Joan Seguí

L’organista també obté el Premi Catalunya Música i el violinista Bernat Prat, el Trío Ramales i el Dúo Vallés-Vera han estat guardonats amb accèssits i premis especials

El concert de cloenda del cicle tindrà lloc el 27 de novembre i hi actuarà la soprano Mercedes Gancedo, guanyadora de l’edició de 2017

El jurat encarregat d’atorgar els premis corresponents a la vint-i-tresena edició del cicle de joves intèrprets El Primer Palau, format per Alfons Reverté Casas, Xavier Pagès-Corella, Raimon Colomer, Vladislav Bronevetzki i Mercedes Conde Pons, ha acordat atorgar el Premi El Primer Palau 2018 a l’organista Joan Seguí Mercadal. Segons el jurat, l’intèrpret que va debutar al Palau en el primer concert del cicle, el dia 1 d’octubre, “va destacar per la seva maduresa i solidesa interpretatives i el coneixement de les característiques específiques de l’instrument emprat”. En aquest cas, l’orgue Walcker del Palau de la Música Catalana, de factura romàntica, amb què va interpretar la Fantasia i fuga sobre el coral “Ad nos, salutarem undam”, S. 259 de Franz Liszt, obra extensa i de gran dificultat.El premi és dotat amb 5.000 euros, oferts per Mitsubishi Electric Europe B. V. Sucursal Espanya.

L’organista també ha rebut el Premi Catalunya Música, que s’atorga per cinquè any consecutiu, que consisteix en l’enregistrament d’una maqueta professional, amb un repertori escollit pel mateix guanyador, i en la promoció internacional a través de la xarxa de la Unió Europea de Radiodifusió.

A més, el jurat també ha decidit atorgar dos accèssits, de 1.250 euros cadascun, al violinista Bernat Prat i al Trío Ramales –format per Pablo Díaz (violí), Gonçalo Lelis (violoncel) i Andrés Navarro (piano). De Bernat Prat, que va debutar al Palau en el quart concert del cicle (22 d’octubre) i va interpretar la Partita per a violí núm. 2, BWV 1004 de J. S. Bach, el jurat ha destacat “la qualitat i projecció del seu so i la gosadia i valentia en l’elecció d’una obra tan icònica del repertori per a violí sol”. Del Trío Ramales, que va debutar en el primer concert del cicle (1 d’octubre) i va interpretar obres de P. Díaz, J. Turina i D. Xostakóvitx, el jurat ha destacat “la conjunció del grup de cambra i la brillantor individual de cada un dels integrants; així com també la qualitat del repertori programat, incloent-hi l’obra d’un dels integrants de la formació, Pablo Díaz”. El Trío Ramales també ha rebut el Premi de la Crítica, valorat en 1.000 euros, per comprar material musical. El jurat d’aquest premi era format pels crítics musicals Javier Pérez Senz, Josep Barcons, Jorge de Persia, Mònica Pagès i Xavier Cester.

Per la seva banda, el Dúo Vallés-Vera, format per Miguel Vallés, saxòfon alt, i Elisabeth Vera, piano, ha rebut el Premi Joventuts Musicals de Catalunya al millor intèrpret d’obra d’autor català, que li permetrà participar al circuit de la Xarxa de Músiques coordinat per aquesta entitat. El duo va debutar al Palau en el segon concert del cicle (8 d’octubre) i va interpretar obres de S. Brotons, W. Albright i P. Creston. Segons el jurat, el duo ha destacat pel “bon equilibri musical dels dos membres del duo i la brillant interpretació de l’obra de Salvador Brotons”.

Els premis han estat anunciats aquest matí en roda de premsa. A l’acte també s’ha presentat el concert de cloenda del cicle El Primer Palau 2018, que tindrà lloc dimarts vinent, 27 de novembre (20 h), en què es repartiran els premis als guanyadors de l’edició 2018 i hi actuarà la soprano Mercedes Gancedo, guanyadora del Premi El Primer Palau 2017. La cantant estarà acompanyada al piano per Beatriz Miralles i oferirà un programa amb àries i cançons de G. Fauré, C. Debussy, Y. Nakada, R. Strauss, R. Schumann, H. Wolf, X. Montsalvatge i L. Bernstein.

El 23è cicle El Primer Palau va començar l’1 d’octubre passat i va donar l’oportunitat de debutar a la Sala de Concerts a dotze joves intèrprets de música clàssica. A més dels guardonats, en aquesta edició hi han participat la guitarrista Andrea González Caballero, el violoncel·lista Roger Morelló, el MazikDuo (Tolo Genestar, clarinet, i Marc Sumsi, piano) i el trompista Adrián Díaz Martínez.

El cicle, que impulsa la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana, compta per divuitè any consecutiu amb el patrocini exclusiu de Mitsubishi Electric.

Oberta la convocatòria de participació a El Primer Palau 2019
D’altra banda, ja és oberta la convocatòria per participar a la vint-i-quatrena edició del cicle El Primer Palau, adreçada a instrumentistes de corda, teclat, vent o percussió, cantants, duos amb piano i grups de música de cambra constituïts, de nivell superior o graduats. Els sol·licitants hauran de ser de nacionalitat espanyola, o residents a l’Estat espanyol, nascuts a partir de l’any 1992 en el cas dels instrumentistes, o a partir de l’any 1989 en el cas dels cantants. Els candidats hauran d’enviar la sol·licitud de participació al cicle abans del dia 21 de gener de 2019. Podeu veure les bases aquí.

L’organista Joan Seguí Mercadal guanya el Premi El Primer Palau 2018, que atorga el cicle El Primer Palau amb el patrocini de Mitsubishi Electric