BLOG-Clavé21_cantata 2018_2038-150-® A Bofill-bis

2019-20: LÍNIES DESTACADES DEL PROJECTE CLAVÉ XXI

El curs 2019-20 de Clavé XXI, el projecte social i educatiu de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana, es presenta amb moltes novetats que esmentem a continuació.

Cors de Clavé XXI cantaran Carmina Burana de Carl Orff

Per primer any, el 2 de febrer de 2020 alguns dels cors del projecte Clavé XXI tindran l’oportunitat de participar en el concert amb la cantata Carmina Burana de Carl Orff, organitzat per Clavé XXI. Una oportunitat única de cantar a la Sala de Concerts del Palau de la Música Catalana una de les grans obres del repertori clàssic. Els cors de Clavé XXI cantaran al costat dels cors Jove i Petits de l’Orfeó Català i del Cor Jove Amics de la Unió; també als acompanyaran Percussions de l’Orquestra Simfònica del Vallès, els pianistes Pau Casan i Anna Fernández Torres i els solistes Serena Sáez (soprano), Toni Gubau (contratenor) i German de la Riva (baríton), tots sota la direcció d’Esteve Nabona.

Amb aquest Carmina Burana, el projecte vol oferir de nou als seus cors la possibilitat de cantar una de les grans obres del repertori coral, com s’havia fet durant uns anys amb El Messies Familiar que organitzava l’Obra Social “la Caixa”. “Aquest concert també serà un bon aparador per donar a conèixer un projecte que encara és molt desconegut pel conjunt de la ciutadania”, diu Jordi Vivancos, del projecte Clavé XXI.


Clavé XXI convida les famílies a conèixer el Palau en una jornada festiva

Per al diumenge 19 de gener de 2020, Clavé XXI ha organitzat una jornada festiva al Palau adreçada a totes les famílies dels cantaires perquè tinguin la possibilitat de conèixer de primera mà el Palau, la institució, el projecte i l’activitat coral que fan els seus fills. Entre les activitats programades, és previst que els nens i nenes i les seves famílies tinguin la possibilitat de cantar plegats al Palau i de participar en una gimcana que els permetrà conèixer què representa el cant coral. Una jornada festiva que transcorrerà per diversos espais del Palau de la Música i que vol crear vincles amb l’entorn familiar dels infants i joves que canten als cors de Clavé XXI.


El Concert de Fi de Curs homenatjarà Beethoven

El tradicional Concert de Fi de Curs se celebrarà el diumenge 7 de juny de 2020 en dues sessions, a les 12 i a les 17 h, i hi participaran els 80 cors i els 2.000 cantaires dels cors del projecte Clavé XXI; com sempre, les famílies hi són convidades. Enguany, per commemorar el 250è aniversari del naixement de Ludwig van Beethoven, Clavé XXI ha encarregat una cantata a la compositora Marian Márquez i a la dramaturga Ariadna Pastor. Amb aquest concert es pretén que els cantaires dels cors entrin en contacte amb la música clàssica a partir d’una cantata en la qual seran presents els compositors més importants de la història de la música, amb la figura i la música de Beethoven com a fil conductor.


Potenciar el Cor Juvenil i el Cor Infantil del projecte Clavé XXI

Clavé XXI s’ha proposat potenciar el Cor Juvenil Clavé XXI i el Cor Infantil Clavé XXI, amb la finalitat d’esdevenir punta de llança del projecte. Aquest curs els dos cors, integrats per infants i joves de diverses entitats i escoles, incrementen les hores d’assaig. El Cor Infantil assaja dues hores setmanals i el Cor Juvenil duplica el temps d’assaig, amb una hora i mitja dos dies a la setmana. Gràcies a aquest increment del temps d’assaig, la presència del pianista acompanyant, la introducció del llenguatge musical i alguns projectes conjunts amb els cors de l’Escola Coral es pretén que els cantaires més destacats dels dos cors puguin incorporar-se en un futur al Cor Jove i al Cor de Noies de l’Orfeó Català.


Aquest any 2019, la Jornada de Portes Obertes al Palau de la Música Catalana ha estat dedicada a Clavé XXI amb l’objectiu de donar visibilitat al projecte social i educatiu de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana. Podeu llegir la notícia de la Jornada aquí.


QUÈ ÉS CLAVÉ XXI?

La Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana impulsa el projecte Clavé XXI, una iniciativa social que a partir de la pràctica del cant coral té com a objectiu fomentar la inclusió social d’infants i joves. El projecte, que rep el patrocini de l’Obra Social “la Caixa” i la col·laboració de la  vinculat al Cor Juvenil Clavé XXI, va néixer el 2011 amb un projecte pilot des del convenciment del gran poder de transformació personal i social de la pràctica coral, i amb la voluntat d’estendre l’acció de la Fundació OC-PMC al seu entorn.

Clavé XXI ja compta amb més de 80 formacions corals, amb infants i joves d’entitats socials i nens i nenes d’escoles de primària, majoritàriament del Districte de Ciutat Vella de Barcelona, d’altres barris de la ciutat i també d’altres poblacions de Catalunya, com Sabadell, Mataró, Manlleu, l’Hospitalet de Llobregat i Banyoles, que impliquen gairebé 2.000 cantaires.

L’equip pedagògic de Clavé XXI està format per directors i professors de l’Escola Coral de l’Orfeó Català, amb una gran experiència en l’àmbit de la docència del cant coral, als quals se sumen directors formats en els cursos de direcció coral i pedagogia organitzats des del mateix Projecte. Clavé XXI compta amb la incorporació recent de Susana Serrano com a directora del projecte, en el qual hi continua col·laboramt Jordi Vivancos, mentre que la direcció pedagògica i artística recau en Esteve Nabona. Els directors i directores del projecte són Guifré Canadell, Quima Farré, Glòria Fernández, Mariona Fernández, Alba Millán i Mercè Pi. El projecte també compta amb l’Anna Niebla com a pianista del Cor Juvenil Clavé XXI. Des de l’any 2015, a l’equip de directors, s’ha integrat la figura d’una logopeda, la Marina Pintanel, per detectar problemes en l’aparell fonador dels cantaires. Aquesta especialista realitza el diagnòstic, estableix un programa individualitzat corrector o bé deriva l’infant al seu centre de salut

Clavé XXI es desenvolupa tant als espais de l’Escola Coral de l’Orfeó Català (al Palau de la Música) com a les mateixes escoles i centres. Les formacions assagen un dia a la setmana en sessions de 45 minuts.

Actualment Clavé XXI rep el patrocini de l’Obra Social “la Caixa” i la col·laboració de la Fundació Caixa d’Enginyers per al Cor Juvenil Clavé XXI.

Fotografies: ©Antoni Bofill

El projecte Clavé XXI presenta un curs amb moltes novetats