Lluís Rodríguez Salvà, piano

Una nova aposta del Palau pel talent local i per omplir de música la ciutat en aquests temps

Divendres que ve, 15 de gener (Sala de Concerts, 20 h), el gironí Lluís Rodríguez Salvà, aclamat com un pianista d’una sensibilitat madura i profunda, oferirà el recital “Música per a l’esperança” al Palau de la Música Catalana. El repertori seguirà un fil narratiu que té com a leitmotiv l’esperança davant la pandèmia. L’intèrpret, que va guanyar (ex aequo) el Premi El Primer Palau l’any 2000 i que s’ha consolidat com un dels referents musicals del nostre país, desplegarà el seu temperament emocional i la intel·ligència interpretativa amb obres de Richard Wagner, Frederic Mompou, Xavier Montsalvatge i Franz Liszt. Es tracta d’un concert extraordinari del cicle Palau Piano que el Palau ha programat recentment amb l’objectiu d’apostar pel talent local i d’omplir de música la ciutat en aquests temps de pandèmia.

Rodríguez Salvà iniciarà el concert amb un arranjament propi per a piano del “Preludi” del primer acte de Lohengrin de Wagner, un “homenatge al que hem perdut”, segons ell mateix. Després oferirà dues obres escrites en temps de conflictes bèl·lics: les cinc Scènes d’enfants de Mompou, una de les seves primeres obres, i els Tres divertimentos sobre temas de autores olvidados de Montsalvatge; són dos grans autors catalans que acostaran el públic a “la innocència, als infants que no han pogut gaudir dels jocs en uns carrers que han estat buits” i a “l’enginy, el retrat d’allò distès, que fins i tot ens ha obert les portes vers nous horitzons”, diu el pianista. Per acabar el concert, Rodríguez Salvà tocarà la Sonata en Si menor de Liszt, “un gran drama, una lluita per sobreviure i que malgrat la tonalitat de Si menor, resulta triomfal”.

Sobre Lluís Rodríguez Salvà

Nascut a Girona, es formà amb Luiz de Moura Castro i María Jesús Crespo al Conservatori Isaac Albéniz de la seva ciutat i al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona. Posteriorment perfeccionà coneixements a la Manhattan School of Music de Nova York, on cursà un Master Degree a la càtedra de l’eminent pianista americà Byron Janis i amb la professora japonesa Miyoko Nakaya Lotto, tot obtenint-hi el Harold Bauer Award, el premi més prestigiós atorgat per aquesta institució. També s’ha format al costat de figures de fama internacional, com Alícia de Larrocha, Martha Argerich, Daniel Barenboim, Bruno Leonardo Gelber, Joaquín Achúcarro, Josep Colom i Gábor Tákacs-Nagy, entre d’altres. Acumula vint-i-cinc guardons, catorze dels quals primers premis nacionals i internacionals, que avalen el seu talent pianístic i la continuada i entusiasta acollida de públic i crítica que li ha permès captivar les audiències de quatre continents.

Gaudeix d’una intensa activitat professional com a recitalista, solista amb orquestra, músic de cambra, acompanyant vocal i conferenciant, que l’ha portat a diferents països d’Europa, Amèrica, Àsia i Àfrica, a més de tot el territori espanyol, on ha actuat a les sales i als festivals més prestigiosos al costat de reconeguts intèrprets i directors amb les principals orquestres del país. Així mateix, el seu interès per la recuperació del patrimoni català ha donat com a fruit una doble edició crítica d’obres per a teclat del compositor Pau Marsal i prepara una publicació sobre els escrits literaris d’Isaac Albéniz.

En el terreny pedagògic, Rodríguez Salvà ha estat catedràtic de piano al Conservatorio Superior de Música d’Aragó i actualment és professor del Conservatori Superior del Liceu, director del Curs de Piano de Girona, president de l’Associació Catalana d’Intèrprets de Música Clàssica (ACIMC), vicepresident del Centre d’Estudis Pianístics (CEP) i vocal de l’Acadèmia Catalana de la Música i de la Unión de Músicos Profesionales (UMP).

El pianista Lluís Rodríguez Salvà oferirà, al Palau de la Música Catalana, música per a l’esperança davant la pandèmia