RMC_377_portada_Ferran_Cruixent-detall-BLOG

Ja podeu llegir la Revista Musical Catalana núm. 377, corresponent als mesos de setembre-desembre de 2022, que es complementa, com és habitual, amb els continguts de la pàgina web i les xarxes socials Facebook, Twitter i Instagram de la publicació, que s’actualitzen permanentment.

Aquest nou número de la Revista Musical Catalana dedica la portada i l’entrevista principal, que signa Albert Torrens, al compositor barceloní Ferran Cruixent, compositor convidat d’aquesta temporada 2022-23 del Palau de la Música Catalana, al costat de Caroline Shaw. De Cruixent es podran escoltar obres que han tingut èxit arreu del món, però mai interpretades a Catalunya, com el Concert per a percussió i orquestra “Focs d’artifici”, i una estrena coral encàrrec del Cor de Cambra del Palau.

També s’inclouen dues converses més. Mònica Pagès entrevista el músic Hopkinson Smith, referent de la interpretació dels instruments antics de corda polsada, amb motiu del 450 aniversari del naixement del monistrolenc Joan Carles i Amat, autor del primer tractat de guitarra d’Europa. Per la seva banda, Josep Marida Codina entrevista el violinista Emilio Moreno, amb motiu dels 30 anys de La Real Cámara, formació del qual n’és fundador

El dossier està dedicat a la música d’arrel a Catalunya, amb articles de Marta Lanau, Ester Plana/Quim Rutllant i Pau Benavent. Altres continguts destacats d’aquest número son el reportatge dedicat als programes familiars i educatius de les institucions musicals d’Ana María Dávila, i els articles dedicats al centenari de la fundació de la Cobla Barcelona, per Albert Fontelles, i les temporades de l’Auditori, per Marta Porter, i del Gran Teatre del Liceu, per Rosa Massagué. També Sílvia Pujalte parla dels lieder de Gustav Mahler i Friedrich Rückert.

Com és habitual, la secció La Casa dels Cants recull l’activitat dels cors de la família de l’Orfeó Català i l’actualitat de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana. En aquesta ocasió Pablo Larraz, nou director de l’Orfeó Català i de l’Escola Coral de l’Orfeó Català, explica la filosofia musical i humana del seu projecte coral. També es dona a conèixer Joaquim Uriach, nou president de l’Associació Orfeó Català i de la Fundació, així com les novetats de la plataforma Palau Digital, que es renova amb nous continguts.

Aquest número es completa, entre d’altres, amb seccions habituals: El compositor, dedicada a César Franck; Escenaris del mon, dedicada a l’Opéra Comique de París; Investigadors; i Melòmans, en què el polític Quim Torra explica el seu gust musical. La secció dedicada a l’emissora Catalunya Música és dedicada a Els homes clàssics, Albert Galceran i Pedro Pardo.

Us convidem, doncs, a llegir aquest número 377 de la Revista Musical Catalana que podeu trobar als punts de venda habituals, o bé en versió digital a través del portal de premsa i revistes en català iQuiosc.cat.

També podeu escoltar la banda sonora d’aquest número a la llista d’Spotify que hem creat especialment per a l’ocasió.


Fotografia de Ferran Cruixent (portada RMC 377): ©Quim Roser

Ferran Cruixent, portada de la Revista Musical Catalana núm. 377