BUCH, Eudald ©A. Bofill

El lliurament de premis i el concert de cloenda tindran lloc aquest dijous, 18 de novembre, amb la violista Cristina Cordero, guanyadora del Premi El Primer Palau 2020

El jurat encarregat dels premis corresponents a la vint-i-sisena edició del cicle de joves intèrprets El Primer Palau, format per Corrado Bolsi, Raimon Colomer, Ulrike Haller, Alfons Reverté i Alba Ventura, ha acordat atorgar el Premi El Primer Palau 2021 al pianista català Eudald Buch, dotat amb 5.000 euros oferts per Mitsubishi Electric Europe B. V. Sucursal Espanya, patrocinador del cicle de concerts des de fa vint-i-un anys. Eudald Buch, de 24 anys i format a l’Escolania de Montserrat, al Conservatori de Vic, a la Chetham’s School of Music de Manchester, a l’ESMUC i al Conservatori Txaikovski de Moscou, va destacar per la seva solidesa interpretativa al capdavant d’una obra de tanta exigència com la Sonata en Si menor de Franz Liszt.

A més, el jurat també ha decidit atorgar dos accèssits, de 1.250 euros cadascun, al violagambista aragonès Miguel Bonal i al clarinetista portuguès fincat a Suïssa Sergio Pires. Miguel Bonal és el primer violagambista que ha participat al cicle, fet que el jurat ha valorat molt positivament i que contribueix a la diversificació de la proposta artística del cicle i també a la consolidació i continuïtat generacional d’un instrument que té en la figura de Jordi Savall una icona d’abast internacional. Miguel Bonal també ha guanyat dos dels premis extraordinaris: el Premi Catalunya Música, atorgat per l’emissora nacional de Catalunya, consistent en l’enregistrament d’una maqueta professional amb un repertori que triarà l’artista i en la promoció nacional i internacional a través dels seus canals (emissores de ràdio i xarxa de la Unió Europea de Radiodifusió), i el Premi de la Crítica, dotat amb 1.000 euros per a la compra de material musical, el jurat del qual estava integrat pels crítics musicals Toni Colomer, Pep Gorgori, Javier Pérez Senz, Jorge de Persia i Lluís Trullén. Pel que fa a la resta de premis extraordinaris, el duo de pianos Anton & Maite (format pel rus Anton Dolgov i la navarresa Maite León) ha obtingut el Premi Juventudes Musicales de España, atorgat per la confederació de Joventuts Musicals d’Espanya, consistent en la participació en la Red de Músicas que l’entitat organitza a diverses localitats de l’Estat espanyol durant la temporada 2022-23.

I el Premi Joventuts Musicals de Catalunya, al millor intèrpret d’obra d’autor català, ha estat per a la pianista francesa Laure Cholé, atorgat per la Federació de Joventuts Musicals de Catalunya i consistent en la participació al circuit Xarxa de Músiques a Catalunya.

El jurat ha celebrat l’elevat nivell dels participants d’El Primer Palau d’aquest any, en què han debutat a la Sala de Concerts del Palau de la Música Catalana onze joves intèrprets de música clàssica. Impulsat per la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana, el cicle ha gaudit per vint-i-unè any consecutiu del patrocini exclusiu de Mitsubishi Electric. El Primer Palau s’ha consolidat com una de les plataformes més sòlides que els joves músics poden trobar per viure les primeres experiències de concert amb les màximes condicions de rigor i professionalitat, alhora que esdevé un aparador de l’excel·lència musical de les generacions emergents de joves intèrprets. El Primer Palau es va obrir l’edició passada per primera vegada a músics de la Unió Europea, amb el suport del programa Classical Futures Europe, promogut per la plataforma ECHO a fi de donar suport a la difusió i promoció dels joves talents membres de la Unió Europea.

Lliurament de premis i concert de cloenda amb Cristina Cordero

El lliurament de premis i el concert de cloenda del cicle El Primer Palau 2021 se celebraran el proper dijous, 18 de novembre, a les 20 h, a la Sala de Concerts del Palau de la Música Catalana, amb la violista madrilenya Cristina Cordero, guanyadora del Premi El Primer Palau 2020; Cordero actuarà en format trio al costat de Noemí Fúnez, viola, i Juan Baraona, piano. El trio interpretarà Quinze peces del ballet ‘Romeu i Julieta’ de Serguei Prokófiev, amb guió adaptat de l’obra de William Shakespeare per Cristina Cordero i Juan Baraona, amb arranjaments per a viola i piano de Vadim Borissovski i David Grunes. “Tenint en compte la complexitat i la frondositat orquestral de la partitura original que Prokófiev atorgà a Romeu i Julieta, Borissovski va aconseguir una transcripció cambrística excepcional accentuant l’ús que es fa del leitmotiv i, de manera intel·ligent, aplicant imaginativament totes les possibilitats expressives dels harmònics i de les tècniques d’arc de la viola”, explica el musicòleg Manel Cereijo al programa de mà del concert.

Concert del 25è aniversari d’El Primer Palau

D’altra banda, el concert de celebració del vint-i-cinquè aniversari del cicle El Primer Palau, previst per al 17 de maig passat i que es va haver de posposar, tindrà lloc el 3 de febrer de 2022 (Petit Palau, 20 h). Hi intervindran alguns dels intèrprets que hi han participat en la seva història, com Elisabeth Franch, Ona Cardona, Esther Pinyol, Ferran Carceller, Marta Puig, Joaquín Arrabal o el Quartet Gerhard, amb un programa integrat majoritàriament per obres de Marc Timón, compositor convidat de la temporada del Palau.

Convocatòria d’El Primer Palau 2022

Ja està oberta la convocatòria d’El Primer Palau 2022, corresponent a la vint-i-setena edició del cicle, adreçada a instrumentistes de corda, teclat, vent o percussió, cantants, duos amb piano i grups de música de cambra constituïts, de nivell superior o graduats. Els sol·licitants hauran de ser ciutadans o residents d’estats membres de la Unió Europea, nascuts a partir de l’any 1995 en el cas dels instrumentistes, o a partir de l’any 1992 en el cas dels cantants. Els candidats hauran d’enviar la seva sol·licitud de participació abans del dia 24 de gener de 2022. Podeu consultar aquí les bases.

(fotografia d’Eudald Buch ©Antoni Bofill)

El pianista català Eudald Buch guanya el Premi El Primer Palau 2021, que patrocina Mitsubishi Electric, en la 26a edició del cicle