Català culmina la seva gira a l’Elbphilarmonie d’Hamburg amb el Balthasar Neumann Chor & Orchester i Thomas Hengelbrock