foto RdP Simfònics al Palau presentació temporada 23-24

Simfònics al Palau 2023-24
28a Temporada

  • La temporada 23/24 del cicle “Simfònics al Palau” arrenca el proper 23 de setembre amb la “Setena Simfonia de Beethoven”, un programa que també inclou la Simfonia núm. 1, de S. Prokófiev i les Variacions rococó, de P. I. Txaikovski amb la violoncel·lista Anastasia Kobekina, solista convidada per a l’ocasió.
  • El concert inaugural, dirigit per Andrés Salado, donarà la benvinguda a la 28a temporada del cicle que aquest any presenta 16 propostes simfòniques diferents amb més concerts que mai. En total, 19 concerts dels quals 4 són noves produccions i 1 estrena absoluta.
  • Una coproducció de l’Orquestra Simfònica del Vallès i la Fundació Orfeó Català - Palau de la Música Catalana que compleix 28 anys oferint una programació innovadora en formats, propera al públic, apostant pel talent local, amb obres d’autor, diàlegs amb altres disciplines artístiques i sempre amb propostes de qualitat.
  • Clàssics del repertori com Beethoven, Mendelssohn, Prokófiev, Chopin, Bach, Mahler o Txaikovski, amb d’altres compositors del S.XX com Copland, Gershwin, Gardel, Piazzola o John Williams entre altres;  a més de dues propostes innovadores amb música pop-rock i música de videojocs; també hi haurà òpera i sarsuela amb la Fundació Òpera a Catalunya i un  concert de Vespres d’Arnadí dedicat a Händel.
  • Aquesta temporada l’OSV convida a pujar a l’escenari artistes i intèrprets de diferents estils i procedències com Sílvia Pérez Cruz, Emma Vilarasau, Anastasia Kobekina, Orfeó Català, Cor de Teatre, Salvador Vidal, Pacho Flores, Leo Rondón, Anthony Ratinov, Sergi Belbel, Jordi Boixaderas, Sílvia Bel, Carles Pachón o Marco Mezquida, entre molts altres.

Simfònics al Palau: una temporada de rècord

El cicle Simfònics al Palau,  una coproducció de l’Orquestra Simfònica del Vallès i el Palau de la Música Catalana, compleix 28 anys oferint una programació de qualitat, innovadora en formats i continguts, propera al públic i apostant pel talent local. El cicle és possible gràcies a la complicitat del públic que segueix creixent any rere any i al suport del principal col·laborador de l’orquestra: la Fundació Banc Sabadell.

Música clàssica, romàntica, contemporània, barroca, de cinema, pop-rock, de vídeojocs, coral, música americana, òpera i sarsuela. Enguany, nou record en propostes musicals i concerts celebrats. Amb Xavier Puig, director titular, al capdavant, l’OSV programa 16 produccions diferents i oferirà 19 concerts de setembre a juny per celebrar i compartir la música amb públic de totes les sensibilitats musicals, amb grans artistes del país, convidats del panorama internacional i amb la ferma intenció de seguir incrementant la presència de dones, tant compositores, solistes, com directores.

Cal destacar que Simfònics al Palau va aconseguir els millors resultats de la seva història la temporada passada, amb un record d’assistència amb 22.608 assistents i una ocupació mitjana del 78% i esgotant les localitats en tres ocasions (Madama Butterfly, Carmina Burana i Novena de Beethoven).

La Setena Simfonia de Beethoven, tret de sortida a la temporada

El 23 de setembre de 2023 s’inaugura la 28a temporada del cicle Simfònics al Palau amb un programa dirigit per Andrés Salado que, a més de la Simfonia núm. 7 de Ludwig Van Beethoven, inclou la Simfonia núm. 1 “Simfonia Clàssica” de S. Prokófiev i les Variacions rococó, de P.I. Txaikovski interpretades per Anastasia Kobekina, de qui ja vam gaudir la darrera temporada, i que s’ha consolidat com una de les violoncel·listes internacionals més emocionants de la nova generació.

