Alberto García Demestres

El proper dijous 7 de juliol (Petit Palau, 20 h), el cicle Palau Fronteres clourà aquesta temporada amb l’òpera de cambra per a dos cantants Mariana en sombras d’Alberto García Demestres i llibret del poeta Antonio Carvajal. García Demestres és un dels autors contemporanis més prolífics, amb més de cent cinquanta obres de les quals dotze són òperes.

Estrenada el 2001 a l’Auditorio Manuel de Falla de Granada, per encàrrec de l’Ajuntament de la ciutat, Mariana en sombras és un retrat de Mariana Pineda, la liberal granadina que va ser executada durant el regnat de Ferran VII a causa de les seves idees revolucionàries. Amb l’acompanyament al piano de Marco Evangelisti, les veus protagonistes seran les de la soprano María Hinojosa (Mariana) i del baríton Joan Martín-Royo (Pedrosa), mentre que el mateix García Demestres posarà la veu recitada (Dáuride). L’obra, que transcorre al llarg dels darrers dies de Mariana Pineda, comptarà amb escenografia projectada creada per Alba G. Corral, artista visual convidada d’aquesta temporada. Aquest concert s’enregistrarà i més endavant s’emetrà de manera gratuïta per Palau Digital (www.palaudigital.cat).

“Autor d’àmplia experiència lírica –més d’una dotzena de títols, dels quals Mariana és el quart–, García Demestres ens ofereix aquí un treball de delicada factura vocal, un inspirat lirisme i evidents evocacions de la música espanyola”, segons el que explica la periodista musical Ana María Dávila en el programa de mà del concert. “El llibret s’estructura en tretze escenes, un pròleg i tres interludis instrumentals, que tenen com a escenari principal les cases de Mariana i Pedrosa. Al llarg d’aquests passatges assistim a moments d’un dramatisme intens al costat d’altres de fonda expressivitat lírica que ens desvelen tota la força del personatge principal”.

La crítica ha dedicat a Alberto García Demestres (Barcelona, 1960) frases com: “compon com si tirés sobre el dolor de viure un miler de roses i liles”, “com tots els poetes enamorats pintats per Chagall, sap volar per sobre de tot abisme”, “una música contemporània dirigida a tots els públics”, “compositor continuador i renovador hereu d'Alfred Jarry, de Georges Perec, d’Italo Calvino…”, “ha posat una pedra miliar en el camí de la història de l'òpera” o “amaga la seva modernitat darrere de la quotidianitat”. El 22 de maig passat va presentar l’òpera Juana sin cielo al Palacio de Bellas Artes de Mèxic amb un èxit significatiu. El 2017 va rebre la Medalla d'Honor del Festival Internacional Castell de Peralada. Alumne del tenor Luciano Pavarotti i apassionat per la vida, García Demestres gaudeix fent de compositor, poeta, pintor, llibretista, articulista, performer, traductor, director d'orquestra, conferenciant, pianista, actor, locutor de ràdio, model de passarel·la i fotogràfic, videoartista, tenor, pallasso o de productor vocal en discos de pop.

(fotografia d’Alberto García Demestres relacionada amb aquesta obra ©May Zircus)

 

El Petit Palau acull l’òpera ‘Mariana en sombras’ de García Demestres amb escenografia d’Alba G. Corral