Sir John Eliot Gardiner

El Palau ofereix la integral de les Simfonies de Beethoven sota la direcció de Sir John Eliot Gardiner, Gustavo Dudamel farà doblet amb Fidelio de Beethoven i la Inacabada de Schubert i hi haurà una doble presència de Sir Simon Rattle, com a pianista i al capdavant de la London Symphony Orchestra

Destaca la presència dels cors de la casa, que seran dirigits per cinc de les batutes de més prestigi internacional

Un any més la temporada de Palau 100 presenta els grans noms de l’escena internacional amb un repertori que enguany ve marcat pel 250è aniversari del naixement d’un dels grans compositors de tots els temps, Ludwig van Beethoven, amb la presència d’obres del compositor de Bonn i d’altres influïts per l’empremta de l’alemany. De la programació presentada cal destacar l’excepcionalitat de la Integral de les Simfonies de Beethoven per Sir John Eliot Gardiner, una marató de concerts extraordinària que marcarà sens dubte la propera temporada del Palau de la Música Catalana, en l’única parada a l’Estat d’una gira amb només cinc destinacions. Torna al Palau Gustavo Dudamel, artista predilecte del Palau, que oferirà dos concerts consecutius. A més, Sir Simon Rattle protagonitzarà també doblet: en primer lloc en una ocasió singular, com a pianista acompanyant la seva esposa, Magadalena Kožená, i després com a director. Per la seva banda, l’aclamat director Esa-Pekka Salonen obrirà la temporada de Palau 100 amb la Novena de Mahler, mentre que Paul McCreesh dirigirà Les estacions de Haydn.

El mític Zubin Mehta dirigiràla Wiener Philharmoniker en un concert amb Janine Jansen com a solista. Palau 100 viurà el debut de François-Xavier Roth, que dirigirà La consagració de la primavera i el Concert per a violí d’Stravinsky amb Isabelle Faust i obrirà una nova finestra a la composició contemporània amb la presència destacada d’obres de Jörg Widmann, compositor convidat de la temporada 2019-20 del Palau. El cicle proposa, a més, cinc participacions dels cors de la casa, que seran dirigits per grans figures internacionals: l’Orfeó Català amb Rattle, Dudamel i Widmann; el Cor de Cambra per primera vegada amb Gardiner, i novament amb Dudamel; mentre que McCreesh es posarà al capdavant del Cor de Cambra i el Cor Jove de l’Orfeó Català. Pel que fa als solistes destacats, el cicle presenta la llegendària Anne-Sophie Mutter en format cambrístic, Leonidas Kavakos amb l’NDR Elbphilharmonie Orchester i l’actuació d’Arabella Steinbacher i Matthias Goerne amb l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, sota la direcció de Josep Pons. Una altra gran veu, Joyce DiDonato, debutarà al temple modernista en el seu millor moment.

Avui s’ha presentat la temporada 2019-20 de Palau 100, el cicle estrella de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana. Palau 100 és el punt de trobada amb l’excel·lència, amb la presència dels més reconeguts directors, formacions i solistes, amb què cada concert resulta un esdeveniment únic i excepcional. Un espai per als melòmans amb la presència de les grans figures de la clàssica del panorama internacional, però també un espai obert al descobriment d’obres, compositors i intèrprets. Enguany el cicle presenta divuit concerts (tretze corresponents a l’abonament Palau 100 i cinc a Palau 100+).

Marató de cinc concerts amb Sir John Eliot Gardiner i la integral de les Simfonies de Beethoven

Durant cinc dies la música de Beethoven serà la protagonista absoluta del Palau de la Música Catalana (del 09.02.20 al 14.02.20). El reconegut director anglès Sir John Eliot Gardiner presentarà la integral de les Simfonies de Beethoven amb les seves formacions, l’Orchestre Révolutionnaire et Romantique i el Monteverdi Choir. Un autèntic regal per al món de la música i una nova mostra de la predilecció de l’aclamat director per la sala modernista. L’actuació al Palau suposarà l’única parada a l’Estat espanyol d’una gira exclusiva que només recalarà en cinc ciutats del món. Les Simfonies s’interpretaran amb instruments d’època, tot cercant-ne el so original, i s’oferiran per ordre en cinc concerts consecutius amb una pausa d’un dia. A més, Gardiner dirigirà per primera vegada el Cor de Cambra del Palau (Simon Halsey, director artístic; Xavier Puig, director principal) en el darrer concert de la integral, el divendres 14 de febrer. Una nova oportunitat per situar la formació catalana al costat del prestigiós Monteverdi Choir, amb la Novena Simfonia de Beethoven.