Talent jove local, programes innovadors, estrenes i cites amb temàtica pròpia

La temporada continua amb el Concert per a violí de Mendelssohn (07/10/23) interpretat per la jove i prometedora violinista catalana Maria Florea. Del mateix autor escoltarem la Simfonia coral núm. 2 “Logbesang” amb les veus de l’Orfeó Català i les sopranos Marta Mathéu, Elena Copons i el tenor David Alegret. A més, s’oferirà l’obra Hero und Leander de Fanny Mendelssohn-Hensel, germana de Felix i que no va rebre el reconeixement en el seu moment per la cultura imperant de l’època. Un programa per reivindicar tots els membres de la família Mendelssohn dirigit per Xavier Puig.

I al novembre arriba el primer dels concerts extraordinaris de la temporada: l’estrena al Palau d’una nova producció de l’OSV: Pop-Rock Simfònic (04/11/23). Una proposta innovadora de versions simfòniques d’alguns dels grans hits del pop i el rock de tots els temps, acompanyats per la companyia Cor de Teatre que interpretarà amb cor i solistes els temes, tot dirigit per Rubén Gimeno. Versions d’himnes musicals d’artistes universals com Elvis Presley, Gloria Gaynor, Queen, U2 o Abba, entre altres.

Rubén Gimeno tornarà a dirigir l’OSV en els concerts de cinema amb la veu del doblador Salva Vidal: Homenatge a John Williams (18/11/23 i 02/12/23). Aquesta proposta s’ha guanyat el favor del públic i és una magnífica porta d’entrada a la música simfònica per a públics de totes les edats i procedències.

Com ja és habitual, la proposta d’òpera al Palau inclou les produccions de la Fundació Òpera Catalunya i enguany s’oferirà una nova producció de la popular sarsuela Doña Francisquita d’Amadeu Vives (03/12/23) sota la direcció musical de Miquel Ortega; i a la primavera del 2024 dues ocasions per gaudir de l’òpera Turandot de G. Puccini (27/04/24 i 11/05/24) dirigida per Daniel Gil de Tejada, amb el repartiment al complet de la producció d’Òpera a Catalunya i el Cor d’Òpera de Sabadell.

En l’àmbit de l’òpera, un dels talents lírics de l’actualitat format a casa nostra, Carles Pachón, acompanyarà l’orquestra en el concert La Cinquena de Txaikovski (25/05/24) mostrant la seva vessant poètica amb una selecció de cançons de Gustav Mahler, en el concert que dirigirà el director titular, Xavier Puig. El concert inclourà també la peça La nuit et l’amour de la compositora francesa Augusta Holmès, escrita el mateix any de la simfonia de Txaikovski i de l’època dels lieder de Mahler.

Una altre proposta on se cedeix l’espai al talent local és el concert que oferirà l’orquestra catalana barroca de referència, Vespres d’Arnadí, amb un programa dedicat a Händel: Música aquàtica & Música per als Reials focs d’artifici (17/02/24).

Una programació amb noms propis i noves produccions

Són signes d’identitat de l’OSV, el seu afany per oferir programes diferents, combinant el marc simfònic amb altres expressions artístiques. Enguany l’orquestra presenta tres propostes destacades: Gardel, tangos i milongues (20/01/24), un diàleg entre la cantant Sílvia Pérez Cruz combinada amb l’expressivitat de la concertino Marta Cardona que assumirà també el rol de directora. El programa es compon de peces d’Ástor Piazzola, Carlos Gardel i Atahualpa Yupanqui. La segona proposta és l’estrena d’una nova adaptació de la Passió segons Sant Joan de Bach (23/03/24), amb dramatúrgia de Sergi Belbel que comptarà amb els actors Sílvia Bel i Jordi Boixaderas en els papers narradors. Aquesta proposta viatjarà per Catalunya en la que serà la 13a edició de la Gira de Setmana Santa, el projecte simfònic-coral participatiu de l’OSV. La tercera estrena sota el títol Videojocs en concert! (20/04/24), és una proposta simfònica amb les millors bandes sonores dels videojocs més populars: The last of us, World of warcraft, Metal gear, The witcher, Sonic, Street fighter, Final fantasy amb projeccions en gran pantalla. El concert dirigit per Adrián Ronda és una col·laboració amb Games&Symphonies.

