GARDINER, Sir John Eliot_02 (c) Sim Canetty Clarke

Amb gairebé totes les entrades exhaurides, el prestigiós director anglès estarà al capdavant del Monteverdi Choir i els English Baroque Soloists

El proper dimecres, 24 d’abril (Sala de Concerts, 20 h), Sir John Eliot Gardiner, director estimat pel públic de Barcelona, torna al Palau de la Música Catalana per dirigir Semele de Georg Friedrich Händel, en versió concert, amb les formacions fundades per ell mateix: el prestigiós Monteverdi Choir i l’orquestra de cambra English Baroque Soloists.

Amb Semele, Händel, que la va escriure amb quatre setmanes, es va reinventar i va crear una història profana, eròtica i semblant al format d’òpera. L’obra,basada en les Metamorfosis d’Ovidi i estrenada per Quaresma, va representar un escàndol a l’època, per l’aparició d’una relació adúltera en escena. Completaran el repartiment del Monteverdi Choir, la soprano Louise Alder, que interpretarà el rol de Semele, el tenor Hugo Hymas com a Júpiter, la mezzosoprano Lucile Richardot en els papers d’Ino i Juno, el contratenor Carlo Vistoli com a Athamas, mentre que el baix Gianluca Burratto serà Cadmus i Somnus.

Sir John Eliot Gardiner és considerat un dels músics més innovadors i dinàmics del panorama internacional, trets que el situen al capdavant de la vida musical actual. Els seus treballs amb el Monteverdi Choir, els English Baroque Soloits i l’Orchestre Révolutionnaire et Romantique, formacions fundades per ell mateix, l’han consolidat com una figura clau en el renaixement de la música antiga i pioner de les interpretacions amb criteris històrics. Convidat habitual d’orquestres emblemàtiques, i amb una extensa discografia, el director anglès ha rebut nombrosos premis internacionals i doctorats honorífics. La temporada vinent, del 9 al 14 de febrer, la música de Beethoven serà la protagonista absoluta al Palau de la Música Catalana. Gardiner presentarà la integral de les Simfonies de Beethoven amb les seves formacions, l’Orchestre Révolutionnaire et Romantique i el Monteverdi Choir. Un autèntic regal per al món de la música i una nova mostra de la predilecció de l’aclamat director per la sala modernista. L’actuació al Palau suposarà l’única parada a l’Estat espanyol d’una gira exclusiva que només recalarà a cinc ciutats del món. Les Simfonies s’interpretaran amb instruments d’època, tot cercant-ne el so original. A més, Gardiner dirigirà per primera vegada el Cor de Cambra del Palau (Simon Halsey, director artístic; Xavier Puig, director principal). Una nova oportunitat per situar la formació catalana al costat del prestigiós Monteverdi Choir, amb la Novena Simfonia de Beethoven.

El Monteverdi Choir, fundat per Sir John Eliot Gardiner, és un dels cors més aclamats al món dels últims cinquanta anys. Entre les seves gires innovadores, destaca el Bach Cantata Pilgrimage l’any 2000: el Cor va interpretar les 198 Cantates de J. S. Bach a més de seixanta esglésies d’Europa i Amèrica. També està compromès amb la formació de futurs cantaires per mitjà del Programa Monteverdi per a Aprenents. Entre els seus èxits més recents figura la gira Monteverdi 450, amb les tres òperes que ens han arribat de Monteverdi, ofertes per tot Europa i als EUA el 2017, i que va rebre un Premi RPS Music en la categoria d’òpera i teatre musical. L’any 2018 el Cor va interpretar un programa mixt de les Cantates de J. S. Bach amb els English Baroque Soloists per tot Europa, i va oferir el Requiem de Verdi al costat de l’Orchestre Révolutionnaire et Romantique, amb un emblemàtic concert a la catedral de Westminster en benefici del Cancer Research UK, actuació lloada per la crítica.

Els English Baroque Soloists tenen una llarga trajectòria i és una de les orquestres de cambra amb criteris històrics més importants del món. El conjunt ha tocat a les sales més prestigioses, com el Teatro alla Scala de Milà, Concertgebouw d’Amsterdam i Òpera de Sydney. Els English Baroque Soloists participen habitualment en projectes conjunts amb el Monteverdi Choir.

Dimecres 24, una hora abans del concert, a les 19 h, tindrà lloc al Petit Palau (accés gratuït, aforament limitat) la conferència “Parlem de música” entorn del concert, a càrrec de Joan Vives.

Sir John Eliot Gardiner porta Semele de Händel al Palau de la Música Catalana