Batutes indiscutibles

Gustavo Dudamel, director estimat del públic del Palau, farà una temporada més doblet, en aquesta ocasió al capdavant de la Mahler Chamber Orchestra. El primer programa (14.04.20) presenta Fidelio, l’única òpera que va escriure Beethoven.Aquesta producció comptarà amb l’Orfeó Català (Simon Halsey, director artístic; Pablo Larraz, director principal) i el Cor de Cambra del Palau. L’any de celebració del 250è aniversari del naixement de Beethoven, la producció anirà de gira amb els cors de la casa. El compromís de Dudamel amb el Palau continuarà l’endemà (15.04.20) amb la Inacabada de Schubert, programa que completarà amb la La nit transfigurada de Schoenberg.

També tornarà a l’escenari modernista Sir Simon Rattle,que actuarà al Palau en dues ocasions: la primera per presentar al públic la seva faceta com a pianista. En una de les escassíssimes ocasions que ho fa des del teclat, acompanyarà la seva esposa, la mezzosoprano Magdalena Kožená (18.10.19),amb solistes de la London Symphony. Amb el lema “Shakespeare fet música”,presentaran un programa amb peces de Chausson, Stravinsky, Ravel, Brahms i Janáček, en una de les poques dates d’una gira per Europa. Sir Simon Rattle tornarà al Palau, aleshores en la seva modalitat de director, al capdavant de la London Symphony Orchestra (21.01.20) per dirigir un monogràfic sobre Beethoven amb la famosa Simfonia núm. 7 i el seu oratori Crist en el Mont de les Oliveres, que protagonitzarà l’Orfeó Català,el qualnovament es posarà a les ordres del reconegut director.

El destacat director finlandès Esa-Pekka Salonen, que feia deu anys que no trepitjava l’escenari del Palau, serà l’encarregat d’obrir la temporada de Palau 100 (07.10.19) al capdavant de la Philharmonia Orchestra amb la Novena de Mahler, la peça frontera que anuncia els nous reptes musicals del segle XX. Una ocasió excepcional per gaudir d’aquest nom indiscutible de la clàssica que va debutar al Palau el 1997 i hi va tornar el 2007 i el 2009 amb la Filharmònica de Los Angeles. Salonen, director i compositor, ha estat recentment nomenat director titular de la San Francisco Symphony.

Fruit de la col·laboració entre BCN Clàssics i el Palau, es presentarà a la sala modernista el llorejat mestre Zubin Mehta (25.04.20),que al capdavant de la prestigiosa Wiener Philharmoniker,considerada una de les millors orquestres del món, dirigirà i la Simfonia núm. 7 en Re menor d’Antonín Dvořák, una peça inspirada en el folklore i la bohèmia zíngara. Completarà el programa el Concert per a violí en Re major de Johannes Brahms amb la presència destacada de la violinista Janine Jansen.

 

Palau 100 presentarà també l’obra de Franz Joseph Haydn, un dels compositors més influents per a Beethoven. Guiats pel director britànic Paul McCreesh podrem gaudir de Les estacions de Haydn (02.04.20). McCreesh dirigirà les seves formacions, Gabrieli Consort & Players, al costat del Cor de Cambra del Palau i el Cor Jove de l’Orfeó Català (Esteve Nabona, director), en una nova participació de les formacions de la casa en la temporada estrella de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana.

