BUCH, Eudald

Abans del concert tindrà lloc el lliurament de premis del cicle amb el Quartet Atenea com a guanyador el Premi El Primer Palau 2022

Demà dijous, 17 de novembre (Sala de Concerts, 20 h), tindrà lloc el concert de cloenda d’El Primer Palau 2022, el cicle de concerts que dona l’oportunitat a joves músics de debutar a la Sala de Concerts modernista. Enguany el cicle ha estrenat un nou format i s’ha presentat com una marató de set concerts que va tenir lloc el 22 d’octubre passat. Demà, abans del concert de cloenda, que serà protagonitzat pel pianista Eudald Buch, guanyador del Premi El Primer Palau 2021, i que interpretarà obres de Chopin i Skriabin, es farà el lliurament de premis d’aquest any 2022.

El Quartet Atenea format pels catalans Gil Sisquella i Jaume Angelés, violins, i Bernat Santacana, viola, i el gallec Iago Domínguez, violoncel, rebrà del Premi El Primer Palau 2022, dotat amb 5.000 euros oferts per Mitsubishi Electric Europe B. V. Sucursal Espanya, patrocinador del cicle de concerts des de fa vint-i-dos anys. El Quartet Atenea també rebrà el Premi Catalunya Música, atorgat per l’emissora nacional de Catalunya, consistent en l’enregistrament d’una maqueta professional amb un repertori que triarà l’artista i en la promoció nacional i internacional a través dels seus canals (emissores de ràdio i xarxa de la Unió Europea de Radiodifusió), així com també el Premi de la Crítica, dotat amb 1.000 euros per a la compra de material musical, el premi extraordinari Premi Juventudes Musicales de España, atorgat per la confederació de Joventuts Musicals d’Espanya, consistent en la participació en la Red de Músicas que l’entitat organitza a diverses localitats de l’Estat espanyol durant la temporada 2023-24, i el Premi del Públic. Per la seva banda, la violoncel·lista catalano-suïssa Ariadna Chmelik i la soprano Aida Gimeno rebran dos accèssits, de 1.250 euros cadascun; també, la cantant segoviana rebrà el premi extraordinari Premi Joventuts Musicals de Catalunya, al millor intèrpret d’obra d’autor català, atorgat per la Federació de Joventuts Musicals de Catalunya i consistent en la participació al circuit Xarxa de Músiques a Catalunya.

Enguany, el jurat d’El Primer Palau 2022 ha estat format per Joaquín Arrabal, contrabaix solista de l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu i professor al Conservatori Superior de Música del Liceu; Raimon Colomer, guitarrista i responsable de l’àrea de producció de Catalunya Música; Josep Fuster, clarinet assistent de solista de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya i professor a l’ESMUC; Ulrike Haller, soprano i professora a l’Escola Coral de l’Orfeó Català, i Jordán Tejedor, violinista i professor del Conservatori Superior de Música del Liceu. Per la seva banda, el jurat de la crítica estava format per Jorge de Persia (La Vanguardia), Pep Gorgori (ABC), Alba Nogueras (Núvol), Albert Torrens (Revista Musical Catalana) i Lluís Trullén (Scherzo).

Impulsat per la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana, el cicle ha gaudit per vint-i-dosè any consecutiu del patrocini exclusiu de Mitsubishi Electric. El Primer Palau s’ha consolidat com una de les plataformes més sòlides que els joves músics poden trobar per viure les primeres experiències de concert amb les màximes condicions de rigor i professionalitat, alhora que esdevé un aparador de l’excel·lència musical de les generacions emergents de joves intèrprets. Aquest any 2022 han debutat a la Sala de Concerts del Palau de la Música Catalana deu joves intèrprets de música clàssica d’un alt nivell. A més dels músics guardonats, han intervingut la violinista Alexis Hatch, de nacionalitat espanyola i nord-americana, del clarinetista canari Daniel Molina, la soprano coloratura polonesa-nord-americana Alexandra Nowakowski i l’acordionista càntabra Marta Cubas.

Convocatòria El Primer Palau 2023

Ja està oberta la convocatòria d’El Primer Palau 2023, corresponent a la vint-i-vuitena edició. Els participants poden ser instrumentistes de corda, teclat, vent o percussió, cantants, duos amb piano i grups de música de cambra constituïts, de nivell superior o graduats. Els sol·licitants hauran de ser ciutadans o residents d’estats membres de la Unió Europea, nascuts a partir de l’any 1996 en el cas dels instrumentistes, o a partir de l’any 1993 en el cas dels cantants. Els candidats hauran d’enviar la seva sol·licitud de participació abans del dia 23 de gener de 2023.

(fotografia del Quartet Atenea durant la seva intervenció a El Primer Palau 2022 ©Mario Wurzburger).

El pianista Eudald Buch protagonitza el concert de cloenda del cicle El Primer Palau demà dijous al Palau de la Música Catalana