Amb el nom de Salvat Beca Bach, Pau Jorquera, Daniel Tarrida i l’impuls i mecenatge de la Fundació Salvat, varen crear l’any 2014 unes beques de promoció de joves cantants. Unes beques que avui, amb el nom de BECA SALVAT de MÚSICA BARROCA (BSMB), tenen la voluntat de seguir potenciant la formació i promoció de joves cantants solistes a l’entorn de la música antiga, esdevenint una plataforma de referència per donar visibilitat als nous talents del cant.

La missió de les Beques Salvat és, més enllà de premiar els millors solistes de cadascuna de les quatre categories de veus (soprano, contralt-contratenor, tenor i baríton-baix), la de detectar, donar formació i oportunitats de presentar-se a concerts a joves talents solistes d’arreu del món, pels qui guanyar la beca pugui suposar un impuls efectiu en l’inici de les seves carreres professionals.

Amb la BSMB, la Fundació Salvat, l’entitat que desenvolupa l’obra social del Grup farmacèutic Salvat, atorga anualment a quatre solistes una dotació econòmica de 5.000 euros per cada un dels premiats, i ho lliga a la participació en els concerts que es programaran al llarg de 2025/2026 (detallats en aquestes bases) en què seran acompanyats per músics amb una sòlida trajectòria dins el món de la interpretació amb instruments barrocs i criteris històrics. La Beca Salvat compta amb el suport i la programació musical de la Fundació Bachcelona, el Bach Collegium Barcelona i la Fundació Orfeó Català – Palau de la Música Catalana.

La Beca Salvat ofereix també formació i col·laboració amb reconeguts músics i professionals. Els darrers anys ha comptat amb la presència del contratenor Carlos Mena, la soprano Katharine Fuge, el baríton Stephan MacLeod, el tenor Benjamin Bruns, el baríton Jan Van der Crabben, el flautista Michel Brun, la soprano Miriam Feuersinger, el baix Alex Ashworth , la soprano Maria Espada, la soprano María Hinojosa, o el director de l’Academy of Ancient Music Laurence Cummings. Aquest 2025/2026 gaudiran del privilegi de treballar amb el contratenor Alex Potter, amb qui prepararan i compartiran escenari en el concert de presentació dels becats al Palau de la Música Catalana de Barcelona.

Concerts becats del 2025/2026

La beca es desenvoluparà a finals de 2025 i durant tot el 2026 en les següents activitats:


2 de desembre de 2025
Concert de Nadal de la Fundació Salvat
Presentació dels solistes guanyadors de la Beca Salvat de Música Barroca ’26
Palau de la Música Catalana. Barcelona
Alex Potter, contratenor

Del 17 al 23 de març de 2026
Concert Museu de la Música. Barcelona
Setmana Música Sacra Segovia
Cicle Fundación Juan March. Madrid

Del 14 al 21 de juliol de 2026
Concert Museu de la Música. Barcelona
Festival de Música Antiga dels Pirineus. Varis municipis del Pirineu Festival de Música Barroca Vélez Blanco (Almería)

Els perceptors de la Beca Salvat hauran de tenir la disponibilitat per participar en totes les activitats programades durant el 2025/2026 descrites anteriorment i els 2 assajos previs, les dates dels quals es pactaran oportunament amb els becats.

Es vetllarà per tal que tots els solistes tinguin un paper rellevant en tots i cada un dels concerts que se’ls convocarà, ja sigui en les àries pròpies del repertori proposat o en d’altres afegides amb aquesta intenció.

Requeriments dels candidats

Tenir una edat entre els 18 i els 32 anys complerts abans de l’1 de gener de 2026.

Procés de selecció

L’organització farà una primera selecció dels aspirants basada en l’anàlisi de la documentació presentada a través de la Plataforma MUVAC.


Un cop acabat el període d’inscripció i tancada la convocatòria, l’organització decidirà quins dels aspirants passen a la següent fase d’audicions presencials, com a candidats.


Aquest veredicte serà inapel·lable i es comunicarà per correu electrònic.


FASES DE LES AUDICIONS PRESENCIALS


L’organització de la Beca Salvat planteja la selecció dels becats en dues fases d’audicions presencials.
L’acompanyament de les fases presencials es farà amb clavicèmbal, afinat a 415 Hz.


Primera Fase


Aquesta fase té l’objectiu d’escollir els candidats que passaran a l’Audició Final. Consta d’audicions presencials a Madrid, Barcelona i Basilea :

Dimarts 23 de setembre de 2025 > Fundación Albéniz / Escuela de Música Reina Sofía (Madrid)

Dijous 9 d’octubre de 2025 > Sala del Cor. Gran Teatre del Liceu (Barcelona)

Divendres 17 d’octubre de 2025 > Don Bosco Musik- und Kulturzentrum (Basilea. Suïssa)

Repertori:

S’interpretarà una ària obligada (veure al punt Requisits per l’audició) i una altra ària, de lliure elecció de l’aspirant, d’estil barroc (composta abans de 1750).
L’horari de les audicions i entrevistes es comunicarà oportunament al correu electrònic que els candidats facilitaran en la inscripció.

