ECOLANIA DE MONTSERRAT

El concert dona el tret de sortida a la temporada 2021-2022 de BCN Clàssics i és fruit de la coproducció entre BCN Clàssics i el Palau de la Música Catalana

El cor de l’Escolania de Montserrat i La Grande Chapelle actuaran per primera vegada en un concert conjunt al Palau de la Música Catalana, el proper dimarts 21 de desembre. Sota la direcció d’Albert Recasens, presentaran un programa que aposta decididament pel patrimoni musical català: la Missa Scala Aretina de Francesc Valls i una selecció de motets de compositors montserratins. El concert, que dona el tret de sortida a la temporada 2021-2022 de BCN Clàssics, està inclòs dins del cicle Palau Bach i és fruit de la col·laboració entre BCN Clàssics i el Palau de la Música Catalana.

La formació vocal i instrumental de música antiga La Grande Chapelle va néixer el 2005 amb la voluntat de realitzar una nova lectura de les grans obres vocals hispàniques dels segles XVI al XVIII i contribuir a la labor de recuperació i difusió del patrimoni històric musical hispànic. El musicòleg i director Albert Recasens va assumir la direcció artística de l’ensemble el 2007, i des de llavors ha dirigit nombrosos concerts tant de polifonia com de música barroca al capdavant de la formació.

El proper 21 de desembre s’estrenaran al Palau de la Música Catalana acompanyats d’uns coneguts de la casa, el cor de l’Escolania de Montserrat.

Les dues formacions s’uneixen per presentar un programa d’autors catalans. La primera part inclou una selecció de motets d’alguns dels més cèlebres mestres de capella del monestir de Montserrat dels segles xvii i xviii: Joan Cererols, Miquel López, Benet Julià i Narcís Casanoves. La segona part estarà dedicada enterament a la Missa Scala Aretina (1702) de Francesc Valls, l’obra magna d’aquest compositor, del qual enguany celebrem el 350è aniversari del seu naixement.

La Missa Scala Aretina va donar lloc a un dels debats musicals més encesos de l’època. La polèmica tenia un fons estètic, però també un altre de polític que responia a la tibant situació entre les diferents faccions de la Guerra de Successió. El 1719, Francesc Valls, que era mestre de capella de la catedral de Barcelona des de 1703, va ser destituït i desterrat per ordre de Felip V.

Les entrades del concert es poden adquirir a les taquilles del Palau de la Música i de BCN Clàssics, i també al web www.palaumusica.cat i www.bcnclassics.cat.

L’Escolania de Montserrat i La Grande Chapelle actuen per primera vegada junts al Palau de la Música Catalana amb un programa protagonitzat per autors catalans del Barroc