Compositor destacat en la programació del Palau aquesta temporada, amb els cors del Palau també s’hi interpretaran Fidelio, dirigida per Gustavo Dudamel, i Crist en el Mont de les Oliveres, per Sir Simon Rattle

El Palau de la Música Catalana se suma aquest 2020 a la celebració internacional de l’Any Beethoven, en commemoració del 250è aniversari del naixement de Ludwig van Beethoven, un compositor cabdal l’obra del qual ha significat, més que en cap altre cas, un abans i un després en la història de la música. L’obra de Beethoven té un protagonisme destacat en la programació del Palau aquesta temporada 2019-20, ja que s’hi podran sentir integrals de Simfonies i de Concerts per a piano i orquestra, i diverses Sonates i Quartets, entre altres obres amb la participació dels cors del Palau.

El cicle Palau 100 oferirà tres dels moments més rellevants entorn de l’obra de Beethoven. Sir Simon Rattle, un dels directors més importants del món, tornarà a confiar en l’Orfeó Català per interpretar demà el poc conegut oratori Crist en el Mont de les Oliveres, amb la London Symphony Orchestra; també s’hi interpretarà la Simfonia núm. 7 del compositor alemany.

I Beethoven tornarà a ser protagonista amb la integral de les nou Simfonies dirigides per Sir John Eliot Gardiner en cinc jornades: els dies 9, 10, 11, 13 i 14 de febrer. Al capdavant de l’Orchestre Révolutionaire et Romantique, Gardiner aportarà la seva visió d’aquest opus simfònic de Beethoven que ja va encisar el públic del Palau el 2017 amb Gustavo Dudamel i l’Orquesta Sinfónica Simón Bolívar. Serà una nova i única oportunitat per gaudir d’aquestes obres, amb la participació del Cor de Cambra del Palau i el Monteverdi Choir en la Novena.

Finalment, un altre dels plats forts tindrà lloc el 14 d’abril amb la interpretació de l’única òpera que va compondre el geni de Bonn, Fidelio, en una versió semiescenificada dirigida per Gustavo Dudamel, amb la Mahler Chamber Orchestra, l’Orfeó Català i el Cor de Cambra del Palau. Després del concert al Palau s’iniciarà una gira que visitarà Madrid (dia 17), Dortmund (dia 22) i Luxemburg (dia 24).

 

Propers concerts i activitats amb obra de Beethoven

La resta de la temporada inclou altres concerts en què l’obra de Beethoven tindrà un presència especial. En el terreny simfònic, la Mahler Chamber Orchestra i Gustavo Dudamel també oferiran l’Obertura Leonore en un segon concert al Palau, amb la Inacabada de Schubert i La nit transfigurada de Schönberg (Palau 100, 15.04.20), mentre que l’Orquestra Simfònica del Vallès i la pianista Olga Scheps interpretaran el Concert per a piano núm. 4 i amb l’Orfeó Català i el Cor de Cambra del Palau oferiran la Simfonia núm. 9 (Simfònics al Palau, 01.02.20 i 30.05.20, respectivament). Per la seva banda, l’Orquestra Simfònica Camera Musicae, oferirà la integral dels Concerts per a piano i orquestra amb el pianista Paul Lewis, en dos concerts consecutius (25 i 26.05.20).

Pel que fa a la música de cambra del compositor, el pianista Benjamin Grosvenor tocarà la Sonata núm. 4 (Palau Piano, 28.04.20), i el quartet de corda format per Anne-Sophie Mutter, Ye-Eun Choi, Vladimir Babeshko i Daniel Müller-Schott oferirà el Trio per a cordes núm. 1 i el Quartet núm. 10, així com l’estrena de l’obra Study on Beethoven de Jörg Widmann (Palau 100, 30.04.20). El Quarteto Quiroga interpretarà el Quartet núm. 15 (Palau Cambra, 09.06.20).

El cicle Concerts Familiars al Palau oferirà el 23 de febrer (en dues sessions) l’exitós Big Bang Beethoven, estrenat el 2017. Es tracta d’una oportunitat per descobrir la música de Beethoven en una proposta escènica i musical preciosista i de gran ambició artística, sota la direcció musical d’Eduard Iniesta i coreogràfica d’Enrique Cabrera. 

També dins les propostes de l’Hivernacle del Palau, s’ha programat la sèrie de quatre conferències Transformats per Beethoven, a càrrec de Carlos Calderón (08, 13 i 30.01.20 i 05.02.20), i la conferència “Fidelio: voler i poder, amor i política, Goya i Beethoven”, a càrrec de Luis Gago (18.03.20).

A més a més, cal recordar que a l’inici d’aquesta temporada del Palau de la Música Catalana ja es va poder sentir la Sonata núm. 23, “Apassionata”, a càrrec del pianista Juan Pérez Floristán (Estiu al Palau, 12.08.19), i la poc coneguda Cantata per la mort de l’emperador Josep II, amb el Cor Jove de l’Orfeó Català i l’Orquestra Simfònica del Vallès, en un programa dedicat al compositor alemany que va incloure l’Obertura Egmont i la Simfonia núm. 5 per a la inauguració del cicle Simfònics al Palau (21.09.19). I el baríton Ferran Albrich també va incloure una peça de Beethoven en el seu debut al Palau (El Primer Palau, 03.10.19), mentre que el Quartet Gerhard va oferir Quartet núm. 16 (Intèrprets Catalans, 15.01.20).

El Palau de la Música Catalana se suma a la celebració de l’Any Beethoven amb la integral de les seves Simfonies dirigides per Sir John Eliot Gardiner