llum elements eugenia balcells

Exposició: La llum dels elements

Nota

Dates: del 16 de gener al 31 de març de 2024
Lloc: Sala Lluís Millet
Accés: amb entrada de concert (vegeu programació) o de visita guiada (de 9 a 16 h)

Detalls

Eugènia Balcells proposa una instal·lació original per a la Sala Lluís Millet del Palau de la Música Catalana: “La llum dels elements”

El projecte "La llum dels elements" consisteix en:
-el mural Homenatge als elements
-la videoinstal·lació Freqüències

La instal·lació audiovisual creada per Eugènia Balcells per a la Sala Lluís Millet parla de la creació com una dansa energètica que es manifesta a través de llums i colors, tal com succeeix a la vidriera i a la balustrada de les columnes modernistes.

Homenatge als elements s’han reunit dues icones de la física i de la química en una única imatge per primera vegada: els espectres d’emissió dels elements i la taula periòdica. Homenatge als elements reconeix el caràcter simbòlic de la Taula Periòdica afegint la signatura de llum de cada element a la seva descripció química. Homenatge als elements celebra simultàniament el poder intrínsec de la llum i el tresor inestimable del coneixement humà. Cap altra imatge té el caràcter simbòlic de la unitat en la diversitat que està continguda en aquest mural.

El mural Homenatge als elements ofereix als espectadors una experiència estètica que els aproxima a la comprensió actual de la realitat, seguint una tradició ben establerta en la Història de l’Art, com per exemple ho van fer les catedrals al difondre amb els seus pòrtics escultòrics i les seves pintures el coneixement disponible en la seva època.

Freqüències és una obra de videoart creada a partir dels espectres lluminosos dels elements que, a la Sala Lluís Millet, s’oferirà de forma inèdita en una superposició entrellaçada a les parets de la sala i a terra, creant un teixit de llum que permetrà a les persones submergir-se en aquesta dansa de llums i ser part de l’obra d’una forma immersiva.  

La videoinstal·lació Freqüències és una projecció contínua immersiva en la qual les empremtes lluminoses que emet cadascun dels elements es combinen les unes amb les altres, fet que permet experimentar a cada individu de primera mà la vibració atòmica de la matèria. Ens porta a l’interior d’una poesia escrita en l’alfabet fonamental: la matèria que conforma l’Univers. Ens deixa tocar les línies espectrals i caminar entre elles, observant les particions entre elles i detectar així els més subtils estats quàntics. D’alguna manera, podem afirmar que la llum és la veu de la matèria. 

Fulletó i crèdits

Informació i entrades

Dates i compra d'entrades

    Informació de l'obra

    Organitza:Fundació Orfeó Català-Palau de la Música

    Exposició: La llum dels elements