Philippe Herreweghe

Amb aquest concert Herreweghe i el Collegium Vocale Gent continuen el projecte de llarg recorregut amb el Palau de la Música Catalana.

El proper dilluns, 3 de desembre, Philippe Herreweghe dirigirà a la basílica de Santa Maria del Pi de Barcelona (Cicle Palau Bach, 20 h) Les fonts d’Israel de Johann Hermann Schein, considerada una de les obres innovadores del segle XVII. El director flamenc, al capdavant del Collegium Vocale Gent, és un referent dirigint aquesta obra, que fa dues dècades ja va enregistrar per primer cop.

La música de Schein constitueix un corpus essencial del Barroc primerenc. A Les fonts d’Israel el compositor alemany recull versicles procedents dels salms, d’Isaïes, l’Eclesistès i poemes propis. Sobre l’obra, al programa del concert el musicòleg i periodista Pep Gorgori explica que “no musica salms sencers, sinó seleccions de dos o tres versicles, els que millor li valen per explorar musicalment els sentiments continguts en cada paraula. Això, tan propi dels madrigals –pensem en Monteverdi, per exemple–, era un territori inexplorat a Alemanya al camp de la música sacra”.

L’equip de solistes vocals estarà format per les sopranos Hana Blažiková i Barbora Kabátková, el contratenor Robert Getchell, el tenor Thomas Hobbs i el baix Wolf Matthias Freidrich. I formen el quartet instrumental: el violoncel·lista Ageet Zweistra, Joe Carver al violó, Thomas Boysen amb la tiorba i l’organista François Guerrier.

El Collegium Vocale Gent, formació instrumental i vocal, va ser fundat el 1970 per un grup d’amics estudiants de la Universitat de Gant per iniciativa de Philippe Herreweghe. Va ser un dels primers conjunts que aplicà un nou enfocament a la música vocal barroca. La seva visió autèntica, quant a textos i expressió, li conferí la sonoritat transparent que li ha valgut fama internacional, amb actuacions als principals auditoris d’Europa, Israel, els Estats Units, Rússia, Amèrica del Sud, el Japó, Hong Kong i Austràlia.

Amb aquest concert, extraordinari del cicle Palau Bach, Philippe Herreweghe i el Collegium Vocale Gent continuen el projecte de llarg recorregut amb el Palau de la Música Catalana. Aquest cap de setmana el director farà tres dies de sessions de treball amb el Cor de Cambra del Palau (divendres i dissabte amb el seu assistent, Christoph Siebert i diumenge Philippe Herreweghe) on els cantaires i els directors dels cors del Palau de la Música Catalana hi assistiran com a oients. Els assajos de divendres, dissabte i diumenge a la tarda del Collegium Vocale Gent dirigit per Herreweghe tindran públic que s’ha inscrit prèviament. Després d’unes brillants Vespro della Beata Vergine la temporada passada, Herreweghe tornarà el 12 de juny al Palau de la Música Catalana amb la Missa en Si menor de J. S. Bach.

Philippe Herreweghe dirigirà Les fonts d’Israel de Schein a la basílica de Santa Maria del Pi