El veredicte del jurat serà inapel·lable, i es comunicarà per correu electrònic.

Aquesta fase d’audicions pot ser enregistrada amb l’objectiu de poder-les revisar posteriorment si el jurat ho creu convenient.


Audició Final

Aquesta fase té l’objectiu d’escollir els 4 becats per la 12ª edició de la Beca Salvat de Música Barroca del 2026. Es convocarà als seleccionats en la primera fase per a realitzar l’audició final al Palau de la Música Catalana (Barcelona).


Dijous, 13 de novembre de 2025

Repertori:

Aquesta audició constarà de l’ària obligada (la mateixa ària interpretada a la primera fase) i una de lliure elecció de l’aspirant (diferent de la interpretada en la primera fase eliminatòria).

El jurat per a l’audició final de la present edició estarà format per:

  • Javier Peris – President de la Fundació Salvat
  • Pau Jorquera – Bach Collegium Barcelona
  • Daniel Tarrida – Fundació Bachcelona
  • Mercedes Conde – Palau de la Música Catalana
  • Antoni Pallès – Gran Teatre del Liceu
  • María Hinojosa – Soprano
  • Jordi Maddaleno – Crític musical

La Fundació es reserva el dret de substituir els membres del jurat que per impossibilitat no poguessin assistir a l’audició final.

Tanmateix, a les audicions hi podran assistir com a oients aquelles persones que la Fundació Salvat cregui oportú. La Fundació es reserva a més el dret que les audicions de la fase final siguin obertes al públic.

Terminis i presentació de sol·licituds

La convocatòria d’inscripció serà oberta entre el 8 de juliol i el 10 d’agost del 2025 (ambdós inclosos).

Requisits per l'audició

En les audicions s’hauran d’interpretar dues àries d’estil barroc.


- Una ària obligada:

Ària soprano BWV 32.1 Liebster Jesu, mein Verlangen
Ària alto BWV 187.3 Du, Herr, du krönst allein das Jahr
Ària tenor BWV 186.5 Mein Heiland läßt sich merken
Ària baix BWV 56.1 Ich will den Kreuzstab gerne tragen

- Una altra escollida lliurement pel candidat, d’estil barroc, composta abans del 1750.

L’organització aportarà el clavecinista acompanyant. Tot i així, si un candidat desitja portar el seu propi acompanyant, caldrà que ho faci saber a la organització amb antelació suficient. En aquest cas, l’organització no hi posarà cap impediment.

Obligacions

Pel fet d’acceptar la beca, les persones escollides s’obliguen a realitzar totes les activitats programades per la BSMB. L’incompliment d’aquest compromís sense causa degudament justificada podrà suposar la seva rescissió.

La Fundació Salvat es reserva el dret d’ajornar o cancel·lar els concerts que organitza en cas de força major sense que això suposi cap possibilitat de reclamació per part dels guanyadors de la BSMB.
La Fundació Salvat no es farà càrrec de les despeses de desplaçament relatives a cap de les Fases d’Audició. Tanmateix, un cop escollits els becats de l’any en curs, la Fundació es compromet a cobrir les despeses de desplaçament i allotjament dels Becats, corresponents als concerts i activitats programades per la BSMB de 2026.

En cas que per la interpretació de les obres proposades es requereixi un cor, els solistes becats assumiran les àries que els corresponguin i hi participaran també formant part del cor, si el director així ho estima necessari.

Tanmateix, la Fundació Salvat organitza durant l’any un seguit de concerts amb diversos solistes guanyadors de diferents edicions de la BSMB. Uns concerts que queden al marge dels citats concerts compromesos amb els guanyadors de la BSMB de l’any en curs.

Contacte

Per a qualsevol informació complementària, podeu posar-vos en contacte a través de la següent adreça de correu electrònic: [email protected]

Inscripcions

Les inscripcions es faran a través de la PLATAFORMA MUVAC.


A la plataforma de professionals de la música MUVAC, a l’apartat de convocatòries BECA SALVAT de MÚSICA BARROCA 2026, hi trobaràs tota la informació necessària i l’enllaç al formulari que et caldrà omplir, a més d’adjuntar el currículum vitae i una gravació recent (de l’any 2025) interpretant un peça de música barroca.

Requisits que són imprescindibles per formalitzar correctament la inscripció a la BSMB.

Inscriu-t'hi 

Beca Salvat de Música Barroca