“Queda’t, il·lusió!”, de l’acte I de Hamlet
— William Shakespeare

Artista, assagista, crític i fotògraf, Joan Fontcuberta (Barcelona, 1955) representa una visió crítica de la realitat, les veritats fotogràfiques, històriques o fictícies mitjançant la fotografia i el seu context.
Té obres penjades i adquirides per més d’una trentena dels museus i les sales d’art més importants del món, com el MoMA o el Metropolitan Museum de Nova York, Centre Georges Pompidou de París, Art Institute de Chicago, CAAC de Sevilla, IVAM de València, Folkwang Museum d’Essen, Parco Gallery de Tòquio, MNAC, MACBA,
Redpath Museum de Mont-real i Museée de l’Elisée de Lausana, entre d’altres. L’any 2013 va rebre el prestigiós guardó Premi Internacional
de Fotografia Hasselblad.
El projecte que mostrarem al Palau de la Música Catalana exposa el procés de transformació de les mateixes fotografies per diferents patologies. Les fotografies són organismes com un metabolisme orgànic i tenen un cicle propi: neixen, creixen, es reprodueixen i moren. El seu deteriorament comença, mitjançant un procés químic, quan les condicions no són òptimes. Fontcuberta rescata aquestes fotografies malaltes, que han patit algun tipus de trauma, quan gairebé han desaparegut i perdut la informació que contenien.
El resultat d’aquesta venjança de les imatges és alhora poètic i nostàlgic. Unes fotografies que han perdut la seva materialitat, però que encara, mutants, en un acte creatiu de reciclatge fotogràfic ens projecten noves imatges molt poderoses. Una proposta que planteja un diàleg entre el natural i el sobrenatural.
L’obra de Fontcuberta sedueix, provoca i intriga, però alhora incorpora la ironia com a part estratègica: una façana amable per a una crítica molt profunda.

Activitats relacionades

Exposició “Trauma”

Dates per determinar
Sala Lluís Millet


Imatges que es desgasten, s’esquerden, s’oxiden, que mai són fixes. Una mostra sobre la reapropiació i despossessió de la imatge.


Amb la col·laboració de la Col·lecció Banc Sabadell


Amb la col·laboració de la Galeria Àngels Barcelona

Joan Fontcuberta, artista plàstic convidat