HENGELBROCK, Thomas (c) Antoni Bofill

L’aclamat director alemany estarà al capdavant del Balthasar Neumann Chor und Orchester

El proper dilluns, 28 de gener (20 h, Sala de Concerts), cicle Palau 100, el director Thomas Hengelbrock torna al Palau de la Música Catalana amb el Requiem de Mozart. L’aclamat director, violinista i musicòleg alemany encapçalarà el Balthasar Neumann Chor, un dels vint millors cors del món segons la revista «Gramophone», i el Balthasar Neumann Ensemble, formacions que fundà ell mateix els anys 1991 i 1995, respectivament. Hengelbrock va venir al Palau el 2014 amb les seves formacions i van oferir-hi la Missa en Si menor de J. S. Bach.

En aquesta ocasió obrirà el concert la Missa Superba de Johann Caspar Kerll, un dels compositors barrocs del segle XVII més distingits, amb els solistes següents: Katja Stuber i Aija Veismane, sopranos; Anne Bierwirth i Mirko Ludwig, contralts; Jan Petryka i Jakob Pilgram, tenors; Raimonds Spogis, Ralf Ernst i Reinhard Mayr, baixos. I tot seguit, sense pausa, sonarà l’obra més envoltada de llegenda i misteri de Wolfgang Amadeus Mozart, el Requiem, KV 626. El compositor austríac va morir abans d’enllestir la peça, que havia estat l’encàrrec d’un aristòcrata. Van acabar la composició, primer Joseph von Eybler i després Franz-Xaver Süssmayr, deixebles de Mozart. Completaran el repartiment del Balthasar Neumann Chor und Ensemble la soprano alemanya Katja Stuber, la mezzosoprano també alemanya Marion Eckstein, el tenor polonès Jan Petryka i el baix austríac Reinhard Mayr.

El Balthasar Neumann Chor und Orchester, juntament amb el seu director artístic, Thomas Hengelbrock busquen generar una estreta interacció de les arts. Porten a terme recerques musicològiques i recuperen tresors musicals. Thomas Hengelbrock va fundar el Balthasar Neumann Chor el 1991, que ha assolit gran prestigi internacional.

El Balthasar Neumann Ensemble, integrat per excel·lents musics internacionals, igualment ha assolit prestigi per unes interpretacions innovadores i precises, en una tasca sintetitzada en el seu repertori i en la recerca que du a terme. El conjunt interpreta les obres del Barroc primerenc fins a principis del segle XX amb instruments autèntics i adequats a cada sala de concerts.

Thomas Hengelbrock és el fundador i director del Balthasar Neumann Chor und Orchester, director principal de l’NDR Elbphilharmonie Orchester i director associat de l’Orchestre de París. El seu repertori abasta des de la música del segle XVII fins a obres contemporànies i inclou tots els gèneres. Gràcies a la seva ferma voluntat de descobrir noves vies i l’originalitat de la interpretació musical, és un dels directors més reclamats actualment. Amb la seva fusió entre obres contemporànies i del Barroc acompanyades per una dramatúrgia elaborada, i vinculant diversos gèneres, com la música, la literatura, la interpretació i la dansa aconsegueix projectes escènics molt originals.

Dilluns, una hora abans del concert, amb accés gratuït, el Petit Palau acollirà la conferència a càrrec del crític musical Jaume Radigales al voltant del concert de Palau 100. 

Thomas Hengelbrock torna al Palau de la Música Catalana amb el Requiem de Mozart