Com és sabut, el 13 de març passat es va aturar l’activitat, tant dels cors de l’Orfeó Català com del Palau de la Música Catalana, a causa de les mesures extraordinàries imposades per les autoritats de l’Estat per a la contenció de la COVID-19. Per aquest motiu, fa setmanes que els cantaires de l’Orfeó Català no poden assajar, però tot i això han volgut continuar fent música i trobar-se, encara que sigui virtualment.

Simon Halsey reuneix cantaires de l’Orfeó Català, del London Symphony Chorus i del CBSO Chorus de Birmingham, per cantar virtualment l’Ave verum de Mozart

Un total de 160 cantaires, entre els cors de l’Orfeó Català i el Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana, el London Symphony Chorus i el CBSO Chorus de Birmingham, dirigits per Simon Halsey (director artístic de les formacions), s’han unit per enregistrar virtualment un vídeo amb l’Ave verum de Mozart. “Estic especialment emocionat que els meus tres estimats cors s’hagin reunit per enregistrar aquesta obra mestra de Mozart; cors i ments connectats més enllà de les fronteres en temps de crisi”, explica Halsey. Una unió des de la llunyania per enviar un missatge de germanor, universalitat i solidaritat, que és possible gràcies a la tecnologia, que permet trencar barreres i eliminar distàncies enmig de la pandèmia de la COVID-19.

Simon Halsey ha escollit el motet Ave verum de Mozart –pilar de la literatura coral, que el compositor va compondre al tram final de la seva vida– perquè “és molt especial per a l’Orfeó Català, ja que és una de les primeres obres que en van interpretar els cantaires fundadors. Una obra que interpretem any rere any”. L’Ave verum de Mozart va ser una de les obres que l’Orfeó Català va interpretar en el seu primer concert, el 8 d’abril de 1892, fa més de 125 anys.

Amb aquest vídeo, els cantaires catalans procedents de l’Orfeó Català, el Cor Jove i el Cor de Noies, juntament amb el Cor de Cambra del Palau i els cantaires anglesos han volgut testimoniar que la passió per la música els ha unit malgrat l’aïllament i la distància física que els separa. El vídeo ha estat produït i editat pels cantaires Emili Flores (Orfeó Català) i Joaquim Badia (London Symphony Chorus).

Margarideta i O vos omnes

Durant aquests temps de confinament, cantaires de l’Orfeó Català, sota la direcció de Pablo Larraz i amb Pau Casan al piano, van presentar fa uns dies al seu canal de Youtube dos vídeos més, l’un amb la cançó Margarideta del Retaule de cançons catalanes, amb arranjaments per a cor i piano d’Albert Guinovart que l’Orfeó li va encarregar, i l’altre amb O vos omnes de Pau Casals, una obra màgica compartida per moltes generacions de l’Orfeó Català i dedicat a totes aquelles persones que hagin patit la COVID-19 i a les que hagin perdut éssers estimats.

És un plaer compartir amb vosaltres aquests vídeos, produïts i realitzats per cantaires de l’Orfeó Català a qui volem agrair que d’aquesta manera ens acompanyin durant aquest període de confinament.

Esperem retrobar-nos ben aviat per gaudir de la música en directe a la Casa dels Cants.

Els cantaires de l’Orfeó Català ens acompanyen durant el confinament