Simon Halsey

Divendres vinent, 10 de maig (19 h, Petit Palau, Cicle Cor de Cambra), Simon Halsey, director artístic dels cors de l’Orfeó Català i assessor artístic del Palau de la Música Catalana, dirigirà el Cor de Cambra del Palau amb el programa “A prayer for peace”. Per a aquesta ocasió, el Cor estarà acompanyat pel Cosmos Quartet.

Obrirà el concert My soul, there is a country, que forma part del cicle Songs of Farewell de Sir Charles Hubert Hastings Parry. El Cor interpretarà la peça The cloud del letó Ēriks Ešenvalds, un dels compositors actuals de referència. El punt àlgid del concert serà l’estrena mundial de l’obra encarregada a David Lang, Stateless. El compositor nord-americà, guanyador dels premis Pulitzer i Grammy, ha escrit aquesta peça per al Cor del Palau; es tracta d’un homenatge a la seva mare, que va viure a Barcelona exiliada. La col·laboració neix de l’amistat personal entre Halsey i Lang.

Del compositor convidat d’aquesta temporada al Palau, el barceloní Josep Maria Guix, el Cor interpretarà Pax optima rerum i Versa est in luctum. Halsey dirigirà una peça més de Lang, titulada The national anthems, i clourà el concertamb Stars, una altra peça d’Ešenvalds, mostra de la creació dels països bàltics.            

Simon Halsey és l’assessor de cant coral de confiança dels millors directors, orquestres i cors del món, així com un ambaixador del cant coral per a amateurs. És director coral de l’Orquestra i el Cor Simfònics de Londres, director coral del Cor de l’Orquestra Simfònica de la Ciutat de Birmingham, director artístic dels cors de l’Orfeó Català i assessor artístic del Palau de la Música Catalana, director artístic del Programa del Cor de la Joventut de l’Orquestra Filharmònica de Berlín, director del BBC Proms Youth Choir, assessor artístic del Cor del Schleswig-Holstein Musik Festival, director honorífic del Rundfunkchor de Berlín i professor i director d’activitats corals a la Universitat de Birmingham. Entre els nombrosos guardons de Halsey figuren tres Grammys, pels seus enregistraments amb el Rundfunkchor de Berlín. El 2011 va rebre l’Orde al Mèrit de la República Federal Alemanya i el 2014 va ser guardonat amb la Medalla de la Música de la Reina i el 2015 va rebre el títol de Comandant de l’Orde de l’Imperi Britànic.

El Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana és un dels cors professionals més prestigiosos de l’Estat espanyol. Va ser creat per l’Orfeó Català l’any 1990 amb la missió de difondre la música coral universal, promoure la recuperació del patrimoni musical català i fomentar la nova creació. Jordi Casas i Bayer en fou el director durant els primers vint-i-un anys. Del setembre del 2011 al juny del 2016 Josep Vila i Casañas va ser-ne el director titular. Des del setembre del 2016 Simon Halsey n’assumeix el càrrec de director artístic i des del 2018 Xavier Puig el de director principal. Jordi Armengol n’és el pianista. Dels seus darrers compromisos internacionals, cal destacar el debut l’agost del 2017 als Proms de la BBC i la gira amb Jean-Cristophe Spinosi i l’Ensemble Matheus amb concerts a Barcelona, Versalles i Lió. Destaquen igualment les recents col·laboracions amb els cantants Philippe Jaroussky i Mark Padmore i el director Daniele Gatti, així com un nou programa amb el director Simon Carrington durant aquesta temporada.

El Cosmos Quartet –Helena Satué, violí; Bernat Prat, violí; Lara Fernández, viola, i Oriol Prat, violoncel–, jove formació de casa nostra, ha guanyat diversos primers premis, com el del concurs Irene Steels-Wilsing Foundation Competition 2018 de Heidelberg, Concurso Internacional de Música de Cámara de Castella i Lleó, Concurs Internacional de Música de Cambra Mirabent i Magrans de Sitges, així com el tercer premi del Carl Nielsen International Chamber Music Competition 2015 de Copenhaguen, a més del Kammermusik Preis ISA 2014 i l’Artis Quartet Preis a la millor interpretació de quartet de corda durant l’ISA 2014.

Simon Halsey dirigeix el Cor de Cambra del Palau amb una estrena de David Lang