Pau Casals

El concert tindrà lloc el proper 13 d’octubre amb l’Orquestra Simfònica Camera Musicae, sota la batuta de Salvador Mas, i amb Pau Codina al violoncel

El proper 13 d’octubre, a les 19 h, el Palau de la Música Catalana acollirà el concert commemoratiu del centenari del primer concert de l’Orquestra Pau Casals, que va tenir lloc 13 d’octubre de 1920, un projecte que Pau Casals va impulsar i crear el 1920 i que com el mateix músic reconeixia, va suposar un dels reptes més fructífers de la seva vida artística i professional. Organitzat per la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana en col·laboració amb la Fundació Pau Casals, comptarà amb l’Orquestra Simfònica Camera Musicae, sota la batuta de Salvador Mas, i amb Pau Codina al violoncel.

El programa, un repertori habitual de l’Orquestra Pau Casals, s’obrirà amb la Suite en Re de J. S. Bach, que és la mateixa peça amb què l’Orquestra Pau Casals va obrir el seu concert inaugural el 13 d’octubre de 1920. La vetllada continuarà amb el Concert per a violoncel i orquestra en La menor, op. 129 de Robert Schumann, un dels més interpretats per Pau Casals i una de les obres més estimades pels violoncel·listes. La peça no es va tocar ara fa cent anys, però s’inclourà perquè també es vol homenatjar la figura de Pau Casals. Cal destacar que serà la primera vegada que Pau Codina l’interpreta amb orquestra, tot i que ja fa anys que el toca, per la qual cosa en viu l’estrena amb molta il·lusió: “És d’aquelles obres que un aprèn, estudia i treballa, que coneix des de sempre” i afegeix que té “un caràcter molt personal, tens la sensació d’estar dins del món interior del compositor. És molt apassionat i alhora molt íntim. Té un caràcter molt humà”. El concert es clourà amb la Simfonia núm. 40 de Wolfgang Amadeus Mozart, una de les peces més interpretades per l’orquestra.

Per a Salvador Mas, l’homenatge a l’Orquestra Pau Casals i al seu impulsor és molt especial i significatiu, tal com explica Pere-Andreu Jariod al programa de mà. Mas admira profundament la figura de Casals i la seva tasca al capdavant de l’OPC: “El fervor, l’entusiasme, el carisma i la generositat de Casals (que pagava de la seva butxaca els seus músics) van endegar aquella orquestra modèlica”.

Aquest concert s’emetrà per streaming a través de la plataforma de pagament www.ocmdigitalhall.com a partir del dissabte 17 d’octubre, a les 12 h, i més endavant a www.palaudigital.cat.

Sobre el Centenari de l’Orquestra Pau Casals

La Fundació Pau Casals ha impulsat la celebració del Centenari, que és una de les commemoracions oficials de la Generalitat de Catalunya per a l’any 2020, amb un programa d’actes, concerts i altres activitats que tindran lloc al llarg del 2020 i del 2021. El programa del Centenari es pot consultar al web 2020.paucasals.org.

El Palau de la Música Catalana i la Fundació Pau Casals commemoren el centenari del primer concert de l’Orquestra Pau Casals amb un concert al Palau