COR JOVE DE L'ORFEÓ CATALÀ (c)Ricardo Ríos Visual Art

El proper dilluns, 1 de febrer de 2021 (Sala de Concerts, 20 h), el Cor Jove de l’Orfeó Català, dirigit pel seu titular, Esteve Nabona, oferirà al Palau de la Música Catalana la cantata Carmina Burana de Carl Orff, una de les obres corals del segle XX més populars de la música clàssica. Acompanyarà el Cor Jove el conjunt de percussions de l’Orquestra Simfònica del Vallès, els pianistes de l’Escola Coral de l’Orfeó Català Pau Casan i Josep Surinyac, i els solistes vocals locals Serena Sáenz (soprano), Beñat Egiarte (tenor) i Germán de la Riva (baríton).

Estrenada a Frankfurt el 8 de juny de 1937 amb gran èxit, la cantata és fruit de l’interès de Carl Orff per la música antiga, que va localitzar els Carmina Burana (en llatí, Cançons de Beuern), una col·lecció única de poesia profana del segle XIII musicada en llatí medieval, antic alemany i francès, descoberta al monestir benedictí de Beuern (Baviera) el 1803 i publicada pel filòleg Johann A. Schmeller el 1847. “El còdex recull tres-centes rimes que parlen del goig de viure i els plaers terrenals, la qual cosa ens dona una visió contraposada de la tradicional imatge de l’edat mitjana com una «època fosca»”, explica Lourdes Morgades, periodista especialitzada en música, al programa de mà del concert. “Carl Orff va posar música pròpia a vint-i-cinc d’aquests poemes que canten l’amor, la fortuna, la natura, la beguda...”.

Estructurada en un pròleg, tres parts i un epíleg, la introducció d’aquesta cantata escènica conté dos cors impressionants, “O Fortuna” i “Fortune plango vulnera” (Ploro per les ferides de la fortuna); l’obra es clou amb la repetició de l’espectacular cor inicial “O Fortuna”. “La gran popularitat d’aquesta obra –la seva música forma part de la banda sonora de la pel·lícula Excalibur (1981) i Michael Jackson la va fer servir en Brace yourself, entre molts intèrprets de la música lleugera– també ha suposat, en part, la seva condemna entre sectors integristes de la música culta, que l’han menyspreat i considerat una obra frívola i efectista. Tanmateix és una peça erudita, capaç d’assolir la simbiosi perfecta entre poesia medieval i música vocal i instrumental del segle XX”, explica Lourdes Morgades.

Aquest concert, corresponent al cicle La Casa dels Cants, comptava inicialment amb els cors de Palau Vincles, el projecte social del Palau, però atenent a les limitacions arran de la COVID-19, la participació d’aquests cors al concert en directe s’ha cancel·lat. Amb tot, és previst fer una producció audiovisual amb l’enregistrament del concert del proper dia 1 i intervencions dels diversos cors de Palau Vincles cantant el mateix Carmina Burana des dels seus propis centres educatius, producció que es podrà veure a Palau Digital properament.

El Cor Jove de l’Orfeó Català interpreta Carmina Burana al Palau de la Música Catalana amb solistes del país