La Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana impulsa el projecte Clavé XXI, una iniciativa social que a partir de la pràctica coral té com a objectiu fomentar la inclusió social d'infants i joves en situació de vulnerabilitat social. El projecte, que rep la col·laboració de l'Obra Social "la Caixa" i la Fundació AGBAR, va néixer amb un projecte pilot fa tres anys des del convenciment del gran poder de transformació personal i social de la pràctica coral, i amb la voluntat d'estendre l'acció de la Fundació OC-PMC al seu entorn.

El Projecte Social, Clavé XXI, s'ha consolidat enguany amb 19 formacions corals d'escoles de primària i entitats socials del Districte de Ciutat Vella, que impliquen un total de 362 infants i joves. Els directors i professors de l'Escola Coral de l'Orfeó Català, amb una gran experiència en l'àmbit de la docència del cant coral, són els directors dels cors del projecte Clavé XXI. A més, alguns cantaires de l'Escola Coral, amb una formació prèvia en la direcció coral, també s'han incorporat a l'equip.

Com a programa educatiu i social, Clavé XXI es desenvolupa tant als espais de l'Escola Coral de l'Orfeó Català (al Palau de la Música) com a les mateixes escoles. Les formacions assagen un dia a la setmana en sessions de 45 minuts. A més, s'estableixen tres caps de setmana de treball intensiu de direcció coral per als directors i professors, un dels quals és impartit per professionals de la Fundació Schola Cantorum de Veneçuela, que aporten la seva experiència pedagògica com a especialistes en formació de cors socials. A final de curs, tots els cors protagonitzen plegats un concert al Palau de la Música Catalana.

Així doncs, a banda de l'activitat pròpia de cada cor amb una línia individual que inclou petits concerts al llarg de l'any, tots els cors del projecte participen en un concert al final del curs escolar a la Sala de Concerts del Palau de la Música Catalana. Totes les famílies hi estan convidades i és una manera d'obrir les portes del Palau a la gent del barri que no hi havia tingut accés.

Clavé XXI s'articula al voltant de quatre tipus de cors:

- Els cors de les entitats socials de Ciutat Vella. Es tracta de 7 cors, amb un total de 102 nens i nenes d'edats compreses entre els 6 i 9 anys. Aquests cors realitzen un assaig setmanal de 45 minuts al Palau de la Música Catalana. Les formacions estan impulsades per l'Obra Social "la Caixa".

- Els cors d'escoles de primària de Ciutat Vella. Són 8 cors, amb 174 nens i nenes procedents de quatre escoles de primària de Ciutat Vella, d'edats compreses entre els 6 i 8 anys. Amb un assaig setmanal, la majoria d'aquestes formacions assagen a l'escola respectiva, mentre que una assaja a les instal·lacions del Palau. La Fundació AGBAR dóna suport a aquestes formacions.

- Escola Coral de Ciutat Vella. Està formada pel Cor Juvenil i el Cor Mitjans de Ciutat Vella, dos cors de nova creació que assagen a la Sala d'Assaig del Palau, formats per 36 nens, nenes i joves del barri seleccionats per la seva motivació i talent musical. Els membres del Cor Mitjans assagen un cop a la setmana i reben formació de llenguatge musical. El Cor Juvenil fa un assaig setmanal d'una hora i mitja. El Cor Juvenil va rebre el reconeixement de la Fundació d'Antigues Caixes Catalanes, successora de l'Obra Social d'Unnim, i del BBVA.

- Cors tutelats. Ara mateix en formen part dos cors de Mataró seleccionats per l'Escola Coral, amb 50 cantaires. No són cors de creació pròpia, sinó que reben assessorament i formació musical de l'Escola Coral de l'Orfeó Català.

Amb aquesta iniciativa, el Projecte Social de la Fundació OC-PMC reivindica la figura de Josep Anselm Clavé, una figura cabdal en la història del cant coral a Catalunya. Clavé va ser pioner, a la darreria del segle XIX, a engegar iniciatives de caire social relacionades amb la música. Clavé va apropar el cant coral als treballadors de les fàbriques industrials, que no tenien accés a la cultura i que vivien amb unes dures condicions laborals. La pràctica coral els va suposar una alternativa a la vida de taverna.

Uns anys després, el 1891, Lluís Millet i Amadeu Vives van crear l'Orfeó Català, que amb uns plantejaments innovadors va renovar l'art coral. L'Orfeó Català va néixer amb quatre valors intrínsecs: excel·lència, catalanitat, participació i compromís social. Amb el nou Pla Estratègic de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana iniciat el 2011, l'entitat s'ha proposat recuperar aquests quatre valors, que n'articulen tota la programació artística i l'activitat. Clavé i els seus cors simbolitzen la participació i el compromís social, valors que, per mitjà de l'Escola Coral de l'Orfeó Català, inspiren el Projecte Social del Palau de la Música Catalana del segle XXI.

Clavé XXI, el Projecte Social de l’Orfeó i el Palau, arriba a més de 350 infants i joves de Ciutat Vella a través del cant coral