Ola Gjeilo, compositor convidat

Nascut a Skui (Noruega, 1978), Ola Gjeilo és un dels compositors més interpretats del món coral. Tot i que és noruec de naixement, són els Estats Units, país d’adopció del compositor, els que han influït més en el món del so característic de Gjeilo, que ha desenvolupat un estil que sovint es descriu com a cinematogràfic i evocador, amb un so exuberant i harmoniós.

Gjeilo va créixer en una casa eclèctica musicalment, on s'escoltava des d'Abba fins al Rèquiem de Brahms. Els seus referents clàssics comprenen Händel, Beethoven, Mozart, Brahms i, especialment, Rakhmàninov. Però alhora s'inspira també en l'art de la improvisació del compositor de cinema Thomas Newman i en les llegendes del jazz Keith Jarrett i Pat Metheny. Per al compositor convidat del Palau, Keith Jarrett és el millor pianista de jazz de tots els temps. Alhora, també l'inspiren l'art de Dale Chihuly, escultor conegut per les seves obres de vidre bufat, i l'arquitecte Frank Gehry.

Ola Gjeilo es va iniciar en la formació musical a Noruega i gràcies a un sintetitzador Yamaha SY77 va començar a investigar i jugar amb la música, tot descobrint harmonies i sonoritats que després ha desenvolupat en la seva obra musical. Una música que conserva part del gust escandinau deutor de l'espectralisme, però passat pel sedàs de l'imaginari sonor nord-americà fortament influït per la música de cinema. Va aterrar per primer cop als Estats Units per estudiar a la Juilliard School de Nova York. Més endavant es traslladà a Los Angeles per estudiar música de cinema i actualment resideix novament a Nova York. Gjeilo no recorda haver desitjat esdevenir res més que no fos compositor. Explica que, des que era un nen, sentia que aquella era la seva fita, i no va ser una tria; simplement, ell era compositor.

Gaudeix moltíssim del procés d'enregistrar àlbums discogràfics i és artista exclusiu de Decca Classics, segell per al qual ha enregistrat nombrosos volums, tant de música coral com de piano. Acostuma a oferir concerts per a piano com a improvisador i a acompanyar concerts de música coral amb la seva música, sobre la qual ell, des del piano, improvisa en directe en el concert. Amb aquesta doble faceta el descobrirem al Palau de la Música Catalana.

Concerts amb obres d'Ola Gjeilo

Ola Gjeilo