El 2024 és un any per recordar dos directors i compositors de prestigi, pare i fill, que van patir les conseqüències dels lamentables fets històrics de la primera meitat del segle XX, però que són peça clau del panorama musical català. Parlem de Joan Lamote de Grignon, de qui es recorda el 75è aniversari de la mort, i Ricard Lamote de Grignon, de qui celebrem el
125è aniversari del naixement.

Joan Lamote de Grignon va néixer a Barcelona, de pare d’ascendència francesa i mare catalana. Inclinat de jove cap a la música, estudià a Barcelona, on es va establir i ben aviat va esdevenir-ne un personatge clau. Va formar part del claustre de professors del Conservatori del Liceu i més endavant va esdevenir-ne el director; va fundar l’Orquestra Simfònica de Barcelona, va dirigir l’Orquestra Filharmònica de Berlín –que va interpretar La Nit de Nadal!– i va ser director de la Banda Municipal de Barcelona en una època gloriosa per a la formació.

Ricard, el seu fill, va seguir-ne els passos i va formar part del Grup dels Vuit (compositors independents de Catalunya) junt amb Eduard Toldrà, Manuel Blancafort, Robert Gerhard, Frederic Mompou, Baltasar Samper, Agustí Grau i Joan Gibert Camins. Va ser autor de cançons, música de cambra, de banda i, també, per a cobla.

Acabada la Guerra Civil, pare i fill es van traslladar a València i van patir les conseqüències de la seva oposició al franquisme.

Joan i Ricard Lamote de Grignon