RMC_372_portada - detall

Ja podeu llegir la Revista Musical Catalana núm. 372, corresponent als mesos de maig-agost 2020, que es complementa, com és habitual, amb els continguts de la pàgina web i les xarxes socials Facebook, Twitter i Instagram de la publicació, que s’actualitzen permanentment.

Aquest número de la Revista Musical Catalana ha nascut enmig d’una situació excepcional a causa de la pandèmia del coronavirus COVID-19. Aquest context de crisi sanitària a escala mundial ha impactat també en la publicació, que estava a punt de tancar l’edició quan es van començar a notar les conseqüències de la pandèmia al nostre país i, per tant, es va poder reaccionar tan sols parcialment a les noves circumstàncies i a les incerteses que s’han derivat. Albert Torrens, director de la publicació, ens diu en l’editorial d’aquest número que “la incertesa plana sobre bona part del que anunciem. Amb tot, creiem convenient oferir els continguts que havíem estat preparant fins avui i treballem intensament per seguir i fer-vos seguir de prop els esdeveniments”.

Així, al número 372 dediquem la portada a la mezzosoprano nord-americana Joyce DiDonato, a qui vam entrevistar amb motiu de la seva doble cita a Barcelona. La cantant havia d’actuar al Palau de la Música Catalana el 13 de maig, al costat del grup Il Pomo d’Oro, i al Gran Teatre del Liceu el 30 d’abril i el 3 de maig, en una versió de concert de l’òpera Semiramide de Rossini. L’actuació al Palau de la Música Catalana s’ha reprogramat per al dia 10 de gener de 2021. També, destaquem la programació de la  pròxima temporada 2020-21 del Palau de la Música Catalana que es va presentar el 16 d’abril passat.

En aquest número el dossier el dediquem a Robert Gerhard, amb motiu del cinquantenari de la seva mort, amb un recull dades biogràfiques, una selecció discogràfica i el testimoni dels qui el van conèixer. En clau d’aniversaris, també publiquem sengles articles dedicats a Joan Brudieu, un dels compositors més importants del Renaixement a Catalunya, amb motiu dels 500 anys del seu naixement; al Festival de Torroella de Montgrí, que aquest any fa 40 anys; i al 5è aniversari de la Jove Orquestra Simfònica de Barcelona, que dirigeix Carlos Checa. També publiquem un article dedicat al remodelat Museu Isaac Albéniz de Camprodon, que va reobrir fa un any després de sis anys tancat.

El número 372 es completa, entre d’altres, amb les seccions habituals com L’ànima del so, amb Xavier Puertas, El compositor, dedicada a J. S. Bach o Escenaris del món, dedicada al Festival d’Ais de Provença. D’altra banda, a partir d’aquest número ampliem la col·laboració amb Catalunya Música, amb dues pàgines per conèixer més a fons les novetats d’una programació divulgativa i informativa que aposta aquesta temporada per una obertura musical i de continguts. També destaquem la sèrie Fons Musicals de Catalunya amb l’article que presenta, en línies generals, el fons de partitures que l’Orfeó Català ha anat documentant d’ençà dels seus inicis i que custodia el Centre de Documentació de l’Orfeó Català (CEDOC).

Finalment, us recomanem la secció La Casa dels Cants, dedicada a l’actualitat de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana, que obra amb els projectes de la família coral de l’Orfeó Català de la pròxima temporada 2020-21, com les col·laboracions amb grans batutes internacionals (Yuri Temirkànov i Kirill Petrenko, entre d’altres) o la celebració del centenari de l’estrena a l’Estat espanyol de la Passió segons Sant Mateu de Bach, que va fer l’Orfeó Català el 1921. Malauradament, algunes de les properes actuacions dels cors anunciades no tindran lloc a causa de la pandèmia. Dels continguts també destaquem l’entrevista a Susanna Serrano, la nova gerent de Palau Vincles, abans anomenat Clavé XXI, que explica el nou impuls del projecte social del Palau.

També podeu escoltar la banda sonora d’aquest número al llistat d’Spotify que hem creat especialment per a l’ocasió.

Podeu trobar la Revista Musical Catalana núm. 372 als punts de venda habituals. També la podeu obtenir en versió digital a través del portal de premsa i revistes en català iQuiosc.cat.

 

Fotografia de Joyce DiDonato (portada RMC 372): ©Simon Pauly

Joyce DiDonato, portada de la Revista Musical Catalana núm. 372