Aquesta temporada es torna a comptar amb el talent del pianista menorquí Marco Mezquida, en el concert Porgy and Bess de Gershwin (01/06/24). En aquesta ocasió, es gaudirà novament del seu trio de jazz acompanyats per l’orquestra. A més escoltarem amb la veu d’Òscar Camps, director d’Open Arms, l’obra Retrat de Lincoln d’Aaron Copland, en un concert que dirigirà  Victor Pablo Pérez.

Una altra convidada destacada de la temporada serà Emma Vilarasau que participarà en el Concert per a piano de Chopin (02/03/24) dirigit per Teresa Riveiro. L’actriu catalana posarà veu a la relació epistolar entre Frédéric Chopin i George Sand (pseudònim de l’escriptora francesa Amandine Aurore Lucile Dupin). Anthony Ratinov, guanyador del darrer Concurs Internacional de Piano Ricard Viñes, serà l’encarregat d’interpretar el Concert per a piano núm. 2 de F. Chopin juntament amb altres preludis i nocturns del mateix compositor.

El cicle convidarà també en la doble vessant de compositor i solista de trompeta a Pacho Flores que interpretarà la seva obra Cantos y revueltas dins del programa del concert La Pastoral de Beethoven (03/02/24), dirigit per Anna Sulkowska-Migon. A més, s’oferirà la peça Accents catalans de la compositora convidada del Palau aquesta temporada Elisenda Fàbregas.

Beethoven també és el protagonista dels concerts de La Novena de Beethoven (06 i 07/04/24), en el 200 aniversari de la mítica estrena de l’obra culminant de l’autor, l’any 1824 a Viena. Serà sota la direcció d’Andrés Salado amb la participació de la Coral Càrmina (Daniel Mestre, director) i un repartiment de joves veus solistes locals format per Laura Brasó, Mariona Llobera, Marc Sala i Ferran Albrich. I es viurà l’estrena absoluta d’Oda a la fortalesa d’Elisenda Fàbregas, obra d’encàrrec del Palau de la Música Catalana.

L’OSV en gira

Finalment aquesta temporada, les propostes de l’orquestra en gira són el Festival de valsos i danses (al Palau el dia 16/12/23) dirigit pel titular Xavier Puig amb la participació de la soprano Montserrat Seró, amb un programa que repassa l’any musical que acabem, combinat amb els tradicional valsos i polques de la família Strauss. Un  programa que girarà per 8 ciutats catalanes més; i la proposta per a la 13a Gira de Setmana Santa, l’esmentada Passió segons Sant Joan, de Bach (23/03/24) que comptarà amb la participació dels solistes Irene Mas (soprano), Eulàlia Fantova (mezzosoprano), Joan Francesc Folqué (tenor) i Josep-Ramon Olivé (baríton), i una àmplia representació del món coral del país: Cor Madrigal (Pere Lluís Biosca, director), Cor de Cambra de la Diputació de Girona (Isabel Mantecón, directora), Quòdlibet Grup Coral (Albert Santiago, director), Coral Belles Arts (Jordi Lluch, director) i Cor de la URV (Montserrat Rios, directora). Aquesta Passió tan especial se sentirà a 5 ciutats més a part de l’esmentada al Palau de la Música Catalana de Barcelona.

(foto de família de la presentació d’avui)

Arrenca la nova temporada del Cicle Simfònics al Palau amb un total de dinou concerts, quatre noves produccions, una estrena absoluta i col·laboracions amb artistes destacats