Beatrice Rana

El concert, d’autèntica pirotècnia musical, amb Chopin, Albéniz i Stravinsky, inaugurarà el cicle Palau Piano aquesta temporada

El dilluns, 11 de novembre (Sala de Concerts, 20 h), la pianista italiana Beatrice Rana debutarà al Palau de la Música Catalana amb un programa molt virtuosístic i d’una gran exigència interpretativa que inclourà obres de Frédéric Chopin, Isaac Albéniz i Igor Stravinsky, tota una declaració d’intencions per inaugurar el cicle Palau Piano d’aquesta temporada i la seva presentació a la ciutat de Barcelona. Amb només 26 anys, Beatrice Rana ja ocupa un lloc destacat al panorama musical internacional, tot actuant amb les orquestres i els directors més rellevants i amb l’aprovació unànime de la crítica i el públic d’arreu del món.

Rana interpretarà un repertori brillant. Iniciarà el concert amb la intimitat dels dotze Estudis, op. 25 de Chopin, infinites sensacions sonores compostes entre els anys 1832 i 1836, dedicades a la comtessa d’Agoult. Seguirà un altre exemple de virtuosisme i musicalitat, com és el tercer llibre de la Iberia d’Albéniz, obra mestra de compositor natural de Camprodon composta entre els anys 1905 i 1909 que reclama un gran domini tècnic del piano. Tancarà el concert una autèntica pirotècnia musical, els brillants tres moviments de gran virtuosisme de la música orquestral del ballet Petruixka d’Stravinsky, compost el 1911, que va arranjar per a Arthur Rubinstein el 1921 a França, deu anys després de l’estrena del ballet.

“Aquesta jove pianista italiana ha capturat els cors i les imaginacions del públic amb el seu art viu, intel·ligent i inspirador. Posa el seu formidable virtuosisme completament al servei de la música que interpreta” (premi artista emergent instrumental de The Critics’ Circle Awards 2017).

Nascuda a Itàlia el 1993 en una família de músics, Beatrice Rana inicià els estudis musicals als 4 anys i va rebre el mestratge de Benedetto Lupo al Conservatori de Música Nino Rota a Monopoli (Itàlia). Debutà com a solista amb orquestra als 9 anys amb el Concert en Fa menor de Bach. També ha estudiat a Hannover i a l’Accademia di Santa Cecilia de Roma. Amb 18 anys va guanyar el primer premi i tots els premis especials al prestigiós Concurs Internacional de Mont-real 2011 i dos anys després guanyà el segon premi i el premi del públic al Concurs Van Cliburn. També ha guanyat altres premis, com el Muzio Clementi o el Concurs Internacional de la República de San Marino.

Artista exclusiva de Warner Classics, el 2015 va publicar el primer CD amb el Concert núm. 2 de Prokófiev i el Concert núm. 1 de Txaikovski, amb Antonio Pappano i l’Accademia Nazionale di Santa Cecilia de Roma, àlbum que va rebre l’aprovació unànime internacional, pel qual la pianista va ser nomenada Newcomer of the Year («BBC Music Magazine»), fou CD seleccionat per la revista «Gramophone» i amb altres reconeixements de la crítica internacional. També ha publicat les Variacions Goldberg de Bach, àmpliament premiat i motiu de ser elegida Artista Femenina de l’Any als Classic BRIT Awards 2018. Aquest 2019 ha publicat un àlbum amb música d’Stravinsky i Ravel. El juny passat el president de la República italiana, Sergio Mattarella, va nomenar-la Cavaliere della Repubblica.

Les properes temporades debutarà amb la Symphony Orchestra de Chicago, Orchestre de París, Bayerische Rundfunk Sinfonieorchester, New York Philharmonic, Deutsches Sinfonie Orchester, Orquesta Nacional de España, Royal Stockholm Philharmonic Orchestra, Toronto Symphony Orchestra, Orchestre National de Lió i tornarà amb la London Philharmonic Orchestra i Vladimir Jurowski i amb la Filharmònica de Zuric i Fabio Luisi, formació de la qual és resident i amb qui oferirà una integral dels Concerts de Beethoven.

La virtuosa pianista Beatrice Rana presenta un programa exigent al Palau de la Música Catalana en el seu debut a Barcelona