20190219-Maria-Canyigueral

El proper dimarts, 19 de febrer (20 h, Petit Palau), en la programació del cicle Intèrprets Catalans, la pianista Maria Canyigueral debutarà al Palau de la Música Catalana amb Avantguarding Mompou. El projecte és un homenatge a Frederic Mompou, en el qual l’artista gironina ha encarregat obres a compositors europeus per completar la integral de Cançons i danses del mestre català.

Així doncs, Maria Canyigueral començarà el recital de piano amb Frederic Mompou, concretament amb la Cançó i dansa núm. 1, basada en La filla del carmesí i la Dansa de Castellterçol, i la Dansa núm. 2, basada en Dotze cavallers i Galop de cortesia. A partir d’aquest moment i durant noranta minuts sense pausa, la pianista interpretarà les obres encarregades a compositors europeus per a aquest programa intercalades amb la resta de Cançons i danses de Mompou. Com a eix comú, les noves peces s’han basat en el folklore català, igual que les escrites pel compositor barceloní. 

El projecte, premiat per l’Art Council d’Anglaterra, compta amb les noves composicions dels catalans Víctor Estapé, Josep Maria Guix (compositor convidat aquesta temporada al Palau) i Joan Magrané, i d’Antón García Abril (nascut a l’Aragó), Moritz Eggert (Alemanya), Konstantia Gourzi (Grècia), Jiří Gemrot (Txèquia), Nicolas Bacri (França) i Joseph Phibbs (Regne Unit).

Maria Canyigueral, nascuda a Girona i resident a Londres, va estudiar amb Michel Wagemans (Barcelona), André de Groote (Brussel·les) i Nino Kereselidze (Madrid). També va fer un Master of Arts in Performance a la Royal Academy of Music de Londres amb Sulamita Aronovsky. Ha tocat com a solista en nombroses sales importants del nostre país i del Regne Unit. Ha estrenat obres de diversos compositors, entre les quals Sí, a Montsalvatge de Benet Casablancas al Regent Hall de Londres. Recentment ha estat convidada a oferir recitals per a la Iberian Latin American Music Society, Oxford Chamber Music Society, Ibercamera, Juventudes Musicales o el Festival de Portaferrada.

El cicle Intèrprets Catalans de la temporada actual, que va iniciar el Trio de Barcelona el 22 de novembre passat, també inclou l’actuació de la flautista Patrícia de No, acompanyada al piano per Vesko Stambolov (25 d’abril), en què interpretarà obres de Josep Maria Guix i Philip Glass, els dos compositors convidats enguany al Palau, juntament amb obres de Mozart, Prokófiev i Doppler. I tancaran el cicle (20 de juny) Miquel Ramos (clarinet), Joel Bardolet (violí), Pau Codina (violoncel) i Carles Marigó (piano), que oferiran dues obres de Philip Glass i el Quartet per a la fi dels temps d’Olivier Messiaen.

La pianista Maria Canyigueral proposa un diàleg entre Mompou i compositors contemporanis