20200923-tabares&camats

El Primer Palau celebrarà el 25è aniversari amb el Concierto de Aranjuez com a cloenda d’aquesta edició i un concert commemoratiu amb intèrprets destacats que van debutar al cicle

El Primer Palau compta per vintè any consecutiu amb el patrocini de Mitsubishi Electric

Oberta la convocatòria El Primer Palau 2021 a músics de la Unió Europea

 

El proper dimecres, 16 de setembre (18 h), comença una nova edició del cicle El Primer Palau, que enguany celebra vint-i-cinc anys, i que donarà l’oportunitat de debutar a la Sala de Concerts del Palau de la Música Catalana a sis joves intèrprets de música clàssica. Impulsat per la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana, el cicle gaudeix per vintè any consecutiu del patrocini exclusiu de Mitsubishi Electric. El Primer Palau s’ha consolidat com una de les plataformes més sòlides que els joves músics poden trobar per gaudir de les primeres experiències de concert amb les màximes condicions de rigor i professionalitat, alhora que esdevé un aparador de l’excel·lència musical de les generacions emergents de joves intèrprets.

Enguany debutaran al Palau el violinista barceloní Miquel Muñiz (16 de setembre), el pianista de Sagunt Jorge Tabares (23.09.20), la violoncel·lista granollerina Mariona Camats (23.09.20), la soprano tarragonina Mireia Tarragó i la flautista de Zamora Gala Kossakowski (30.09.20) i, finalment, la violista madrilenya Cristina Cordero (07.10.20). És la primera vegada que el certamen s’havia obert a músics de la Unió Europea, però arran de les restriccions en la mobilitat internacional motivades per la COVID-19, el clarinetista portuguès Sérgio Pires i l’Orion Trio –procedent d’Hongria–, que havien estat seleccionats per participar en aquesta edició, no podran actuar al Palau en aquesta ocasió.

Com és habitual, el cicle s’articula en quatre concerts i un concert de cloenda, que tindrà lloc el dijous 19 de novembre (20 h) i en què es repartiran els premis als guanyadors i hi actuarà el guitarrista Luis Alejandro García Pérez, guanyador del Premi El Primer Palau 2019. El guitarrista canari, al costat de l’Orquestra Simfònica del Vallès, dirigida per Xavier Puig, interpretarà un programa que inclourà la Suite Platero y yo d’Eduardo Sainz de la Maza i el Concierto de Aranjuez de Joaquín Rodrigo. Cal destacar que enguany es commemoren els vuitanta anys de l’estrena del Concierto de Aranjuez al Palau, esdevinguda el 9 de novembre de 1940; per tant, el concert tindrà lloc vuitanta anys i deu dies després d’aquella estrena.

El concert de cloenda es retransmetrà per streaming a través del canal www.palaudigital.cat.

Els concerts tenen un preu únic de 15 euros.

 

Celebració del 25è aniversari del cicle

Fa vint-i-cinc anys naixia el cicle i concurs El Primer Palau, que durant aquests anys ha donat l’oportunitat de debutar a la Sala de Concerts modernista a un total de 283 joves músics que tot just iniciaven el difícil i competitiu camí de la carrera professional. Per celebrar aquest vint-i-cinquè aniversari, el 17 de maig de 2021 tindrà lloc al Petit Palau el concert commemoratiu amb alguns dels intèrprets que hi han participat en la seva història, com Elisabeth Franch, Ona Cardona, Esther Pinyol, Ferran Carceller, Marta Puig o el Quartet Gerhard, amb un programa integrat majoritàriament per obres de Marc Timón, compositor convidat de la temporada del Palau. Cal destacar que molts dels músics que al llarg d’aquests anys han pogut debutar al Palau mitjançant aquesta plataforma formen part habitualment de les programacions dels millors auditoris i sales de concerts internacionals, entre els quals, el Palau de la Música Catalana. Així, excepcionalment, aquesta temporada el Palau ha programat a la seva temporada de concerts 2020-21 més d’una vintena de músics solistes i formacions de cambra que han passat per El Primer Palau, amb trajectòries professionals tan reconegudes com les de Javier Perianes, Cuarteto Quiroga, Juan de la Rubia, Daniel Ligorio, Arnau Tomàs (membre del Quartet Casals) o Josep-Ramon Olivé, entre d’altres. Amb aquestes propostes, el Palau de la Música Catalana vol celebrar l’aniversari d’un cicle que tan bons fruits ha donat des del seu naixement i que continua donant suport als músics del futur.

 

Premis

A més del debut a la sala modernista en condicions professionals, el cicle ofereix l’incentiu del Premi El Primer Palau, dotat amb 5.000 euros. A més, s’atorga un segon premi de 2.500 euros o dos accèssits de 1.250 euros cadascun. A més, entre els intèrprets guardonats en aquesta edició, Catalunya Música atorgarà un premi que consistirà en l’enregistrament d’una maqueta professional amb un repertori que triarà l’artista i en la promoció nacional i internacional del guanyador a través dels seus canals (emissores de ràdio i xarxa de la Unió Europea de Radiodifusió). També la Federació de Joventuts Musicals de Catalunya atorgarà el Premi Joventuts Musicals de Catalunya al millor intèrpret d’obra d’autor català, que consistirà en la participació al circuit Xarxa de Músiques a Catalunya, així com la Confederación de Juventudes Musicales de España atorgarà el Premi Juventudes Musicales de España a un premiat, consistent en la inclusió dins la Red de Músicas que JM España organitza a diverses localitats de l’Estat espanyol durant la temporada 2021-22. Finalment, un jurat format per una representació de la crítica musical de Barcelona atorgarà el Premi de la Crítica, dotat amb 1.000 euros, destinats a comprar material musical. La proclamació oficial del veredicte tindrà lloc en el concert extraordinari de clausura del cicle.

 

Convocatòria d’El Primer Palau 2021

Ja està oberta la convocatòria d’El Primer Palau 2021, corresponent a la vint-i-sisena edició del cicle. Els participants poden ser instrumentistes de corda, teclat, vent o percussió, cantants, duos amb piano i grups de música de cambra constituïts, de nivell superior o graduats. Els sol·licitants hauran de ser ciutadans o residents d’estats membres de la Unió Europea, nascuts a partir de l’any 1994 en el cas dels instrumentistes, o a partir de l’any 1991 en el cas dels cantants. Els candidats hauran d’enviar la seva sol·licitud de participació abans del dia 20 de gener de 2021. Podeu consultar aquí les bases.

Sis joves músics debutaran al Palau de la Música Catalana en la 25a edició del cicle El Primer Palau