JUSSEN Lucas & Arthur Jussen (c)Borggreve

El proper dilluns, 1 de juliol (Sala de Concerts, 20 h), els germans Lucas i Arthur Jussen debutaran al Palau de la Música Catalana en l’últim concert del cicle Palau Piano d’aquesta temporada.

Els joves holandesos de 26 i 22 anys, guanyadors de múltiples premis, obriran el concert amb dos coralsAus tiefer Not schrei ich zu dir, BWV 687 i Nun komm, der Heiden Heiland, BWV 599– de Johann Sebastian Bach transcrits per a quatre mans pel gran compositor hongarès György Kurtág. De Wolfgang Amadeus Mozart interpretaran la Sonata per a dos pianos, en Re major, KV 448, l’única composició per a quatre mans del catàleg mozartià. El compositor austríac va començar a interpretar sonates a quatre mans quan era un nen i viatjava juntament amb la seva germana per les corts europees per donar-se a conèixer. Seguidament interpretaran Lebensstürme, en La menor, D. 947 de Franz Schubert. Clourà la primera part la música catalana de Frederic Mompou. Del compositor de Barcelona es podrà escoltar Comptines, obra formada per tres peces breus.

Ocuparà la segona part l’obra que va marcar l’inici de la música moderna: La consagració de la primavera d’Igor Stravinsky. Estrenada el 1913 a París per encàrrec de Serge Diaghilev, amb el mític ballarí rus Vàtslav Nijinski i direcció de Pierre Monteux, va provocar un dels escàndols més sonats en una estrena en la història de la música, pel trencament dels esquemes musicals que va suposar. Els germans Jussen n’interpretaran la versió per a dos pianos.

Lucas & Arthur Jussen van rebre les primeres lliçons amb Lenny Bettman a Hilversum (Holanda), la seva ciutat natal. El 2001 Lucas fou finalista del Festival de Piano de Rotterdam i el 2004 Arthur va ser nomenat Jove Talent Musical de l’Any. Van ser convidats per Maria João Pires a estudiar a Portugal i al Brasil. Han rebut altres premis, com a joves talents al Concertgebouw (2011) i el premi del públic del Festival de Mecklenburg-Vorpommern. A més de tocar amb la Royal Concertgebouw Orchestra, Rotterdam Philharmonic Orchestra o la Radio Chamber Philharmonic Orchestra, han estat convidats per l’Orquestra Mariïnski, Dallas Symphony Orchestra, MDR Sinfonie Orchester, Sydney Symphony Orchestra, Filharmònica de Hong Kong, Gulbenkian Orchestra, Camerata Salzburg, BBC Concert Orchestra, etc. I col·laboren amb els directors Eliahu Inbal, Neville Marriner, Jukka-Pekka Saraste, Frans Brüggen, Valery Gergiev, Markus Stenz o Jaap van Zweden, entre d’altres. A l’Estat espanyol van debutar amb l’Orquesta Sinfónica de Tenerife el 2017. La seva agenda 2018-19 inclou el debut amb la Philadelphia Orchestra, City of Birmingham Symphony Orchestra, Danish National Symphony Orchestra, Vancouver Symphony Orchestra, Bruckner Orchester Linz, Orchestre National de Lilla, Orchestre Philharmonique de Luxemburg, Netherlands Philharmonic Orchestra, SWR Symphonieorchester i la Münchener Kammerorchester.

Els germans Lucas & Arthur Jussen debuten al Palau de la Música Catalana amb La consagració de la primavera en versió per a dos pianos