LIGORIO, Daniel (c)Ricardo Ríos Visual Art

El dimecres 16 de febrer (Sala de Concerts, 20 h), el pianista català Daniel Ligorio torna al Palau de la Música Catalana per oferir un programa genuïnament americà. Considerat per la crítica i el públic com un dels pianistes amb més projecció del panorama nacional, Ligorio, que va guanyar el Premi El Primer Palau l’any 1996, combinarà dues de les obres més populars de George Gershwin i Leonard Bernstein, dos dels compositors més destacats del gènere musical nord-americà, amb l’obra de l’argentí Astor Piazzolla, compositor de qui el 2021 es va commemorar el centenari del naixement i aquest 2022 s’escau el trentè aniversari de la mort. Un programa, corresponent al cicle Palau Piano, que esdevé “una de les millors cartes de presentació d’aquestes músiques que, sense deixar de mirar a Europa, tenen el regust dolç i fresc d’unes melodies i harmonies, d’una manera de fer, diferents d’allò que trobem al Vell Continent”, com explica el musicòleg i periodista Pep Gorgori al programa de mà del concert.

Ligorio començarà el concert amb la versió per a piano sol de Rhapsody in blue de Gershwin, “una mostra d’exigència virtuosística per extreure tota la riquesa d’una música que té un peu en la tradició clàssica i un altre al jazz”. Escrita el 1924 per a piano i banda de jazz, l’obra va captivar tant el públic com la crítica des del primer moment, tot considerant que el músic “havia aconseguit amb èxit aclaparador portar la música del jazz a les sales de concerts satisfent tothom”. La seguirà la suite Danses simfòniques de ‘West Side story’ de Bernstein, que ell mateix va publicar “extraient-ne els fragments en què els protagonistes són ritmes que van del blues al mambo i el txa-txa-txa” i de la qual Ligorio interpretarà una selecció per a piano sol. El concert acabarà amb les Cuatro estaciones porteñas de Piazzolla, conegut com a autor de tangos cèlebres, però format com a músic als Estats Units i Europa amb mestres com ara Nadia Boulanger. Partitura original per a un quintet d’instruments que inclou el bandoneó, la qualitat de l’obra “va permetre, un cop més, que se’n fessin arranjaments per a agrupacions d’instruments ben diversos i, també, és clar, per a piano sol”.

Daniel Ligorio, nascut a Martorell, ha ofert recitals en solitari i amb orquestra a les sales i els festivals més prestigiosos del país, tot assolint grans èxits de crítica i públic. Xavier Montsalvatge va afirmar que “l’art pianístic de Daniel Ligorio no enganya, perquè per sobre de tot és autèntic”, referint-se a un recital a l’Auditorio Nacional de España amb l’Orquesta de RTVE; també el crític Xavier Cester ha escrit que “des de la inoblidable visita de Claudio Arrau no escoltàvem a Barcelona un Emperador pianísticament tan extraordinari”, amb motiu de la seva interpretació del Concert núm. 5 de Beethoven al Palau de la Música amb l’OBC.

Els últims anys ha intervingut en projectes tan importants com l’enregistrament del Concert per a piano i orquestra de Joaquín Rodrigo per al segell Naxos; l’estrena internacional del Concert per a dos pianos i orquestra, “Juventus” d’Antón García Abril, amb motiu del cinquantenari de Juventudes Musicales de España; l’enregistrament de la integral per a piano de Manuel de Falla, i la dels Trios de Turina per a piano, violí i violoncel amb el Trio Arriaga, així com els àlbums sobre George Gershwin i recentment sobre Enric Granados per a Warner Music. Des del 2005 és professor de piano i música de cambra al Conservatori Superior de Música del Liceu.

Els seus premis com a pianista i component de diversos grups de cambra li han obert les portes a gires importants, tant per Europa com Amèrica i l’Àsia. Destaquen el Concurso Nacional de Juventudes Musicales de España, Premi Infanta Cristina i Fundación Yamaha, i a nivell internacional, Kendall Taylor Beethoven Piano Prize, Quilter Piano Competition, Hopkinson Gold Medal & Sydney & Peggy Shimmin Piano Prize, International Tournament Competition i el primer premi del Concurs Gaetano Zinnetti a Verona.

(fotografia de Daniel Ligorio ©Ricardo Ríos Visual Art)

El pianista Daniel Ligorio presenta al Palau de la Música Catalana un programa genuïnament americà amb obres de Gershwin, Bernstein i Piazzolla