MEZQUIDA, Marco (c)Mireia Miralles

Dilluns que ve, 3 d’agost (Sala de Concerts, 21 h), el pianista Marco Mezquida oferirà al Palau de la Música Catalana un recital en solitari amb improvisacions i cançons en el marc del cicle Estiu al Palau. Un viatge estètic que conjuga jazz d’avantguarda, música contemporània i tècniques esteses de piano, amb música popular, sons folklòrics i melodies pop, justament cinc anys després del seu debut a la sala modernista, també en solitari.

Mezquida, considerat un dels talents més destacats dels darrers anys, mostrarà la materialitat i exuberància del seu so, així com la riquesa harmònica del seu llenguatge i la capacitat per transmetre emocions. Com ell mateix diu: “La meva il·lusió és sentir la llibertat de poder-me quedar el temps que vulgui en un acord o en un passatge, o fer una melodia curta i que això m’obri tot un món. L’objectiu no és sorprendre el públic, sinó sorprendre’m a mi mateix”. El concert tindrà una durada aproximada de 60 minuts, sense pausa.

 

Sobre Marco Mezquida

Premsa, programadors i públic coincideixen a assenyalar Marco Mezquida (Maó, 1987) com una de les aparicions més brillants i prometedores a l’escena musical peninsular en dècades. Els seus col·legues de l’Associació de Músics de Jazz i Moderna de Catalunya l’han distingit Músic de l’Any en quatre ocasions. Ha gravat diversos discos, vint-i-tres com a líder, amb els seus propis projectes artístics, i una quarantena com a sideman. Una vertiginosa activitat concertística l’ha portat a actuar en importants auditoris i sales de trenta-cinc països i als festivals i clubs de jazz més importants del món.

Va estudiar piano a l’Escola Municipal de Música de Maó amb Tomé Olives i Ricard Ramisa; anys més tard va seguir estudiant piano jazz i improvisació amb Suso González, piano clàssic amb Isabel Fèlix i orgue amb Tomé Olives. Es va llicenciar el 2009 a l’ESMUC, on va estudiar la carrera de piano amb el mestratge d’Agustí Fernández, Lluís Vidal, Albert Bover, Juan de la Rubia i Luca Chiantore. Des de llavors, Mezquida s’ha posicionat entre els músics més valorats i sol·licitats del panorama jazzístic i de les músiques improvisades a Espanya, i és considerat un dels artistes més complets i expressius de la seva generació.

Com a intèrpret, ha col·laborat amb músics prestigiosos, com Lee Konitz, Dave Liebman, Bill McHenry, Chris Cheek, Elliot Zigmund, Perico Sambeat i Javier Colina, entre d’altres. En el món de la dansa, ha col·laborant amb Sol Picó, Laia Molins, Juan de Juan i Joan Taltavull, i per al teatre ha compost i gravat la música de dues produccions dirigides per Julio Manrique, entre altres projectes.

Ha rebut diversos guardons, com el Premi Ciutat de Barcelona 2019, Premi Altaveu 2015 i dos premis Enderrock a millor disc de jazz de l’any, entre d’altres. Va ser elegit Personatge Rellevant de la Vida Menorquina l’any 2018. Darrerament destaquen els seus projectes amb Chicuelo, Carles Marigó i Sílvia Pérez Cruz.

Marco Mezquida improvisa al piano per celebrar el cinquè aniversari del seu debut al Palau