abbraccioESTIU

El concert és una coproducció del Palau de la Música Catalana i l’OSV amb el festival Grec

Dimecres que ve, 8 de juliol (Sala de Concerts, 21 h), la soprano Núria Rial i el contratenor Xavier Sabata oferiran un recital d’àries i duets d’òpera de G. F. Händel amb el conjunt barroc Vespres d’Arnadí, sota la direcció de Dani Espasa. Amb el títol “Io t’abbraccio”, aquesta abraçada musical en format concert, que és una coproducció del Palau de la Música Catalana i l’Orquestra Simfònica del Vallès amb el festival Grec, serà una vetllada especial per gaudir de les veus d’una soprano especialment elegant i emotiva, un contratenor amb una veu privilegiada i una formació prestigiosa dedicada a la música barroca.

Serà el quart concert del cicle Estiu al Palau amb què el Palau de la Música Catalana reprèn l’activitat concertística després del tancament temporal a causa de la COVID-19. Aquest també és un dels concerts que es van cancel·lar el març passat, si bé ara es presenta amb un programa en part diferent.

El programa inclourà àries i duets d’òperes de Händel, com Flavio, Il triomfo del Tempo e del Disinganno, Rodelinda, Agrippina, Lotario i Giulio Cesare in Egitto, de la qual Rial cantarà la popular ària “Piangerò la sorte mia”. També s’inclouran dues obres instrumentals del geni barroc, com són l’obertura de Tolomeo, re d’Egitto, que iniciarà el concert, i el Concerto grosso en Do major, HWV 318, “Alexander’s Feast”, un exemple notable de virtuosisme contingut. La vetllada acabarà amb el duet “Io t’abbraccio” de Rodelinda. El concert tindrà una durada aproximada de 75 minuts, sense pausa.

El cicle Estiu al Palau, de l’1 de juliol al 15 de setembre, ha ampliat excepcionalment el cartell ja anunciat fins a un total de vint-i-dos concerts, dotze dels quals són noves propostes programades amb la voluntat contribuir a la recuperació del sector cultural i donar suport als músics locals i per animar el públic a gaudir novament de la música en directe al Palau de la Música Catalana amb les màximes garanties de seguretat. També s’inclouen quatre concerts que es van cancel·lar el març passat. Podeu veure la programació sencera aquí.

 

Sobre els intèrprets

La soprano Núria Rial és destacada sovint per la puresa vocal, la naturalitat i emotivitat del seu cant i l’elegància del fraseig, essent una de les veus paradigmàtiques del repertori barroc i clàssic. Amb una activitat centrada en els concerts i els enregistraments (ha publicat més de trenta àlbums i és artista exclusiva de Sony), els seus interessos també inclouen la música actual, la fusió amb el jazz o el flamenc, el lied i l’òpera. Ha actuat als teatres de La Monnaie, Berlín, Champs Élysées, Gènova i Madrid. Formada a Basilea amb Kurt Widmar, actua habitualment als festivals de Salzburg, Lucerna i Leipzig, amb directors com Antonini, Currentzis, Fischer, Hengelbrock, Jacobs, Minkowski o Pinnock, i és sol·licitada pels millors grups, com Balthassar Neumann, Café Zimmermann, Il Giardino Armonico, Il Pomo d’Oro, Les Musiciens du Louvre, Orchestra of the Eighteenth Century o The English Concert. La seva àmplia discografia ha estat premiada amb guardons com l’Orphée d’Or, així com diversos premis als Opus Klassik Awards en diferents categories, com la d’artista femenina del 2009 o el premi al millor disc d’òpera.

El contratenor Xavier Sabata es va formar com a actor a l’Institut del Teatre de Barcelona abans d’estudiar cant a l’Escola Superior de Música Catalunya i a la Musikhochschule de Karlsruhe, on els seus professors van ser Hartmut Höll i Mitsuko Shirai. El 2019 va ser nominat com a millor artista masculí en els Premis Internacionals de l’Òpera. El seu repertori abasta des de l’òpera barroca fins a les obres contemporànies. Entre els darrers papers que ha interpretat hi ha Bertarido, de l’òpera Rodelinda de Händel. Ha actuat amb els conjunts Les Arts Florissants, Orquestra Barroca de Venècia, Il Pomo d’Oro, Orquesta Barroca de Sevilla i La Folia Barockorchester, i col·labora regularment amb els directors Fabio Biondi, René Jacobs, Jordi Savall, Alan Curtis, Gabriel Garrido i Andrea Marcon, entre d’altres. Va ser guardonat amb el premi Òpera Actual el 2013 i amb el premi Tendències del Món 2014. Apassionat del lied, recentment ha interpretat Winterreise de Schubert, a Barcelona i Girona, que ha enregistrat fa poc.

L’orquestra barroca Vespres d’Arnadí va ser creada l’any 2005 per Dani Espasa i Pere Saragossa per oferir versions plenes d’emoció, frescor i espontaneïtat utilitzant instruments i criteris històrics. El conjunt ha actuat en importants sales i festivals d’Europa, com els de Peralada, Barcelona, Halle, Praga, Ostrava, Madeira, Sevilla, Santander, Santiago de Compostel·la, Lugo i Madrid, entre d’altres. Ha enregistrat tres discs amb el segell Musièpoca: Pièces de Simphonie de Charles Desmazures, Missa en Re major de Josep Mir i Llussà i Anna Maria Strada de Händel. Al final del 2018 va presentar el quart disc, amb el segell Aparté, titulat L’Alessandro amante, protagonitzat pel contratenor Xavier Sabata. Dani Espasa, que dirigeix l’orquestra des del clavicèmbal, ha treballat com a compositor, pianista i director musical d’espectacles de dansa, cinema, televisió i, sobretot, de teatre, tot col·laborant amb els directors Lluís Pasqual, Calixto Bieito, Josep Maria Flotats, Joan Ollé i Sergi Belbel. A més de ser el productor i el compositor de diversos discs de Lídia Pujol, també és director musical, pianista i acordionista de la cantant Maria del Mar Bonet i col·laborador de l’OBC. Actualment és professor d’improvisació i de música de cambra a l’Escola Superior de Música de Catalunya.

Núria Rial i Xavier Sabata proposen “una abraçada musical” amb la música de Händel, i amb Vespres d’Arnadí, sota la direcció de Dani Espasa, al cicle Estiu al Palau