Descobriment de nou repertori i debut d’artistes

Al cicle Palau 100 es viurà l’estrena de dues obres de Jörg Widmann, compositor convidat de la temporada 2019-20 del Palau de la Música Catalana. La primera estrena a nivell estatal (30.04.20) i tindrà lloc amb l’estimada i reconeguda violinista alemanya Anne-Sophie Mutter, que estarà acompanyada pels músics Ye-Eun Choi (violí), Vladimir Babeshko (viola) i Daniel Müller-Schott (violoncel). Enmig d’un programa intercalat amb el Trio per a cordes núm. 1 i el Quartet núm. 10, “Arpa” de Beethoven, s’estrenarà Study on Beethoven de Widmann, una peça que és un collage a partir de l’obra del compositor homenatjat. L’altra serà una estrena mundial d’una obra coral, encàrrec del Palau, que cantarà en primícia l’Orfeó Català sota la direcció del mateix Jörg Widmann. El concert serà el 12 de juny de 2020, i hi actuarà l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, que oferirà altres peces de Widmann al costat de la Júpiter de Mozart.

Palau 100 suposarà, a més, l’esperat debut al Palau del director d’orquestra francès François-Xavier Roth (20.04.20). Cridat a ser un dels grans, Roth actuarà amb la seva formació Les Siècles i portarà a la sala modernista un programa dedicat a Igor Stravinsky, amb La consagració de la primavera i el Concert per a violí, que serà interpretat per la violinista de renom internacional Isabelle Faust. 

També viurà la nit de debut al Palau la mezzosoprano nord-americana Joyce DiDonato (13.05.20), actuació que oferirà en el millor moment de la seva carrera. Serà amb l’orquestra Il Pomo d’Oro, sota les ordres del director i clavecinista Maxim Emelyanychev, una altre jove promesa, que amb només 31 anys ha estat nomenat director de l’Scottish Chamber Orchestra.

Altres intèrprets destacats

Retorna al Palau el violinista grec Leonidas Kavakos amb l’orquestra NDR Elbphilharmonie, una de les formacions alemanyes més prestigioses (13.11.19). Sota la direcció d’Alan Gilbert, interpretaran el Concert per a violí núm. 2 de Béla Bartók, compositor hongarès que malgrat haver d’exiliar-se als Estats Units va deixar un llegat musical integrat per la música tradicional de la seva terra. Completarà el programa la Simfonia núm. 7 d’Anton Bruckner, una de les obres més estimades del músic austríac juntament amb la seva Quarta Simfonia.

Finalment, tornarà una temporada més al Palau de la Música el baríton Matthias Goerne, en un concert en què també actuarà la violinista Arabella Steinbacher, acompanyats de l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, sota la direcció de Josep Pons (24.05.20). Amb el lema “Europa 1900”, presentaran un programa amb moments tan destacats com la interpretació del Concert per a violí “a la memòria d’un àngel” d’Alban Berg, que es va estrenar al Palau el 1936 i que en aquesta ocasió sonarà gràcies a Arabella Steinbacher, que tocarà amb el mateix violí Stradivarius que va sonar aquell dia d’estrena. Seguidament, Matthias Goerne donarà veu a l’escena del “Comiat de Wotande Die Walküre de Richard Wagner. Completaran el concert el Preludi per a un drama de Franz Schreker i Mort i transfiguració de Richard Strauss.

Entrades i abonaments

A partir de dilluns vinent, 4 de març, els abonats a Palau 100 podran renovar els abonaments. El cicle ofereix l’abonament tradicional Palau 100 de 13 concerts i una versió estesa sota el nom de Palau 100+, que inclou 5 concerts més; entre ells, la Integral de Simfonies de Beethoven, Fidelio amb Gustavo Dudamel i el concert Europa 1900 amb Matthias Goerne, Arabella Steinbacher i l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu.  Els menors de 35 anys poden adquirir l’Abonament Jove i gaudir d’un 40% de descompte. Les entrades individuals per a aquests concerts es posaran a la venda a partir del 10 d’abril.

Sir John Eliot Gardiner, Gustavo Dudamel, Sir Simon Rattle, Zubin Mehta, Esa-Pekka Salonen i Anne-Sophie Mutter, grans noms de la propera temporada 2019-20 de Palau 100, al Palau de la Música Catalana